Man en vrouw in gesprek met koffie in hand

Veelgestelde vragen traineeship

Overweeg je een traineeship? Dan is het allereerst belangrijk dat alles duidelijk is! Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen.

Het traineeship

Wat is een traineeship?

Een traineeship is geen stage, maar een betaalde startersfunctie waar je – naast fulltime werken – alle tools krijgt voor persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling. Als je pas bent afgestudeerd is het dé kans om je carrière goed te starten bij een vooraanstaand bedrijf. 🚀

 

De exacte invulling van een traineeship verschilt per organisatie. Wil je meer weten over de verschillen in traineeships? En waar je op moet letten? Wij leggen het uit!

Wat is het verschil tussen het traineeship & het consultancy programma

Wanneer je ons traineeship volgt, ga je gedurende twee jaar aan de slag binnen één team bij een van onze opdrachtgevers. Vanaf de start ben je volledig onderdeel van dit team en na die twee jaar is het de bedoeling dat je je binnen datzelfde team verder ontwikkelt en in dienst treedt bij die organisatie.

 

Als consultant werk je op opdrachtbasis bij een van onze klanten.  Je maakt niet alleen deel uit van het team bij de klant, maar ook van ons eigen consultancyteam. Het consultancyprogramma duurt in tegenstelling tot het traineeship drie jaar.

 

Nog aan het twijfelen? Lees meer over de verschillen in de programma’s.

Waarom zou je kiezen voor een traineeship bij een derde partij in plaats van rechtstreeks bij een werkgever?

Hoewel je ook rechtstreeks bij een werkgever een traineeship zou kunnen volgen, biedt een traineeship bij een tussenpartij een paar voordelen. Je krijgt bij ons persoonlijke én onafhankelijke begeleiding op maat, en een flink opleidingsbudget om je vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast ontvang je ook sollicitatiehulp. Onze recruiter deelt alle tips & tricks om een zo goed mogelijke indruk achter te laten bij de opdrachtgever.

 

Bovendien krijg je bij ons de kans om op te trekken met andere young professionals. Dit zijn allemaal starters zoals jij, die bij verschillende bedrijven aan de slag gaan. Je kunt verhalen en ervaringen met elkaar uitwisselen en veel van elkaar leren. 👥

Ga je bij verschillende bedrijven werken tijdens het traineeship?

Nee, gedurende ons traineeship werk je bij hetzelfde bedrijf, en in hetzelfde team. Het voordeel hiervan is dat je kan specialiseren en steeds meer verantwoordelijkheden eigen kan maken.

 

Wil je liever bij verschillende afdelingen aan diverse opdrachten werken? Dan is ons consultancy programma iets voor jou!

Staat het salaris vast?

Per vakgebied hanteren we één salaris, deze vind je op de vacaturepagina’s.

 

Er zijn enkele uitzonderingen: zo geldt er een hoger salaris voor zeer specialistische functies binnen Risk, Actuariaat en bepaalde kwantitatieve rollen.

 

Solliciteer jij voor het traineeship met één jaar relevante werkervaring? Dan word je salaris hierop aangepast.

Kan ik ook alleen het traineeship volgen?

Nee, je volgt het traineeship altijd in combinatie met een fulltime baan bij één van onze partners. Je leert namelijk het meest door het te doen. 💼

Zijn er doorgroeimogelijkheden?

Absoluut! Je komt te werken bij grote bedrijven, zoals ING, ABN AMRO of de Volksbank. Op termijn ontstaan er dus altijd kansen bij goed functioneren. Hoe deze doorgroeimogelijkheden er precies uitzien is afhankelijk van de afdeling en het soort rol waarin jij gaat werken.

Volg je de trainingen in je eigen tijd of onder werktijd?

Trainingen worden altijd onder werktijd gegeven.

Begin je meteen met een baan?

Ja, je start meteen bij je opdrachtgever. Gedurende het 2-jarige programma volg je trainingen met andere young professionals. Je start dus niet met een crash course of bootcamp, omdat wij geen zij-instromers aannemen. Maar enkel afgestudeerden met een relevante hbo- of wo-studie.📜

Zijn er vaste instroommomenten voor dit traineeship?

