Data engineer Andrea over haar traineeship bij ABN AMRO

Young professional Andrea Castrillon werkt nu bijna een jaar als data engineer bij ABN AMRO en ze vindt het geweldig! Samen met haar kleine, internationale team maakt ze deel uit van de afdeling Regulering. “Ik dacht niet direct aan een carrière bij een bank, maar het heeft me echt positief verrast,” vertelt Andrea. In dit interview deelt ze alles over haar persoonlijke groei, haar werk als data engineer en haar ervaring als young professional.

Marjolein Jansen
Marjolein Jansen

Passie voor problemen oplossen

Andrea studeerde Environmental Engineering in Colombia, waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Na haar bachelor volgde ze een post-doctoraal programma Data Science en Data Analytics. Ze vertelt over de overstap van haar baan als data analist in Colombia naar data engineer bij ABN AMRO. “Mijn rol als data engineer nu is een unieke combinatie van technische kennis en sociaal contact,” zegt Andrea. “Ik zit vaak diep in complexe datasets, maar heb tegelijkertijd ook veel contact met verschillende stakeholders. De leercurve is steil, maar het is het absoluut waard.”

In Colombia werkte Andrea als data analist, maar ze had altijd al een voorliefde voor data engineering. “Het verschil tussen deze rol en die van een data analist zit ‘m in de focus op het daadwerkelijk oplossen van problemen. De complexiteit van het werk maakt het uitdagend, maar dat vind ik juist leuk! Het motiveert me als ik de positieve resultaten van ons werk zie.”

Andrea Castrillon

Hoe LinkedIn deuren opende

Via LinkedIn kwam Andrea in beeld bij recruiter Jorn. Geïntrigeerd door het idee van een traineeship bij Solid Professionals, besloot ze ervoor te gaan. “Het traineeship richt zich op persoonlijke ontwikkeling en dat sprak me enorm aan,” herinnert ze zich. “Het gaat niet alleen om het werk; het gaat om jezelf te begrijpen, je sterke en zwakke punten ontdekken en zowel persoonlijk als professioneel te groeien.”

Andrea: “Ik heb veel geleerd over mijn sterke en zwakke punten, en dat is niet alleen mijn persoonlijke leven, maar ook mijn carrière ten goede gekomen.”

Persoonlijke groei begeleiding

Tijdens je traineeship krijg je als young professional een persoonlijke talentmanager die je helpt om je hard- en soft skills te verbeteren. “Mijn talentmanager Sophie heeft me enorm geholpen,” zegt Andrea. “We hebben het gehad over hoe ik kan omgaan met culturele verschillen en ze gaf me tips om dit toe te passen in mijn team bij ABN AMRO. Daardoor zijn we meer kennis gaan delen en beter gaan communiceren. We hebben nu een hele goede band met elkaar.”

Naast een talentmanager, biedt het traineeship young professionals de kans om deel te nemen aan verschillende trainingen gericht op persoonlijke groei. “De training Mentale Veerkracht vergeet ik nooit meer. Die heeft echt veel impact gehad op mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb veel geleerd over mijn sterke en zwakke punten. Dat heeft me doen inzien waar ik goed in ben en op welke gebieden nog kans voor groei liggen. Dit heeft niet alleen mijn persoonlijke leven verbeterd, maar ook mijn carrière.”

Een kijkje in Andrea’s dag

Andrea’s dag bestaat uit een mix van technische uitdagingen en problemen oplossen, werken aan user stories, dagelijkse stand-ups en programmeren met Python, Spark en Azure Databricks. Ze draagt bij aan het bouwen van datapipelines in Azure Data Factory om de credit risk stress testing te automatiseren.

“Mijn werk draait om het automatiseren van processen door data uit verschillende bronnen te halen. Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van data validatiemethoden en het implementeren van Continuous Integration en Development met Azure DevOps,” legt Andrea uit.

Deze verandering is cruciaal omdat het het team van een handmatig, tijdrovend proces naar een efficiënter proces brengt, iets wat nodig is vanwege de steeds strengere wet- en regelgeving. “We besparen veel tijd met het resultaat van onze werkzaamheden, we verfijnen onze data-analyse mogelijkheden en verminderen de handmatige invoer,” zegt Andrea. “In het begin wees mijn manager mij taken toe, maar nu heb ik de vrijheid om mijn eigen taken te creëren binnen onze teamprojecten. Met elke voltooide taak komen er nieuwe vragen en projecten bij, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt – het blijft continu boeiend.”

Ook young professional Alexander, financial analist bij ABN AMRO, vond zijn droombaan via ons traineeship. Ontdek zijn verhaal.

Vooruitkijken

“De bank is een geweldige plek om te werken en te leren,” zegt Andrea. “Ik denk dat ik hier de komende jaren wil blijven werken. De rol data engineer blijf ik in ieder geval voorlopig vervullen. Voordat ik van Solid Professionals hoorde, dacht ik niet direct aan een carrière bij een bank, maar het heeft me echt positief verrast,” Met de begeleiding van mijn talentmanager, de trainingen en de leuke activiteiten bij Solid Professionals, zit ik helemaal op mijn plek in mijn carrière.”

Ook aan de slag als data engineer?

Start meteen bij een van onze partners en ontwikkel jezelf met ons traineeship.

Bekijk de vacature!