Je sollicitatiegesprek voorbereiden, zo doe je dat

🎓 Je hebt je studie gehaald, je diploma op zak en nu ga jij de wijde (werk)wereld in! Je kijkt wat rond, doet wat sollicitaties de deur uit en dan… Het sollicitatiegesprek. 💬 Dit gesprek is de eerste kennismaking tussen jou en een potentiële nieuwe werkgever. Niet niks dus! Hoe bereid je je hierop voor? Bij Solid Professionals coachen we starters zoals jij en helpen we je met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. We hebben de beste tips voor je op een rij gezet.

Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan

1. Verdiep je in het bedrijf (en neem hier echt de tijd voor)

Het is een cliché, maar een goede voorbereiding is écht het halve werk. Je maakt gelijk een goede indruk als je weet wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Bestudeer de website, zoek het jaarverslag op, leer de vacature uit je hoofd en struin de social media kanalen af. Onderzoek bijvoorbeeld:

  • Welke taken er bij deze functie horen;
  • Wat de missie en visie van de organisatie zijn;
  • Wat voor bedrijfscultuur heeft de organisatie;
  • Welke producten en diensten ze leveren;
  • Wat er speelt in het vakgebied.

Neem hier een paar dagen de tijd voor. Zo kun je alle informatie rustig verwerken en kom je echt goed voorbereid aan bij je sollicitatiegesprek.

Extra tip: Zoek uit of en hoe de organisatie in het nieuws is geweest de laatste tijd. Google de bedrijfsnaam en filter op ‘Nieuws’ om de meest actuele berichten te bekijken.

2. Bereid je vragen voor

Maak notities tijdens je speurwerk en schrijf inhoudelijke vragen op om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Misschien ben je benieuwd naar de werksfeer, de opleidingsmogelijkheden of een gemiddelde werkdag. Maar vraag ook naar de praktische zaken die jij belangrijk vindt, zoals thuiswerkmogelijkheden, flexibele werktijden of het sollicitatieproces.

Schrijf minimaal 5 vragen op en neem deze samen met je notities mee naar het gesprek. Het is niet erg om je notities erbij te houden, dit komt juist professioneel en gestructureerd over. Je laat ermee zien dat je echt de tijd hebt genomen om je in de werkgever te verdiepen.

Inspiratie nodig? Check onze lijst met 27 sterke vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek. 

3. Weet met wie je het gesprek hebt

Weten wie je voor je hebt, gaat je helpen tijdens je interview. Gluur daarom vooral even op LinkedIn. Neem zijn of haar cv door, ontdek welke posities hij of zij heeft gehad, zowel binnen als buiten het bedrijf. Zie je raakvlakken met jezelf? Mooi, dat schept een band. Gebruik deze gedeelde kennis in je gesprek om een (nog) betere indruk te maken op de interviewer. 

4. Weet wat jouw sterke punten zijn en geef voorbeelden

Wat onderscheidt jou ten opzichte van anderen? Waar blink jij in uit? Wat zijn jouw hard- en soft skills? Schrijf je sterke punten op en toon ze aan met voorbeelden. Een manier om dit te doen, is de STARR-methode. Dankzij deze methode begrijpt de interviewer hoe je je competenties in de praktijk toepast en welke resultaten dit oplevert. Zo benoem je niet alleen waar je goed in bent, maar je bewijst het ook.

Zo zet je de STARR-methode in tijdens een sollicitatiegesprek.

Gouden tip: Pluis de vacature helemaal uit om te ontdekken hoe jouw sterke punten passen bij het functieprofiel. Op basis hiervan formuleer je je voorbeelden. Pas hierbij ook de STARR-methode toe.

5. Benoem ook je zwakke punten

Laten we eerlijk zijn: niemand heeft alleen maar sterke punten. Ook jij niet. Een goede interviewer vraagt ook naar je zwakke punten. En een goede sollicitant is daarop voorbereid! Ken je zwakke punten dus. Bedenk alvast wat je beter kunt doen en schrijf het op. Geef ook hierbij voorbeelden waarmee je laat zien dat je aan deze punten werkt. Zo toon je aan dat je leergierig bent en je eigen ontwikkeling belangrijk vindt.  

