Hoe schrijf je een inclusieve vacature tekst?

Het hebben van een divers en inclusief team begint bij de juiste vacaturetekst. Wanneer je te veel jargon of masculiene woorden gebruikt, loop je het risico dat jij jouw ideale kandidaat misloopt. Dit resulteert in een team dat weinig diversiteit kent op het gebied van gender, afkomst en specialisaties. Maar hoe ziet een goed leesbare en inclusieve vacaturetekst er uit?

Camille van den Boorn
Camille van den Boorn

Diversiteit vs inclusiviteit

Het hebben van een divers en inclusief team zorgen ervoor dat organisaties innovatiever, succesvoller en meer winstgevend zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard Business Review. De verschillende perspectieven binnen een team leiden tot betere besluitvorming en een verbeteren kwaliteit van produceten en diensten.

De vacaturetekst vormt de eerste stap naar een inclusief team. Veel bedrijven in de financiële sector streven naar het aannemen van meer vrouwelijk personeel, maar als de functiebeschrijving hen niet aanspreekt, wordt het lastig om de juiste kandidaten aan te trekken. Onderzoek van Sia Partners toont aan dat momenteel in 67% van de Nederlandse vacatures meer masculiene dan feminiene taal wordt gebruikt, waardoor een vrouw zich minder snel in de vacature kan vinden.

Inclusiviteit is daarnaast iets anders dan diversiteit, ondanks dat deze vaak hand in hand gaan. Jouw team kan divers zijn door een mix van leeftijd, gender, achtergrond en specialisaties, maar dat maakt het nog niet inclusief. Inclusiviteit zit hem namelijk in de manier van werken. Want hoe ga je om met deze diverse groep mensen? Wat is de sociale norm? Voelt iedereen zich welkom, heeft iedereen dezelfde rechten en zijn er geen gevormde groepjes die de toon bepalen?

 

Divers werven

Een inclusieve vacaturetekst zorgt ervoor dat iedereen jouw tekst begrijpt. Dat betekent dat je niet te veel masculiene taal, jargon of typische Nederlandse uitdrukkingen gebruikt. Op deze manier spreek je iedereen aan, inclusief mensen die de Nederlandse taal minder goed beheersen, bijvoorbeeld vanwege dyslexie of omdat zij een andere moedertaal hebben.

Voordat je begint met het opstellen van de vacaturetekst, is het van belang om duidelijk voor ogen te hebben welke competenties nodig zijn voor de functie, welke taken de kandidaat zal uitvoeren en in wat voor team hij of zij terecht komt. Dit zal helpen om de functie duidelijk te definiëren en kandidaten aan te trekken die zich hiermee kunnen identificeren. Ook zorgt dit voor weinig onduidelijkheid in de tekst en onbegrijpelijke eisen in de functie.

Vrouw presenteert data

Wie is je doelgroep?

Het is belangrijk om te begrijpen wie jouw doelgroep is. Voor wie schrijf je de vacaturetekst? Als je bijvoorbeeld jongere kandidaten wilt aantrekken, moet je begrijpen wat hen motiveert en aanspreekt. Generatie X heeft bijvoorbeeld andere behoeftes dan Generatie Z. Ga eens op onderzoek uit wat deze generatie aantrekkelijk vindt in een werkgever en kijk of je hier op in kan spelen.

Gezien de samenstelling van de Nederlandse bevolking, waarbij ongeveer 50% vrouw is en bijna een kwart een migratieachtergrond heeft, is het belangrijk om verschillende regelingen aan te bieden. Dit kan variëren van flexibele werktijden, remote werken of feestdagen met elkaar ruilen tot aan taalcursussen, menstruatieverlof of kinderopvang aan te bieden.

Het is daarnaast van belang om niet veel te veel eisen te stellen in de vacaturetekst, aangezien dit potentiële kandidaten kan afschrikken. Met name vrouwen zijn geneigd om niet te solliciteren als ze niet aan alle eisen voldoen, zelfs als ze verder wel geschikt zijn voor de functie.

Woordkeuze

Denk ook goed na over welke woorden je verwerkt in de tekst. Ouderwetstaal gebruik schrikt jongeren af. Denk hierbij aan woorden als: tevens, echter, immers of desalniettemin. Maar, daartegenover staat ook dat té jong taalgebruik juist weer geen oudere aantrekt. Iemand van 50 jaar zal minder snel enthousiast worden van woorden als: vrijmibo of ‘werken in een dynamisch jong team’. Probeer dus zo neutraal mogelijk te blijven in jouw woordkeuze.

Het is goed om na te denken over de voordelen van jouw bedrijf die je benadrukt in de tekst. Is het benoemen van de vrijdagmiddagborrel nodig?. Het kan onderdeel zijn van jullie bedrijfscultuur, maar niet voor iedereen is dit aantrekkelijk. Je sluit automatisch mensen uit die vanwege geloof of gezondheid geen alcohol drinken. Ga na of je hier eventueel iets anders voor neer kan zetten, wat ook leuk is voor de mensen die andere interesses hebben. Dit betekent uiteraard niet dat je niet kan borrelen op werk, maar laat het niet een van jouw voordelen zijn.

 

vrouwelijk-taalgebruik

Inclusiviteit doorvoeren op de werkvloer

Bestaat jouw organisatie wel al uit een divers team, maar ben je nog zoekend naar hoe je inclusiviteit moet doorvoeren op de werkvloer? Hou er dan rekening mee dat in een inclusieve werkomgeving inhoudt dat communicatie open en direct is, er naar nieuwe ideeën wordt geluisterd, dat er aandacht wordt besteedt aan goed leiderschap en dat er ruimte is voor persoonlijke groei. Doe je dit al? Benoem dit. Zo maak je jouw vacature echt inclusief en aantrekkelijk.

 

 

Een inclusieve en diverse vacaturetekst is dus meer dan alleen het omschrijven van een functie. Jouw doelgroep staat voorop en wat jij wilt komt daarna. Uiteindelijk is het de kandidaat die beslist of ze wel of niet reageren op jouw vacature. Om dat te bereiken moet je als organisatie dus aantrekkelijk en inclusief genoeg zijn, ben je dat niet dan is vooral Gen Z geneigd om toch verder te kijken naar een andere werkgever.

 

Meer weten?

Wij werken dagelijks met verschillende generaties, afkomsten en genders. Benieuwd hoe jij meer inclusiviteit in jouw organisatie kan brengen? Ga het gesprek aan met onze talentmanager Lieke.

Plan een gesprek in