iOS-developer Redo over zijn traineeship bij Tikkie

Hij kwam van ver - letterlijk. Namelijk Java, Indonesië. Via het traineeship van Solid Professionals kreeg iOS-developer Redo de kans om hier in Nederland aan de slag te gaan. En wel bij Tikkie, de betaal-app. In deze blog vertelt hij je er alles over. 👇

Kirsten van der Kraan
Kirsten van der Kraan

Van Java naar Nederland

De 26-jarige Reinardus Redo Haryono – of Redo, ook voor collega’s – kwam naar Nederland vanuit Java, Indonesië: “Ik heb vrienden hier, die hebben me overgehaald om naar Nederland te verhuizen,” legt Redo uit. “In Indonesië werkte ik al als developer, op freelance-basis naast mijn studie. Ik ontwikkelde vooral desktopsoftware voor tech start-ups, maar wilde graag mobiele applicaties leren ontwikkelen, voor zowel iOS als Android. Om iOS-development onder de knie te krijgen ben ik lid geworden van de Apple Developer Academy.”

Benieuwd naar meer ervaringen? Lees wat Musa te zeggen heeft over zijn start als Capital Risk Manager bij Leaseplan.

Reinardus Redo Haryono

Werken aan de Tikkie-app

Redo studeerde Informatica aan de Fontys Hogeschool en is daarna via ons traineeship IT aan de slag gegaan als iOS-developer bij Tikkie. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor monetization in de app, oftewel het genereren van inkomsten. “Monetization is het proces waarbij iets in geld wordt omgezet. In dit geval gaat het om het genereren van inkomsten voor de app zelf,” legt Redo uit. 

Goede vibe

Iedereen kent Tikkie. Maar die bekende naam is niet het grootste pluspunt aan deze baan. Redo: “Ik werk met een hele fijne en diverse groep mensen. De sfeer is goed en er is een mooie balans tussen Nederlanders en expats vanuit de hele wereld. En aan de lunchtafel praat iedereen Engels, dat is voor mij natuurlijk super!”

Dat goede gevoel ontstond al vroeg. “Tijdens het sollicitatiegesprek voelde ik een goede vibe en die is nooit meer weggegaan,” vertelt Redo. “Het is een technische en professionele werkomgeving, maar wel relaxed. Bij Tikkie heb ik echt mijn plek gevonden.”

“Het is een technische en professionele werkomgeving, maar toch relaxed. Bij Tikkie heb ik echt mijn plek gevonden.”

Recruiter to the rescue

Onze recruiter Thomas kreeg Redo in het vizier en ging voor hem op zoek naar de perfecte match. “De eerste baan waar Thomas mee kwam, was het niet voor mij. Maar dankzij dat sollicitatiegesprek had ik wel vergelijkingsmateriaal toen ik bij Tikkie op gesprek mocht,” licht Redo toe. “En Thomas hielp me de gesprekken voor te bereiden. Dat was voor mij extra nuttig, omdat het er hier anders aan toe gaat dan in Indonesië. Daar is het bijvoorbeeld minder gebruikelijk om over je privéleven te vertellen. Hoe je jezelf presenteert, waar je het wel en niet over moet hebben, hoe je je werkervaring gestructureerd uitlicht: dat heeft Thomas me allemaal geleerd. ”

Van ontwikkelingstraject tot buslijn

Als starter op de arbeidsmarkt komt er veel op je af. En al helemaal als je nieuw bent in Nederland. Daarom hebben al onze young professionals een eigen talentmanager. Dat werkt voor Redo ook goed: “Samen met mijn talentmanager Floris heb ik mijn persoonlijke ontwikkelingstraject opgezet en we spreken elkaar elke maand over de voortgang. Maar tussendoor kan ik hem ook alles vragen, zowel grote als kleine dingen. Zelfs welke bus ik moet nemen,” zegt Redo lachend. “Ideaal voor een expat als ik!”

“Om je kans op die ene baan te vergroten, moet je laten zien wat je kunt en waarin jij beter bent dan anderen.”

Tip: laat zien wat je kunt

Verhuizen vanuit een land buiten de EU is niet makkelijk, weet Redo: “Je denkt dat je de grootste uitdaging hebt gehad als je een werkvisum en woonruimte hebt. Maar een baan vinden kan ook knap lastig zijn.” Volgens hem helpt het als je aantoont wat je kunt. “Zelf heb ik een portfolio gemaakt van mijn projecten. Om je kans op die ene baan te vergroten, moet je laten zien wat je kunt en waarin jij beter bent dan anderen. Laat een website of app zien waar jij aan hebt gebouwd, zo bewijs je een werkgever welke skills je hebt.”

Ambities

Redo is heel blij in Nederland en met zijn baan bij Tikkie. Ambitie heeft hij genoeg, maar als je hem vraagt wat hij het liefst zou willen, dan is het antwoord niet werkgerelateerd: “De volgende stap is mijn vriendin naar Nederland halen, want zij is nog in Indonesië. Als dat lukt, ben ik hier helemáál gelukkig!”

Ook aan de slag in Finance, Risk, Data of IT?

Neem contact op met een van onze recruiters of bekijk onze traineeships om te ontdekken wat bij jou past.

Check onze traineeships