Nee, de startdatum is flexibel. Je kunt dus het hele jaar door starten!

Sollicitatieprocedure

Heeft het zin om op meerdere vacatures te solliciteren?

Nee, het heeft geen zin om op meerdere vacatures te solliciteren. Je aanmelding komt bij één recruiter binnen. Vervolgens gaan we samen in gesprek om te kijken wat je wensen en behoeftes zijn.

Solliciteer dus vooral op de vacature die het beste aansluit bij jouw achtergrond en rol die je voor ogen hebt. 🎯

Hoe weet ik welke opdracht ik ga uitvoeren?

Voordat je solliciteert en het gesprek aangaat met onze recruiter, heb je waarschijnlijk nog geen volledig beeld van de specifieke rol of opdracht. Dat is helemaal niet erg! Tijdens je intakegesprek gaan we graag dieper in op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren, om zo samen te ontdekken welke rol het beste bij jou past. Wanneer je op gesprek gaat bij een opdrachtgever zal ook duidelijk worden hoe de functie er inhoudelijk uitziet en wat je dagelijkse werkzaamheden zullen zijn.

Wat zijn de stappen van het sollicitatieproces?

Stap 1 is een intakegesprek met één van onze recruiters waarin we jouw persoonlijke voorkeuren bespreken. Vervolgens matchen we jou met een openstaande vacature en stellen we je voor bij de manager van dat team. Wanneer zij ook enthousiast zijn en een match zien, plannen we sollicitatiegesprekken in. Meestal omvat het proces twee gesprekken, inclusief sollicitatietraining vanuit ons. De details kunnen verschillen afhankelijk van de opdrachtgever en de manager van het team.

Hoelang duurt het voordat ik een opdracht krijg via jullie?

De exacte doorlooptijd varieert en is afhankelijk van de periode in het jaar en de beschikbare opdrachten. In de zomer- en kerstvakantie zijn er minder vacatures beschikbaar, dan in september, wanneer managers weer terug zijn van vakantie. Ons streven is om binnen 2 tot 3 weken een opdracht voor je te vinden! Beginnend vanaf het moment van voorstellen tot het laatste gesprek, voordat je een opdracht krijgt. 📅

Kan ik beginnen aan het traineeship terwijl ik nog studeer?

We vinden het belangrijk dat jij goed je studie afrondt, zodat je full focus aan je carrière begint. De functies die beschikbaar zijn voor young professionals vereisen een minimale beschikbaarheid van 36 uur per week. Daarom is het niet mogelijk om te starten terwijl je nog studeert. Wel kan je alvast je sollicitatieprocedure 2 tot 3 maanden voor je afstudeerdatum laten starten.

Vereisten

Heb je een diploma nodig voor dit traineeship?

Ja, je dient altijd in het bezit te zijn van een passend diploma. Voor vrijwel alle traineeships bij ons geldt dat je een relevante wo-diploma nodig hebt. Voor het traineeship IT kan je je ook aanmelden met een hbo-diploma. Check per vacature welke studies relevant zijn voor de betreffende functie.

Moet ik in Nederland wonen?

Ja, om het traineeship te volgen moet je in Nederland wonen en ingeschreven staan bij een gemeente. 

Welk visum heb je nodig als international?

Om als niet-EU-burger bij ons aan de slag te gaan, heb je een zoekjaar visum (orientation year visa) nodig. Dit moet je zelf regelen. De aanvraag kan 2 tot 5 maanden in beslag nemen, dus begin op tijd! 🛂

 

Let op: De aanvraag voor het zoekjaar visum kan pas worden ingediend nadat je een officiële bevestiging hebt ontvangen dat je je diploma hebt behaald. Aangezien dit proces een aantal maanden in beslag kan nemen en pas gestart kan worden na je afstuderen, is het belangrijk dat je van tevoren uitzoekt waar je moet zijn, welke documenten nodig zijn en hoe je dit moet aanpakken. Hierdoor kun je, zodra je je diploma in handen hebt, direct de benodigde stappen ondernemen en het aanvraagproces in gang zetten.

 

Pas nadat het zoekjaar visum is goedgekeurd, kunnen we jouw sollicitatie in behandeling nemen.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Geen probleem! Neem contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Stel ons jouw vraag!