6. Motivatie en onderbouwing

Een organisatie is altijd nieuwsgierig naar wat jou aanspreekt in hun bedrijf en de functie. Neem dit dus mee in je voorbereiding: waarom wil je per se hier werken en niet bij een andere organisatie? Wat lijkt je leuk en interessant aan deze functie en waarom? Welke competenties van jou zijn perfect voor deze rol? Oftewel: waarom moeten ze voor jou kiezen? Onderbouw je antwoord aan de hand van je kennis en ervaring. Laat ook zien dat je affiniteit met het vakgebied en het bedrijf hebt. 

Man en vrouw zitten te lachen achter laptop

7. Kleding: een verzorgde outfit waar je je goed in voelt

Bij wat voor bedrijf je ook op gesprek gaat: een verzorgde uitstraling is belangrijk. Je outfit kan het verschil maken, want het zegt iets over jou. Probeer dus te ontdekken wat de dresscode is bij de betreffende organisatie. Bekijk foto’s op de social media kanalen of op de website. Over de financiële sector wordt vaak gedacht dat een pak met stropdas nog steeds de norm is, maar dat is al lang niet meer zo. Steeds meer bedrijven gaan voor business casual. 

Verder is het belangrijk dat je iets aan doet waar jij je goed in voelt. Dan ben je meer ontspannen en kom je zelfverzekerd over. Trek iets aan dat goed past, dus niet te strak of te los zit, en doe comfortabele – schone – schoenen aan.  

8. Check de route en vertrek op tijd

Niets is slordiger dan te laat komen. Hiermee sta je gelijk 1-0 achter. Check daarom van tevoren het adres en de routebeschrijving en vertrek ruim op tijd. Houd altijd rekening met file of vertraging in het OV. Dan hoef je niet te haasten en begin je ontspannen aan het gesprek. Ben je iets eerder? Zoek een cafeetje om de hoek of een bankje in de zon om nog één keer je voorbereidingen door te nemen. 

9. Voor online interviews: zorg voor een rustige omgeving

Het komt steeds vaker voor dat sollicitatiegesprekken, met name het eerste gesprek, online zijn. Zorg dan voor een nette achtergrond en een rustige omgeving. Ga in een afgesloten kamer zitten waar geen mensen in en uit kunnen lopen en, niet onbelangrijk, waar je een goede internetverbinding hebt! Test de verbinding van tevoren, net als het geluid en je camera, zodat je zeker weet dat je goed overkomt. Ook is het fijn als je vlak bij een raam zit, zodat er genoeg licht is en je goed te zien bent.  

Pro-tip: Het is het beste als het (dag)licht van voren komt, dus in je gezicht schijnt. Met licht van achteren zien anderen alleen jouw silhouet. Lukt dit niet? Zet dan een extra lamp aan en doe eventueel het gordijn (deels) dicht. 

10. Wees jezelf tijdens een sollicitatiegesprek

Je hebt alle voorbereidingen getroffen en het is tijd voor je gesprek. Spannend! Hoe zorg je er nou tijdens het gesprek voor dat alles soepel verloopt? Een praktische tip: glimlach vriendelijk naar degene tegenover je en maak oogcontact op een natuurlijke manier. 

Maar de allerbelangrijkste tip voor tijdens een sollicitatiegesprek is om echt jezelf te blijven. Wees eerlijk en oprecht. Hier hebben de organisatie én jij het meeste aan, want het doel is om een goede en blijvende match te hebben. Laat je daarom niet verblinden door de potentie van een baan. Blijf kritisch over de vacature en het bedrijf, zodat je zeker weet dat de functie bij je past.  

Solid Professionals is er om jou te helpen

Bij Solid Professionals koppelen we je aan de leukste opdrachtgevers in de financiële sector! Onze recruiters vinden voor jou een droombaan in Finance, Risk, Data of IT en helpen je met de voorbereidingen voor je gesprek. Check onze vacatures voor meer info.

Ontdek de leukste vacatures
Man kijkt lachend achter laptop