Waarom een traineeship een goede start van je carrière is

Je bent bijna klaar met studeren en staat aan het begin van je carrière. 🎓💪 De wereld ligt aan je voeten. Je wil werkervaring opdoen en tegelijkertijd je skills uitbreiden. In dat geval is een traineeship een goed idee. In deze blog zetten we alle voordelen van een traineeship op een rij en lees je hoe je er eentje vindt.

Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan

Maar eerst: wat is een traineeship?

Bedrijven hebben traineeships in het leven geroepen om starters zoals jij goed en snel een vak te leren. De algemene definitie van traineeship is: een startersfunctie waarbij je zowel werkt als leert. Wat het precies inhoudt, verschilt per organisatie, maar het is hoe dan ook een combinatie van een volwaardige baan en een leertraject zodat jij wordt opgeleid tot specialist in een bepaald vakgebied. Werken, leren en persoonlijke ontwikkeling staan alledrie centraal in het programma van een traineeship. Zo vormt het een brug tussen je studie en je werkende leven. 

Vrouw zit met koptelefoon achter haar laptop

De voordelen van een traineeship

Overweeg je om een traineeship te volgen na je studie? Mooi! Er zitten namelijk een hoop voordelen aan. We hebben ze voor je op een rij gezet: 

1. Je leert door, maar dan betaald

Lerend geld verdienen. Klinkt goed, toch? Het is precies wat je met een traineeship doet. Je krijgt vanaf dag één betaald, terwijl je jezelf blijft ontwikkelen. Hoe het opleidingsgedeelte er precies uitziet, verschilt per traineeship en per bedrijf. Let hier dus goed op. In deze blog lees je meer over waar je allemaal op moet letten bij het uitkiezen van een traineeship.

2. Je ontwikkelt je razendsnel met veel begeleiding

Dit is je eerste baan: je begint onderaan de ladder, je nieuwe werkritme is even wennen en je doet ontzettend veel praktijkervaring op in hele korte tijd.

Ja, je eerste echte baan is best een uitdaging. Dan is een beetje hulp wel fijn. Bij de meeste aanbieders van traineeships krijg je daarom een coach om je te begeleiden. Bij ons is dat een persoonlijke talentmanager.

Jouw talentmanager helpt je je eigen doelstellingen op te stellen en te behalen. Met veel persoonlijke aandacht leer je jouw kwaliteiten kennen en hoe je je talent het best benut. Ook ontdek je wat jouw blinde vlekken zijn en leer je om te gaan met valkuilen. Kortom: je leert jezelf beter kennen. Lees hier meer over waarom een talentmanager zo chill is.

  

3. Je verbreedt of specialiseert jezelf  

Bij het ene traineeship werk je een jaar lang op verschillende afdelingen voor een bepaalde periode. Hierdoor doe je brede werkervaring op. Bij andere traineeships werk je juist het hele jaar op één afdeling. Het voordeel hiervan is dat je dieper in de materie duikt en jezelf dus specialiseert. Met zo’n traineeship word je expert op het door jou gekozen vakgebied. Welke vorm het beste bij je past, hangt van jou en je wensen af.   

4. Je leert specifieke skills en behaalt certificaten 

Tijdens een traineeship kun je allerlei trainingen volgen en certificaten halen. Meestal mag je deze zelf kiezen en heb je een eigen opleidingsbudget. Zo’n budget besteed je aan de ontwikkeling van hard skills die nodig zijn in jouw werk, zoals bijvoorbeeld SQL, Python, Power BI of het behalen van je CFA-certificaat (Chartered Financial Analyst). Maar je kunt het budget ook inzetten om je soft skills verder te ontwikkelen. Denk aan een training stakeholdermanagement, leren presenteren of een training voor je mentale weerbaarheid. 

  

5. Je komt makkelijker binnen bij grote bedrijven 

Bij grote bedrijven is het niet altijd makkelijk om binnen te komen. Met name in de financiële sector, zoals bij de bekende banken. Met een traineeship is dat makkelijker dan wanneer je zelf op een startersfunctie solliciteert. Het geeft je een goede indruk van hoe het is om ergens te werken en na je traineeship heb je een goede kans om een baan te krijgen bij dezelfde organisatie. Bij ons gaat 94% van de young professionals na afronding van het traineeship in dienst bij de opdrachtgever.   

6. Je bouwt snel een sterk netwerk op  

Aan het begin van je carrière is je netwerk nog klein. Een uitgebreid netwerk biedt veel kansen voor je toekomst. Je traineeship is een uitgelezen kans om veel verschillende mensen te leren kennen: binnen en buiten de organisatie én onder je mede-trainees die tegelijk met jou starten. Binnen no-time heb je een groot professioneel netwerk. 

  

‘Het traineeship van Solid Professionals is een hele mooi opstap om bij een groot bedrijf te werken. Ik denk niet dat ik zelf had durven te solliciteren.’

Sharon, Financial Accounting Specialist (Traineeship Finance)

Waar vind je een traineeship?

Wil je op zoek naar een traineeship dat bij je past? Er zijn verschillende websites en vacaturebanken waar je terecht kunt, zoals: Indeed, LinkedIn of Magnet.me. Daarnaast zijn er tussenpartijen zoals wij, Solid Professionals, die traineeships aanbieden. Veel grote organisaties werken met partijen als wij samen, omdat ze dan zeker weten dat de trainees goed begeleid worden. Hou de verschillende aanbieders goed in de gaten voor nieuwe openstaande traineeships en praat met verschillende bedrijven. Dan heb je wat vergelijkingsmateriaal. Het gaat tenslotte om jouw carrière en jouw toekomst!   

Vrouw kijkt lachend op mobiel

Zijn er nadelen aan een traineeship?

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Dus voordat je zo’n belangrijke stap zet, is het goed om hier even bij stil te staan. Ten eerste kan een traineeship best intensief zijn. Je leert veel in korte tijd en dit vraagt behoorlijk wat van je. Dit is natuurlijk een mooie uitdaging, maar hier moet je wel klaar voor zijn. Ook worden er soms strenge toelatingseisen gesteld, zoals een wo-masterdiploma of een gemiddeld eindcijfer (GPA) wat niet lager is dan een 7. Tot slot kan een traineeship ook best lang duren, zo’n 1 tot maximaal 3 jaar. Het is daarom belangrijk dat je goed op je plek zit.

Houd deze punten in gedachten bij het maken van je keuze. Succes!

Man kijkt denkend naar beneden

Meer weten?

Check onze traineeships voor meer info! Wil je liever kletsen met één van onze talentmanagers of recruiters? Reageer op een vacature voor een traineeship.

Ontdek de traineeships