Consultant Robbert Woldring over zijn leerschool

Consultant Robbert Woldring studeerde anderhalf jaar geleden af aan de Universiteit van Tilburg met een Master Finance, en is sinds begin 2022 naar eigen zeggen met veel plezier werkzaam bij Solid Professionals. “Hier leer je onder meer razendsnel veel verschillende aspecten van het vak, waardoor de carrièrekansen enorm zijn.”

Aansluiting met Consultancy

Hoe ben je bij Solid Professionals terecht gekomen? Robbert: “Ik werd benaderd via LinkedIn. In eerste instantie voor een traineeship, maar dat zag ik niet direct zo zitten. Er bleek wél een aansluiting te zijn met het consultancyprogramma en daarvoor ben ik vervolgens op gesprek gegaan. Blij toe, want die keuze is voor mij een goede gebleken: ik vind projectmatig werken heel prettig, hou van afwisseling en van verantwoordelijkheid nemen.”

Ontdek de verschillen tussen ons traineeship en het consultancy-programma.

Man zit in loungestoel achter laptop

Sfeer op de werkvloer

Waarom heb je gekozen voor een relatief klein bedrijf als Solid Professionals? “De stap van studeren naar een fulltime baan wilde ik maken in een omgeving die, los van het werk, ook gezellig is. Dus dat het niet alleen maar om werken gaat. Dat is een van de voornaamste redenen waarom ik in deze fase van m’n leven voor Solid Professionals heb gekozen, en niet voor een grote corporate.”

En dat werpt z’n vruchten af. Robbert: “Zo heb ik bijvoorbeeld voor ABN AMRO Asset Based Finance een Taskforce Suspense Accounts project gedaan binnen het CFO domein, waarbij ik niet alleen analyses heb mogen uitvoeren, maar ook een deel van de projectcoördinatie op me heb genomen. En momenteel zit ik bij een kleine pensioenuitvoerder waar ik help met de onboarding van nieuwe klanten. De afgelopen tijd zijn ze erg succesvol geweest in het binnenhalen van nieuwe klanten en dat zorgt ervoor dat ze in een korte tijd heel veel nieuwe data krijgen die goed moet worden geïmplementeerd. Erg uitdagend, want het gaat om pensioenen van mensen. Je wil dan natuurlijk voorkomen dat de klanten niet, of verkeerd, worden uitbetaald.”

Iedereen tevreden houden

“Wat ik daarvan tot dusver heb geleerd? Een voorbeeld: bij projectcoördinatie heb je te maken met heel veel stakeholders, je moet allerlei verschillende mensen informeren, maar ook tevreden houden en daarover communiceren. Zij hebben bepaalde verwachtingen en je wil ze graag verder helpen, maar je kan niet altijd alles toezeggen vanwege bepaalde resources die je gewoonweg niet hebt. Dus je leert stevig omgaan met dat soort verschillende complexe situaties.”

“Daarnaast bereid je workshops en presentaties voor in een professionele, internationale setting. Dus je hebt ook met verschillende talen te maken. De voertaal is dan wel altijd Engels, maar een Duitser of Fransman die Engels spreekt… dat gaat niet altijd even soepel, laten we maar zeggen. Daar zit soms best een taalbarrière tussen. Dus ook dat kan nogal eens een uitdaging zijn.”

''Wat Solid Professionals mij biedt is onder meer supergezellige collega’s, sparringpartners, relevante trainingen en professionele expertise''

Leren van andermans skills

“Ik denk dat Solid Professionals als organisatie vooral een stuk gezelligheid biedt, we kunnen het goed met elkaar vinden. De meeste collega’s zien elkaar ook buiten werktijd, dat zegt wel wat. We kunnen ook lekker met elkaar sparren en discussiëren over een opdracht: Waar loop je tegenaan en hoe kun je dat oplossen? En wij consultants zijn een kleine groep, dus daar kun je veel impact in hebben.”

 

“Daarnaast hebben we verschillende collega’s die allemaal hun eigen skills hebben en daar leren we van. Ik kan bijvoorbeeld heel veel leren van accountmanagers over hoe je bepaalde opdrachten binnensleept. Datzelfde geldt voor de talentmanagers: Hoe begeleid je de persoonlijke ontwikkeling van talenten? Dat biedt Solid Professionals mij, op een breed gebied.”

