Tips & tricks voor het maken van verbinding

21 May 2021 - Lieke Galema

In deze blog wil ik het niet over corona hebben. We hebben het daar al zo veel over, what is left to say? Waar ik het wel graag over wil hebben in deze blog is verbinding. De definitie:

verbinding-definitie

Verbinding kan namelijk altijd, dat heeft afgelopen jaar bewezen. Wat deze definitie mij vertelt is dat door verbinding nieuwe of andere eigenschappen kunnen ontstaan dan die eerder aanwezig waren. Dit lees ik als een mooie voedingsbodem voor groei en ontwikkeling. Dit is dan ook precies wat ik heb gezien afgelopen jaar, in mijn rol als talentmanager en performance manager. In deze blog neem ik je mee in tips en tricks voor het verbinden met een nieuw team. Er zijn namelijk heel wat professionals via ons gestart afgelopen jaar. Deze best practices deel ik graag met je, omdat aandacht voor deze nieuwe verbinding belangrijk is voor de daar op volgende groei.

Verbinding en een nieuwe baan

Het is een van de eerste dagen van de maand. Jouw laptop mocht je vorige week al ophalen en je hebt ook van jouw nieuwe manager een berichtje gehad met instructie waar je op in kan bellen. Je klapt het scherm open en ziet inderdaad een teamslink in outlook staan. Daar gaatie! Je checkt nog even op het beeldscherm of je er representatief en enthousiast uitziet en met de volgende klik ben je onderdeel van jouw nieuwe team. Nouja, op beeldscherm dan. Nu weet ik uit de praktijk dat het volgende kan gebeuren:

Jouw aanwezigheid wordt opgemerkt: ‘he wat leuk dat je er bent!’ ‘Welkom!’. Vervolgens duikt het hele team in de werkmaterie die jou nog duizelt. Aan het eind wordt nog even gezegd: ‘Plan je iets met ons in ter kennismaking?’ En weg zijn ze, je kijkt naar je eigen hoofd vol met nieuwe informatie op het teamsscherm en je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Tips:

  1. Bespreek de verwachtingen van de eerste maand, samen met jouw manager. Vertaal deze naar een aantal concrete afspraken, waar je na een maand op terug kunt blikken. Dit zorgt ervoor dat je weet dat je met de juiste dingen bezig bent én dat je hier tevreden over kan zijn. Het duurt namelijk echt even voordat je van toegevoegde waarde bent op de inhoud van het werk. Extra tip: gebruik de kracht van jouw frisse blik. Wat valt je op in processen, cultuur en manier van samen (online) werken? Zoek een moment om deze observaties te delen.
  2. Vraag jouw manager of er een buddy beschikbaar is in het team die jou verder op weg kan helpen. Zowel op de inhoud van het werk als wie wat nu doet binnen het team.
  3. Plan individuele kennismakingen in met al jouw nieuwe teamgenoten. Misschien is de eerste halve minuut best ongemakkelijk. Maar vergeet niet dat dit ‘in real life’ ook was ontstaan. Bijvoorbeeld in de vorm van een gesprek bij de koffie automaat, in de wandelgang of met de teamgenoten die aan jouw werkblok zitten. Deze bijvangst valt door het thuiswerken weg. Zichtbaar zijn kent een nieuwe online vorm die ontstaat op jouw eigen initiatief. Het belang van deze persoonlijke verbinding is dat zij weten wie jij bent en waarvoor je aan bent genomen. Daarnaast is het voor jezelf handig en belangrijk om te weten wie wat doet en bij wie je welke vraag kan gaan stellen.
  4. Één overtuiging die ik het afgelopen jaar het allermeest ben tegengekomen: ‘mijn teamgenoten zijn volgens mij echt te druk om mijn vragen te beantwoorden, het teamsbolletje staat continu op ‘busy’.’ Belangrijkste tip: doe deze aanname niet! Het team heeft met elkaar opgemerkt dat er behoefte is aan een nieuwe collega en daarmee hebben zij als het goed is met elkaar zich afgevraagd of de ruimte er is om jou in te werken. Daarnaast zijn jouw nieuwe teamleden goed in staat om zelf aan te geven wanneer het hen wel of niet past om jouw vragen te beantwoorden. Zoek hen dus vooral op.

Het ontwikkelen van jouw talent en eigenschappen ontstaat uit deze nieuwe verbinding. Het is dus belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en hulp te vragen waar je die nodig hebt. Als talent/performance manager help ik je hier graag bij, net als mijn collega’s Sabine en Paul.

Heel veel succes bij het leggen van jouw nieuwe verbinding!

Lieke

lieke-foto-solid

Lieke Galema

Head of Talentmanagement

liekegalema@solidprofessionals.nl
M: +31 (0)6 15 19 37 32
T: +31 (0)30 2400 511

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

Tips & tricks voor het maken van verbinding

In deze blog wil ik het niet over corona hebben. We hebben het daar al zo veel over, what is left to say? Waar ik…

De 5 tips voor een successvolle online onboarding

5 onmisbare tips van onze trainees die zelf zijn gestart vanuit huis.

Waarom onze E-housedag wél doorgaat

Begin juli organiseerde Solid Professionals wederom een e-housedag. Goede gemotiveerde kandidaten zijn er voldoende, maar het aantal beschikbare functie is op dit moment schaars. Laurina...

Time Management

In tijden van de coronocrisis is het van belang om het thuis werken zo goed mogelijk in te richten. Time management is hierbij essentieel!

Online onboarding

'Ik voelde me vanaf het eerste moment betrokken bij het team, ook al heb ik veel van mijn collega’s nog nooit face-to-face ontmoet.'

Online solliciteren

‘Uiteindelijk vond ik het solliciteren online misschien wel eenvoudiger dan in real life’

Wat zegt MBTI over hoe je omgaat met verandering en Social Distancing tijdens COVID-19?

MBTI kan je perspectief en inzicht bieden in hoe jij omgaat met verandering. Als jij je bewust bent van jouw b...

Terugblik: Solid Professionals E-housedag

Jaarlijks organiseert Solid Professionals meerdere Inhousedagen om studenten en starters op de arbeidsmarkt kennis te laten maken met ons bedrijf. Dit jaar was er een...

5 tips voor online solliciteren

Een peptalk voor alle kandidaten!

7 tips voor thuis werken – en de avond daarna

Terwijl ik deze blog schrijf, bedenk ik dat ik al bijna 2 weken thuis aan het werk ben. Het voelt al lang, maar tegelijkertijd weet…