Tjardo over zijn traineeship Actuariaat bij MN

Young professional Tjardo wist niet wat hij wilde met zijn carrière nadat hij net was afgestudeerd. Niet gek, met een overlopende inbox vol recruiters en nog te weinig ervaring om echt één richting te kiezen. Na uitvoerig oriënteren kwam hij bij Solid Professionals terecht. Door de begeleiding van zijn talentmanager en zijn fulltime traineeship bij MN heeft hij zijn passie ontdekt, het actuariaat. “Saai is het absoluut niet!”

Marjolein Jansen
Marjolein Jansen

Ruimte om te oriënteren

Tjardo is nu bijna een jaar werkzaam als young professional bij pensioenuitvoerder MN. Als net afgestudeerde vond hij het best lastig om een baan te kiezen. “Na mijn studie Wiskunde en Natuurkunde ben ik eerst online gaan oriënteren. Het aanbod was best overweldigend, er waren veel bedrijven en daarmee ook veel vacatures. Daarom vond ik het belangrijk om goed de tijd te nemen voor het onderzoeken,” zegt Tjardo.

Uiteindelijk kwam hij bij Solid Professionals terecht door zijn vriendin. “Zij volgde al wat langer een traineeship via ons en vertelde altijd heel enthousiast over haar werk. We hebben dezelfde studie gedaan, en de manier van werken bij Solid Professionals – met veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling – klonk ook als een goede match voor mij,” vertelt Tjardo.

Direct hands-on aan het werk bij een opdrachtgever, maar wel met persoonlijke begeleiding, dat leek Tjardo wel wat. “Het is uniek dat je als starter een talentmanager hebt die buiten je werkgever meekijkt met je ontwikkeling. En daarnaast heb ik het gevoel dat ik met dit traineeship meer ruimte heb om te onderzoeken wat ik nou echt leuk vind om te doen, omdat je direct aan de slag gaat bij de opdrachtgever. Bij andere traineeships had ik toch het gevoel dat je meer intern bij het bemiddelingsbedrijf deed, en daardoor minder in de praktijk leert.

Je kan wel een vacaturetekst lezen, maar je weet toch nooit precies hoe het is, tot je ergens echt werkt. Dan is het fijn dat Solid Professionals je daarin ondersteunt. Je wordt goed voorbereid op je functie, samen onderzoek je wat echt bij je past en waar je ambities liggen.”

Richting vinden in je carrière

Na een geslaagde kennismaking gingen Tjardo en recruiter Esther op zoek naar een baan die echt bij hem past. “Toen de vacature voor de afdeling Advies en Actuariaat van MN voorbij kwam, hebben we samen de sollicitatie voorbereid. Ik kreeg tips over de vragen die ik kon verwachten en zelf kon stellen, maar ook meer inhoudelijke informatie over het bedrijf zelf. Zo wist ik ook precies tegenover wie ik kwam te zitten bij de sollicitatie. Hierdoor had ik echt het gevoel dat ik klaar was voor het gesprek.”

De voorbereiding had effect, met een nieuwe job als resultaat! “Nu ben ik trainee beleidsadviseur/ actuaris bij MN. Een actuaris houdt zich bezig met het doorrekenen en evalueren van risico’s met financiele gevolgen. Tijdens mijn inwerkperiode kwam ik er al snel achter dat mijn passie ligt bij de afdeling Actuariaat. Dit maakte dat ik de opleiding tot actuaris, een soort premaster voor de Europees Milieumanagement- en Audit Schema (EMAS), bij het Actuarieel Instituut wilde gaan volgen. Vervolgens heb ik bij mijn talentmanager Tim en mijn manager bij MN gecheckt of het mogelijk was om dit te combineren met mijn traineeship, en dat kon!

Met zijn persoonlijke opleidingsbudget vanuit Solid Professionals heeft Tjardo een groot deel van de opleiding kunnen betalen. “Een jaar geleden had ik nog totaal geen idee dat ik actuaris wilde worden, maar het blijkt helemaal weggelegd voor mij. Grappig hoe dat loopt als je in de praktijk aan de slag gaat.” 

