Van Master Finance naar financieel analist bij ABN AMRO

Alexander Bingel werkt als financial planning analyst bij ABN AMRO via ons traineeship. 💸 In deze blog neemt hij je mee in zijn werkzaamheden bij de bank en vertelt hij hoe hij zijn opleidingsbudget optimaal benut. Ook deelt hij zijn gouden tip voor toekomstige young professionals! ✅ Benieuwd wat die is? Lees dan snel verder!

Marlou Kramer
Marlou Kramer

Finance Controlling

“Ik werk in het Corporate Planning & Control team dat onderdeel is van de controlling afdeling binnen finance.”, vertelt Alexander. “Controlling gaat over het beoordelen en monitoren van de financiën van de bank zelf op groep niveau. De bank heeft drie klanteenheden: Wealth Management, Personal & Business Banking en Corporate Banking. Daarnaast zijn er de backoffice afdelingen Innovation & Technology (IT) en Functions, hier valt mijn afdeling onder.”

“Per afdeling in de groep Controlling bekijken we wat er gebeurt en hoe de financiële situatie zich ontwikkelt. Deze ontwikkelingen voegen we samen tot één verhaal. Iedere maand rapporteren we actuals (de werkelijke cijfers) aan de Raad van Bestuur, zodat zij weten wat er speelt binnen de organisatie. Ook maken we periodiek vooruitkijkende rapportages. Hierin gaan we in op welke projecten eraan komen en hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen. Er is veel aandacht voor digitalisering en hoe we daarmee in de toekomst kosten kunnen besparen. Verder spelen we een grote rol in het budgetproces. In het najaar stemmen wij de budgetten af voor het volgende jaar. Wij coördineren dit proces. We communiceren de wensen van onze Raad van Bestuur naar de afdelingen en we informeren de afdelingen ook over plannen van de Raad van Bestuur. Het is onze verantwoordelijkheid dat er aan het eind van het najaar een haalbaar budget ligt.”

Alexander Bingel

Moduleren van financiële getallen

“Ik werk graag met financiële cijfers. In mijn functie neem ik winst- en verliesrekeningen, balansen en kaststroomrekeningen door. De winst- en verliesrekening is de grote driver van deze drie financiële overzichten en geeft weer hoe de organisatie heeft gepresteerd. Dat maakt het voor mij interessant om deze cijfers door te nemen! Daarnaast doe ik analyses, beoordeel ik prognoses en draag ik bij aan het opstellen van prognoses.”

“Verder ben ik betrokken bij business cases. In een business case wordt een investering gevraagd voor een project. Vanuit business managers en segment controllers horen we de plannen, kosten en wat het gaat opleveren. Vervolgens analyseren we wanneer we verwachten geld terug te verdienen.”

Werken in een team

“Ons team bestaat uit ongeveer twintig collega’s, waarvan ik er vaak met twee samenwerk. Als ik alleen werk, probeer ik altijd zo snel mogelijk anderen bij het project te betrekken. Als je het te lang laat liggen, loop je het risico dat de aannames niet kloppen en je werk opnieuw moet doen.”

“Ik krijg veel ruimte om mijn werkzaamheden zelf in te vullen en mijn mening te delen. Iedere maand krijg ik steeds meer verantwoordelijkheden. Het voordeel van dit traineeship is dat je direct gaat werken op één afdeling. Er zijn ook traineeships waarbij je een aantal maanden één positie bij een bepaald team inneemt en na drie maanden weer moet switchen. Dan heb je net iets onder de knie en dan ga je weer naar de volgende. Dat is bij dit traineeship niet. Hier kan je je plek vinden in het team.”

