Als starter doorgroeien naar managing consultant

Na de opleiding hbo Bedrijfskunde en een pre-master studeerde consultant Marianne Reussing in 2018 af aan de Rijksuniversiteit Groningen met een MSc Business Administration Change Management diploma op zak. Sinds september van dat jaar is ze werkzaam bij Solid Professionals: “Hier heb ik enorme kansen kunnen én durven benutten.”

Net afgestudeerd en nog geen idee

Hoe ben je bij Solid Professionals terecht gekomen? Marianne: “Destijds ben ik door een recruiter benaderd via Magnet.me. Ik was bijna afgestudeerd, of nog net niet, en ik had echt géén idee wat ik wilde gaan doen. Ik wist alleen wél dat ik in Utrecht of Amsterdam wilde wonen en werken. Vervolgens ben ik gewoon wat gesprekken aangegaan met de mensen die me een bericht hadden gestuurd en zo ben ik hier terechtgekomen.”

Marianne Reussing

From scratch aan de slag

Waarom heb je gekozen voor consultancy? “Omdat ik het heel erg leuk en interessant vind om elke keer weer opnieuw te beginnen aan een project – en from scratch aan de slag te gaan met een nieuwe opdracht in een onbekende omgeving. Om zoiets me steeds weer eigen te maken, zeg maar.” 

Klein, maar fijn

Waarom heb je gekozen voor een relatief klein bedrijf als Solid Professionals? “De persoonlijke aandacht die ik hier voelde, ook toen ik voor de eerste keer binnen kwam lopen, sprak me enorm aan. Ik had ook al naar de Big Four gekeken, maar het gaat er bij die bureaus toch wat minder persoonlijk aan toe en zo’n groot consultancykantoor vond ik eerlijk gezegd ook wat overwhelming. Een kleinere organisatie als Solid Professionals past veel beter bij wie ik ben.”

Diverse projecten

“Inmiddels heb ik verschillende projecten gedaan. Ik ben begonnen bij de Amsterdam Trade Bank, waar ik met een aantal collega’s gedurende vier maanden twee processen onder de loep heb genomen en procesverbeteringen heb doorgevoerd. Daarna heb ik drie projecten gedaan bij ING: eerst, ook weer met een aantal collega’s, op het gebied van data quality, waarbij we een nieuw proces hebben geïmplementeerd en uitgevoerd. Vervolgens heb ik een outsourcing traject gedaan, waarvoor ik vijf weken naar de Filipijnen zou gaan om de mensen daar ter plekke te trainen. Maar door Covid ging dat helaas niet door. Dus heb ik dat uiteindelijk noodgedwongen online moeten doen vanuit m’n kamer in Amsterdam. Super jammer en balen!”

Belts via de Lean-methodologie

“Bij ING heb ik een opdracht gedaan binnen het black belt team. Daarnaast heb ik mijn black belt certificering behaald en kon ik direct in de praktijk toepassen wat ik in de trainingen leerde. Binnen de Lean-methodologie zijn er verschillende belts: dat begint bij de yellow en orange belt, dan heb je de green belt en tot slot is er de black belt. In mijn eerste twee, drie jaar als consultant heb ik zo’n green en black belt gehaald. Tijdens die opleidingen krijg je een andere manier van denken aangeleerd over bepaalde activiteiten en processen, en bijvoorbeeld over hoe teams samenwerken – zodat je onder meer beter kan analyseren waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd binnen een opdracht.”

“Solid Professionals voelt als thuis, net als onze groep consultants”

Een perfecte combinatie

Wat biedt de groep consultants van Solid Professionals jou? “De fijne afwisseling tussen een opdracht doen bij de klant, nu bijvoorbeeld bij de Volksbank, en de thuisbasis hebben binnen Solid Professionals en onze groep consultants. Dat is voor mij een perfecte combinatie. En ik voel me er op m’n gemak, we gaan op een hele relaxte manier met elkaar om. Daarnaast kunnen we met vragen bij elkaar terecht, dat is ook heel fijn.”

Benieuwd naar meer ervaringsverhalen? Lees het verhaal van consultant Robbert Woldring.

Vrouw kijkt op computerscherm

Vertrouwen, ruimte, opvang en verantwoordelijkheid

Wat biedt Solid Professionals jou als organisatie? “Toen ik net begon, 4,5 jaar geleden, had ik echt nog geen idee van ‘hoe het zou zijn als werkende’. Of hoe de financiële sector er überhaupt uitzag. Door het doen van verschillende opdrachten, en door de begeleiding die ik daarbij heb gekregen, heb ik geleerd waar ik wel of geen energie van krijg en waar mijn talenten liggen. Met het ontdekken van die talenten, in combinatie met het vertrouwen, de ruimte en de verantwoordelijkheden die ik heb gekregen, ook qua performance management en via verschillende trainingen, heb ik enorme kansen kunnen én durven benutten.”

“En doordat we binnen Solid Professionals heel persoonlijk contact hebben met bijvoorbeeld onze performance manager, heb ik altijd heel erg het vertrouwen gekregen en gevoeld om die mooie stappen te mogen maken. Zo ben ik doorgegroeid van consultant naar senior consultant en managing consultant. Ik begeleid nu een kleine groep startende consultants en dat had ik niet kunnen doen zonder het vertrouwen, de waardering en de kansen die ik heb gekregen van de organisatie. Ik hoop dat ik hetzelfde gevoel over kan dragen op de consultants waar ik nu manager van ben.”

Energie van dynamiek

Hoe ervaar je het werken als consultant via Solid Professionals? “Het brengt een bepaalde dynamiek met zich mee: Enerzijds ben je onderdeel van het team van de klant en anderzijds is er Solid Professionals en m’n collega’s daar. Er zijn dus altijd twee agenda’s. Ik vind dat een hele toffe wisselwerking en die combinatie geeft me energie. Dat is ook een van de redenen waarom ik nog steeds met veel plezier werk bij Solid Professionals.”

“Ik kan altijd terugvallen op mijn manager en word écht gezien”

Onbekend speelveld

Hoe daagt het werk jou uit? “De omgevingen waarin wij werken zijn vaak enorm complex, dus in het begin snap je meestal nog niet zo veel van de materie. Het is heel erg leuk om daar dan in te duiken en dat me telkens weer eigen te maken. Steeds opnieuw m’n weg daarin zien te vinden, binnen een nieuwe organisatie, een nieuwe afdeling met nieuwe systemen en een totaal onbekend speelveld.”

Tablet met grafiek

Volg vooral je gevoel!

Aan wie zou je consultancy aanraden en welke tips heb je voor ze? Marianne: “Aan een ieder die het leuk vindt om in een complexe, constant veranderende omgeving te werken. Ik zou met name met veel verschillende partijen in gesprek gaan. Ook omdat het heel erg lastig kan zijn om te bepalen waar je voor moet gaan, als je net afgestudeerd bent of gaat afstuderen. Maar de beste tip die ik daarvoor kan geven is dan toch wel: Volg vooral je gevoel! Dat heb ik ook gedaan en mede daardoor zit ik nu zo goed op mijn plek bij Solid Professionals.”

Is consultancy iets voor jou?

Bekijk dan de vacature voor junior consultant. Wil je liever een keer kletsen met een recruiter om te ontdekken wat bij je past? Neem dan vooral contact met ons op! 

Bekijk de vacature