Tjardo Grotendorst

“In eerste instantie klinkt een pensioenfonds misschien niet als het meest flitsende bedrijf om voor te werken, maar het heeft mij aangenaam verrast.”

Ingewikkeld? Nee, complex en uitdagend!

“Mijn dagen zijn heel wisselend,” vertelt Tjardo. “Op sommige dagen werk ik aan projecten zoals het omzetten van data uit Excel naar programmeertalen, en soms breng ik juist veel tijd door in meetings.” Wat Tjardo leuk vindt aan zijn werk? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Ik vind het een leuke uitdaging als dingen ingewikkeld worden; het is net als een puzzel oplossen voor mij.”

“Een van mijn projecten was het herstelplan voor pensioenfondsen, dat elk jaar ingediend moet worden. Dat was best pittig, want ik moest me helemaal inlezen in een al bestaand en vrij complex model om de benodigde berekeningen te kunnen maken. Maar als ik nu zie dat het resultaat van onze werkzaamheden op de website van het pensioenfonds staat waar we bij MN voor werken, dan ben ik daar best trots op.”

De pensioentransitie is in volle gang, wat ook effect heeft op Tjardo’s werkzaamheden. “Het is leuk om daar deel van te zijn, maar ook wel spannend soms. De discussies over hoe we verdergaan met onze werkzaamheden zijn interessant, maar kunnen ook wel pittig worden. Met mijn talentmanager heb ik besproken hoe ik op dat soort momenten mijn mening goed kan onderbouwen, zodat ik bijdraag aan het gesprek.”

Positief verrast

“In eerste instantie klinkt een pensioenfonds misschien niet als het meest flitsende bedrijf om voor te werken, maar het heeft mij aangenaam verrast,” gaat hij verder. “Ik heb inhoudelijk uitdagende opdrachten, en doordat mijn collega’s al langer in het vak zitten kan ik veel van hen leren. Saai is het dus absoluut niet!” 

Tjardo ziet het kiezen van de traineeship als een goede keuze. “Het bevalt me heel goed, net zoals ik verwacht had. Ik heb ook echt voordelen gemerkt van de trainingen die ik bij Solid Professionals heb gevolgd voor mijn persoonlijke ontwikkeling. De training Secure Base (over uitgedaagd worden in een veilige omgeving) sprong er voor mij uit. Met een groep young professionals leer je elkaar die dag goed kennen, dat is fijn want je bent allemaal net aan je eerste baan begonnen en zit dus in hetzelfde schuitje.

In de maandelijkse gesprekken met zijn talentmanager Tim, heeft Tjardo de ruimte om te sparren over zijn carrière en persoonlijke groei. “Omdat het een extra paar ogen is die meekijkt met je groei, kan je uitgedaagd worden om na te denken over vragen waar je zelf nog helemaal niet bij had stilgestaan, zoals: wat wil je eigenlijk bereiken voor jezelf, buiten gewoon je werk doen? Ik ben door de gesprekken me bijvoorbeeld ook bewust geworden van het belang van feedback uitvragen. Door dit toe te passen heb ik meer verbinding gekregen met mijn collega’s, en is er meer openheid gecreëerd.”

Tip van Tjardo

Ben je net afgestudeerd, en op zoek naar een baan? Tjardo heeft een tip voor je: “Neem goed de tijd om je breed te oriënteren op jouw mogelijkheden als starter. Bij een studie krijg je heel specifieke kennis aangeleerd, maar het ligt vaak toch wel ver van de praktijk. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant betekent het ook dat je nog veel kanten op kunt.”

“Begin met online onderzoek, en ga het gesprek aan met bedrijven of recruiters die je interessant vindt,” gaat Tjardo verder. “Bedenk wat je zoekt in een baan, maar ook wat je niet wil; zo kan je dat weer afstrepen! Een traineeship bij Solid Professionals raad ik in ieder geval aan, ik heb hier heel veel geleerd.”

Ook aan de slag als actuaris?

Neem contact op met een van onze recruiters of bekijk de vacature!

Bekijk de vacature!