Van saai naar uitdaging

“Wanneer je als consultant een opdracht doet bij Solid Professionals, begin je meestal met een probleembeschrijving van de klant. Maar je komt er vervolgens vrij snel achter dat er vaak een onderliggende issue is. En de omschrijving van een probleem vanuit de klant kan ook soms best saai zijn, dus eigenlijk is het de kunst om te ontleden: Wat is nu écht de behoefte van de klant?”

“Dat is een toffe uitdaging, want daardoor kom je ook snel terecht in functies bij bijvoorbeeld banken, waar je normaal gesproken zo’n vijf tot tien jaar werkervaring voor nodig zou moeten hebben. Ik werk nu een klein jaar bij Solid Professionals en heb al regelmatig in dat soort posities gezeten – waarbij ik mooie, grote en snelle stappen heb kunnen zetten.”

''Er zijn volop mogelijkheden om constant door te groeien - waar dat op andere werkplekken misschien pas na vijf of tien jaar zou kunnen''

Voor- en nadelen

“Een voordeel van werken bij Solid Professionals is dat het, nogmaals, buitengewoon gezellig en uitdagend is. En omdat we een kleine en jonge organisatie zijn, krijg je snel verantwoordelijkheden en zijn er volop kansen om in no time door te groeien. Nadeel is dat je, in mindere mate dan bij een grote corporate, relatief weinig mensen met veel ervaring hebt om van te leren. Maar daar komen we samen, als team, altijd wel uit.”

Vrouw met tablet

Blijven leren en studeren

“Ondertussen heb ik een aantal trainingen gevolgd via Solid Professionals. Als consultant volg je grotendeels dezelfde programma’s als young professionals, zoals bijvoorbeeld MBTI, mentale weerbaarheid, stakeholder management, etc. Daarnaast heb je nog mogelijkheden om introductielessen te volgen in bijvoorbeeld Power BI, SQL, Excel en Excel VBA. Ook krijgen we waardevolle persoonlijke begeleiding in de vorm van een buddy en een performance manager.”

“Verder heb ik een Green Belt training gevolgd. Die cursus doe je vooral om niet alleen succesvol te zijn in een opdracht, maar ook om van tevoren op een hoog niveau te kunnen instromen. Want als je een Green Belt hebt, weet de klant dat jij het een en ander weet van procesoptimalisatie. Het versterkt je cv, waardoor je beter ‘verkoopbaar’ bent en sneller uitdagende opdrachten kan uitvoeren.”

''In de toekomst zou ik graag voor mezelf beginnen, maar in deze fase van m’n leven en carrière ben ik uitstekend op m’n plek bij Solid Professionals''

Skill set

“Wat ik nog zou willen leren: m’n eigen sales doen, acquisitie, netwerken en werving skills verder ontwikkelen, dat soort dingen. Weet je, ik zie de financiële sector als een enorm complexe omgeving, waarin heel veel gebeurt. De sector staat onder streng toezicht en je hebt te maken met enorme wet- en regelgeving.

Het is een leerschool waar ik in een hoog tempo heel veel ervaring kan opdoen en een brede set aan skills kan ontwikkelen. In de toekomst zou ik graag voor mezelf beginnen, maar in deze fase van m’n leven en carrière ben ik uitstekend op m’n plek bij Solid Professionals.”

Tips!

Robbert: “Tegen toekomstige consultants zou ik willen zeggen: Probeer altijd scherp te blijven op wat er in je omgeving gebeurt, ga nooit voor minder dan een tien, pas je aan aan continue veranderende situaties, wees niet bang voor weinig routine, accepteer niet zomaar een ja – ook niet van een klant of van je baas – en ga voortdurend op zoek naar het onderliggende.

Ga dus niet vanzelfsprekend uit van de probleemomschrijving van een klant, maar onderzoek hoe het écht zit. Dát is cruciaal voor een goede, succesvolle consultant.” Meer tips daarover lees je in onze blog Starten in finance? Dit zijn dé skills anno nu!

Nieuwsgierig?

Bekijk de vacature voor junior consultant. Wil je liever een keer kletsen met een recruiter om te ontdekken wat bij je past? Neem dan vooral contact met ons op!

Bekijk de vacature