Een carrière als capital risk manager

Sinds december 2022 is Musa Abdullazade aan het werk als capital risk manager bij LeasePlan. Tijdens zijn sollicitatie woonde en werkte hij nog in Hongarije. Nadat hij succesvol zijn visum en werkvergunningsaanvraag had doorlopen ging zijn reis van start, met de uitdagingen die daarbij komen kijken. Benieuwd wat die zijn? Lees dan verder!

Marlou Kramer
Marlou Kramer

Van Hongarije naar Nederland

Musa en behaalde zijn bachelor Economie in Azerbeidzjan. Zijn master Science and Economics heeft hij in Pisa, Italië afgerond. Voordat hij via ons traineeship bij LeasePlan terecht kwam, woonde en werkte Musa in Hongarije als Financial Risk Analyst bij ExxonMobil. Nu het weer tijd was voor een nieuwe uitdaging werd het Nederland: “Een vriend die ik in Hongarije heb leren kennen woonde al in Rotterdam. Hij raadde twee organisaties aan voor het vinden van een baan – een daarvan was Solid Professionals.”.

man-achter-laptop

Nederlands visum en werkvergunning

“Het is niet makkelijk om een werkvergunning te krijgen wanneer je niet Europees bent.” Musa legt uit: “Ik had drie opties. Eén: ik kon teruggaan naar Italië en daar een werkvergunning aanvragen, aangezien ik daar heb gestudeerd. Twee: Ik kon naar Duitsland, maar dan zou ik wel als werkstudent aan de slag moeten gaan en ik wilde eigenlijk geen student meer zijn. Of drie: naar Nederland.

Nederland geeft werkvergunningen aan hoogopgeleiden die zijn afgestudeerd aan onder andere de universiteit waar ik mijn master heb gehaald. Uiteindelijk heb ik een Nederlands visum en vervolgens een werkvergunning aangevraagd. ”

Benieuwd naar meer ervaringsverhalen? Lees het verhaal van Alexander, financieel analist bij ABN AMRO.

Goede begeleiding

“Mijn eerste contact was met recruiter Emma. Zij reageerde snel op mijn vragen. Twee dagen na mijn sollicitatie had ik alle info die ik nodig had om een werkvisum en -vergunning aan te vragen. Ik werd goed voorbereid op de sollicitatiegesprekken. Ik kreeg te horen wat voor bedrijf het is, met wie ik het gesprek had, welke vragen ik kon verwachten en ik kreeg tips over hoe ik deze het beste kon beantwoorden. Accountmanager Rebecca gaf mij na het eerste gesprek tips om het volgende gesprek beter in te gaan. Ik ga vaak erg in detail wanneer ik iets vertel, sommige mensen vinden dit leuk, anderen minder. Nederlanders houden over het algemeen van kort en krachtig.”

“Nog voor ik mijn eerste werkdag bij Leaseplan had, nam Rebecca me mee naar mijn werkplek. Zo voelde ik me meteen thuis op mijn eerste echte dag. De begeleiding is ontzettend goed georganiseerd. Van het vinden van een baan tot me echt thuis voelen in mijn nieuwe baan: er was altijd de juiste begeleiding. Zo werd na mijn eerste week bij Leaseplan door Emma en Rebecca gevraagd hoe het met me ging en hoe ik de eerste week had ervaren.”

Tip voor toekomstige young professionals

“Zoek op tijd info over visa en werkvergunningen. Doe dit op tijd! Je mag meerdere aanvragen voor een werkvergunning in verschillende Europese landen naast elkaar hebben lopen. Het proces kan maanden duren.”

Daarnaast geeft Musa tips voor het vinden van een woonruimte. “Ik heb nu tijdelijke woonruimte, en ben op zoek naar een appartement voor een langere tijd. Maar dat valt niet mee! Dus DE tip voor het vinden van een appartement kan ik dus nog niet met je delen.”, grapt Musa. “Mijn vriend die al in Nederland woonde, waarschuwde al dat huren in Nederland duur is. In Italië en Hongarije vond ik makkelijk woonruimte door een drietal berichtjes te sturen via Facebook. Voordat ik naar Nederland ging, zag ik online een 2-kamer appartement in Amsterdam Centrum voor €650,-, dus ik dacht het valt wel mee. Maar let op, dit zijn oplichters. Hoe regel je wel een woning? Vertel iedereen dat je woonruimte zoekt. De beste kans om iets te vinden is via via.”

Geïnteresseerd in een traineeship?

Bekijk onze traineeships om te ontdekken of het iets voor jou is, of neem contact op met een van onze recruiters!

Bekijk de traineeships