Traineeship kiezen? Check eerst deze 10 dingen

Een traineeship is een geweldige start van je carrière: je doet in korte tijd veel werkervaring op en ontwikkelt je talent razendsnel. 🚀 Maar er zijn er zo veel, hoe kies je het juiste traineeship voor jou? Met deze checklist weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan

Startersfunctie of traineeship?

Je bent bijna klaar met je studie en staat voor een lastige keuze. Ga je voor een startersfunctie of een traineeship? Voordat je kiest, is het handig om te weten wat eigenlijk het verschil is tussen die twee.

Het belangrijkste onderscheid tussen een startersfunctie en een traineeship zit in de combinatie van werken en leren. In een startersfunctie werk je snel zelfstandig en bij een traineeship krijg je veel begeleiding en training – best fijn als je net afgestudeerd bent. Er zijn uiteraard nog veel meer voordelen van een traineeship, maar in de afbeelding hiernaast zie je waarin het vooral verschilt van een startersfunctie.

Soorten traineeships

Talloze organisaties bieden verschillende traineeships aan. Voordat je er één kiest, is het goed om onderstaande punten voor jezelf helder te hebben.

1. Opleidingsniveau

Traineeships zijn er in alle opleidingsniveaus. Over het algemeen zijn er meer voor hbo- en wo-afgestudeerden, maar ook op mbo-niveau bieden steeds meer bedrijven traineeships aan. Daarnaast zijn er traineeships speciaal voor mensen die al werkervaring hebben, maar willen overstappen naar een ander vakgebied.

2. Toelatingseisen

Afhankelijk van de organisatie, gelden er bepaalde toelatingseisen. Soms moet je een bachelor- of masterdiploma hebben of met een bepaald cijfer geslaagd zijn. Check dus voor je solliciteert de toelatingseisen, zodat je weet of je een kans maakt.

Man speelt yenga

3. Aanmeldprocedure

Het aanmelden of solliciteren voor een traineeship verschilt per werkgever. Bij de één hoef je alleen je cv op te sturen, de ander verwacht ook een motivatiebrief. Daarnaast verschilt soms het aantal rondes, dus hoeveel sollicitatiegesprekken je voert. En sommige organisaties willen je skills testen en vragen je daarom een opdracht uit te voeren. Bereid je dus goed voor! Als het goed is, staat in de vacature van een traineeship hoe de procedure verloopt.

4.  Duur van een traineeship

Sommige traineeships duren maar 3 maanden, andere een half jaar en sommige zelfs 2 jaar. Vaak biedt een organisatie een mogelijkheid tot verlenging aan, waarmee je de begeleiding vanuit het traineeship voortzet. Heb je een traineeship op het oog? Vraag het bedrijf om de verwachte einddatum en wat de bijbehorende voorwaarden precies zijn.

5. Oriënterend versus specialiserend 

Bedenk voordat je kiest of je je wil oriënteren of specialiseren. Je kunt bij een traineeship op verschillende afdelingen en aan diverse opdrachten werken. Oriënterend dus: je doet brede werkervaring op en kunt na je traineeship de afdeling of richting kiezen die jij het leukst vindt. Bij een specialiserend traineeship kies je eerst een richting en word je opgeleid tot specialist op dat gebied.

Welke vorm het beste bij je past, hangt van jouw wensen af. Twijfel je nog veel? Dan is het misschien beter om je te oriënteren op verschillende afdelingen. Heb je al een duidelijke voorkeur of talent dat je (verder) wil ontwikkelen? Dan kun je gelijk specialiseren!

6. Opleidingsmogelijkheden 

Elk traineeship is een combi van werken en leren. Maar hoe dit precies is opgezet, verschilt nogal. Er bestaan traineeships waarbij je eerst 2 maanden wordt opgeleid en dan aan de slag gaat. Maar je kunt ook vanaf dag 1 starten met werken en je kennis bijspijkeren met maandelijkse trainingen. En soms is het nog flexibeler, dan bepaal je helemaal zelf wanneer en waaraan jij je opleidingsbudget besteedt. 

“Er komt veel op je af, zeker in het begin van je carrière. Dan is het fijn dat je met een talentmanager kunt sparren die wat verder van je afstaat.”

– Yoran, Business Analist (Traineeship Data).

7. Coaching

Voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling krijg je tijdens je traineeship begeleiding van een coach. Ook hierin heb je allerlei opties. Bij sommige traineeships is je teammanager ook jouw coach. Maar vaak hebben organisaties niet de capaciteit om je op die manier met volle focus te begeleiden. Daarom zetten veel organisaties hier derde partijen voor in, zoals Solid Professionals. Onze talentmanagers coachen young professionals die bij onze opdrachtgevers werken. Voor ‘talentmanager’ bestaan ook andere namen: fieldmanager, peoplemanager of talent advisor. Maar hun doel is hetzelfde: er voor jou zijn tijdens jouw traineeship.

Meer leren over wat een talentmanager voor je kan betekenen? Lees hier de 6 redenen waarom een talentmanager zo chill is.

8. Het salaris

Het ene traineeship betaalt beter dan het andere. De hoogte van het salaris hangt vooral af van opleidingsniveau en de branche waarin je werkt. Het gemiddeld maandsalaris van een traineeship is €2539,- op basis van een 40-urige werkweek. Bij Solid Professionals verdien je als young professional een startsalaris tussen de €3.629,53 en €3.823,96 op basis van 40 uur.

9. Secundaire arbeidsvoorwaarden

 Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk. Deze verschillen per bedrijf, dus kijk vooral welke voorwaarden gunstig zijn in jouw situatie. Let bijvoorbeeld hierop:

  • Worden je reiskosten vergoed?
  • Hoeveel pensioen bouw je op?
  • Hoeveel vakantiedagen krijg je?
  • Is er een bonusregeling, krijg je een dertiende maand of andere financiële extra’s?
  • Krijg je een lease-auto of fietsregeling?
  • Mag je (deels) thuiswerken?
  • Zijn de werktijden flexibel?
  • Betaalt je werkgever misschien (een deel van) je zorgverzekering?
  • Krijg je een laptop of telefoon van de zaak?
  • Check ook de fijne extraatjes, zoals een sportabonnement, een goede lunch en leuke bedrijfsuitjes.

10. Doorgroeimogelijkheden

Bij de meeste traineeships groei je door na je traineeship. Check van tevoren bij de organisatie of met de recruiter welke doorgroeimogelijkheden je precies hebt na het voltooien van je traineeship. Naar welke afdelingen en welke functies kun je bijvoorbeeld doorgroeien? Hoe ziet jouw mogelijke carrièrepad eruit? Met deze info heb je een helder toekomstbeeld en maak je een weloverwogen keuze.

Een traineeship via Solid Professionals

Met onze traineeships in de richtingen Finance, Risk, Data, & IT kun je direct aan de slag bij een bank, pensioenfonds of verzekeraar. Check onze traineeships voor meer info! 

Lees meer over onze traineeship