Welke finance rollen zijn er binnen de bank?

Banken zijn dynamische, maar ook complexe organisaties. Als net-afgestudeerde in Economie of Finance, heb je aanvankelijk geen idee hoe het binnen zo’n bank nou daadwerkelijk in zijn werk gaat. Misschien vraag je je daarom af: Welke afdelingen zijn er binnen de bank? Welke rollen zijn er? En welke rol past het beste bij jou skills? In dit artikel leggen we je dit haarfijn uit.

Marlou Kramer
Marlou Kramer

De bank

Om te beginnen is er een tweedeling in de voorkant en achterkant van de bank. In de rollen aan de voorkant van de bank heb je contact met de klanten en draait het om geld verdienen, portefeuilles beheren en deals closen. Denk hierbij aan: private equity, mergers and acquisitions (M&A), investments en corporate finance. Als jij bij een bank via ons gaat werken is de kans groot dat je aan de achterkant van de bank gaat werken, waar geldzaken worden gecontroleerd.

De 5 belangrijkste finance rollen aan de achterkant van de bank:

Man zit achter laptop

Accounting

Als accounting specialist sta je aan het begin van de geldstromen. Het gaat over de balans in inkomsten en uitgaven. Je beantwoordt vragen als: zijn we in control over onze financiële situatie? En klopt het grootboek? Deze vragen zijn ontzettend complex om te beantwoorden voor een grootbank.

Er zijn twee richtingen te onderscheiden binnen accounting:

  • Financiële accounting – externe verslaggeving voor financial control
  • Management accounting – interne boekhouding van een bedrijf

Als je net start als accounting specialist is het van essentieel belang om de complexe datastromen te begrijpen.

Tegenwoordig is veel geautomatiseerd, waardoor je zelf niet meer echt hoeft te boekhouden. Het wordt steeds belangrijker dat je niet alleen een mooie balans presenteert, maar dat je ook weet waar de data vandaan komt en hoe je aan die data komt.

Reporting

Als reporting specialist moet je met een kritische blik bepalen of de rapportages kloppen en zoek je uit hoe je bepaalde data in een specifieke rapportage krijgt. Analytische vaardigheden zijn erg belangrijk in deze rol.

Sinds de financiële crisis van 2008 is de wet- en regelgeving voor banken veel strenger en dominanter geworden, waardoor het aanleveren van data, op de juiste manier, nog belangrijker is geworden. De ECB en DNB houden toezicht en willen weten hoe je ervoor staat als financiële instelling. Dat betekent niet alleen een mooi rapport opleveren, maar de toezichthouder wil weten waar de data vandaan komt die je aanlevert in je rapport.

Binnen reporting ben je cyclisch bezig: maandelijks, per kwartaal en jaarlijks. De laatste 2 weken van de maand ben je druk en de eerste 2 weken relatief rustig. In deze rustige periode kijk je naar mogelijke optimalisaties en verbeteringen in het proces.

Financial Control

Om succesvol te zijn als financial controller moet je accounting begrijpen, het is dan ook niet vreemd om hieruit door te stromen. Ook hier gaat het over hoe staat de bank ervoor en werk je met jaarrekeningen en balansen. Het is een veel breder werkgebied. Op basis van allerlei data die je verzamelt, verrijkt en analyseert, adviseer je het management op verschillende gebieden. Als controller denk je mee over de uitdagingen in de organisatie. Je kan daarop inspelen door met concrete oplossingen te komen en die te implementeren.

Als financial controller hou je je dus ook bezig met het bedrijfseconomisch vlak, waar je je als accounting specialist je alleen richt op het economisch vlak.

Meer weten over deze functie? Alexander werkt op de afdeling Control bij ABN AMRO.

Business Control

Als business controller ondersteun je de business met gerichte analyses en rapporten van financiële gegevens en business informatie. Je adviseert aan het management en de directie over strategische keuzes. Direct starten als business controller na je studie is vrij ongebruikelijk. Je hebt hiervoor echt een aantal jaar ervaring nodig, bijvoorbeeld binnen financial control.

Business Analist

Als business analist maak je de vertaalslag van dagelijkse bedrijfsvoering naar verandertrajecten. Je haalt de vereisten op bij de business en vertaalt deze naar een functioneel ontwerp. De ontwikkelaars vertalen dit vervolgens naar een technisch ontwerp. Hierin staat wat er precies geprogrammeerd moet worden om die nieuwe data attributen te ontsluiten, nieuwe processen te implementeren of de applicatie aan te passen. De business analist rapporteert aan de product owner. De product owner prioriteert alle gewenste veranderingen en plant deze in sprints.

In deze rol heb je veel te maken met stakeholdermanagement. Je moet het leuk vinden om die gesprekken aan te gaan, en hebt de basiskennis van finance nodig om die gesprekken te kunnen voeren.

Wil je meer weten over de rol als business analist? Lees meer over werken als business analist.

Bij functies aan het begin van de geldstroom ligt de focus op je analytische vaardigheden, zoals accounting en reporting. Naarmate je richting control ontwikkelt, wordt stakeholdermanagement steeds belangrijker.  

Mannen zitten lachend achter laptop

Meer weten?

Klaar om je financiële carrière te beginnen bij een bank? Reageer dan op één van onze vacatures. Wil je liever kletsen met één van onze talentmanagers of recruiters? Ook dat kan! 

Neem contact op