Binnenkomen bij de bank

“Bij het solliciteren naar een baan bij een bank wordt eerdere werkervaring in het bankwezen gewaardeerd. Ik had die ervaring niet. Tijdens de sollicitatieprocedure merkte ik dat Solid Professionals connecties heeft binnen het bankwezen. Via LinkedIn had ik contact met recruiter Jasper, die mij meteen een welkom en comfortabel gevoel gaf. Na een kort gesprek met hem werd duidelijk dat dit voor iedereen bij Solid Professionals geldt: vrolijk, vriendelijk en altijd bereid om te helpen. De positieve energie die iedereen daar deelde, hielp me enthousiast te blijven tijdens mijn zoektocht naar een baan.”

“Ik had al een jaar werkervaring voordat ik bij ABN AMRO kwam werken. Ondanks deze werkervaring, had ik behoefte aan begeleiding. Bij mijn vorige werkgever moest je echt zelf initiatief nemen voor persoonlijke ontwikkeling. Met het traineeship krijg je meer begeleiding. Zo is er is altijd een talentmanager waar je al jouw issues en vragen mee kan bespreken. Je hoeft niet te zoeken in de organisatie wie je ervoor gaat aanspreken.”

“Jullie hebben een goed netwerk, goede relaties, interessante functies en bieden begeleiding aan. En aanmoediging!”

– Alexander Bingel, Financial Planning Analyst bij ABN AMRO

Opleidingsbudget

“Ik heb een ruim opleidingsbudget gekregen om nieuwe skills te leren die handig zijn voor een financieel analist. Zo ben ik bijvoorbeeld nu bezig met het behalen van mijn CFA certificering. Deze certificering staat hoog aangeschreven in de sector en staat goed op je cv. Hierin worden dezelfde onderwerpen behandeld als in mijn bachelor en master, maar het wordt allemaal in drie toetsen verwerkt in plaats velen tentamen verspreid over 4 jaar. Gelukkig vind ik de onderwerpen erg interessant. Het is een goede vrijetijdsbesteding voor mij!”

“Naast trainingen voor het ontwikkelen van hard skills, heb ik ook trainingen voor de ontwikkeling van mijn soft skills gevolgd. Onder andere de MBTI-trainingen.”, vertelt Alexander. MBTI is een manier om jouw persoonlijkheidsstijl te ontdekken, maar ook hoe je samen werkt met die van anderen. “Deze tool heeft mij geleerd om andere mensen beter in te schatten en te begrijpen.”

“Waar ik misschien nog wel het meest profijt van heb, is de training over mentale weerbaarheid! Het gaat over omgaan met stress en het vinden van balans in je leven. Je leert dat je voor jezelf moet zorgen door dingen te doen die je energie geven en door voldoende rust te nemen. De metafoor die Alexander hiervoor gebruikte was de emotionele bankrekening: je wilt niet de hele week in het rood staan. Ik werd hier niet alleen bewust van, ik leerde ook direct hoe ik dit in mijn leven kan toepassen.”

Tip voor toekomstige young professionals

“Alexander’s tip aan toekomstige young professionals is: “Als je een aantrekkelijk meisje ziet zitten, wil je bijna die jongen worden die zij leuk vindt. Dat moet je eigenlijk vermijden want dat kost op den duur te veel energie. Blijf jezelf, dichtbij jezelf en blijf eerlijk. Ook richting andere mensen die je spreekt. Op lange termijn is dat een stuk makkelijker. Dit kan lastig zijn, wanneer je op zoek bent naar een baan en je wil graag aan de slag, maar de functie moet wel echt bij je passen.”

“Om een match te vinden, is het goed om voor jezelf te bedenken waar jij goed in bent en waar je interesses liggen. Past het bij die vacature? Top! Zo niet, dan is dat niet erg – ook als je dit (nog) niet weet, dus geef dat aan: Ik wil het graag ervaren en erachter komen. Als starter is het helemaal niet erg dat je het nog niet weet of dat je ergens nog geen ervaring mee hebt.”

Vind een traineeship die bij je past!

Bekijk onze traineeships om te ontdekken of het iets voor jou is. Wil je liever een keer kletsen met een recruiter om te ontdekken wat bij je past? Neem dan contact op!

Bekijk de traineeships