Zo haalt ABF jong talent binnen

Het kunnen vinden van de juiste mensen en met name ervaren mensen is voor veel managers een uitdaging. Zo ook voor Peter Ahsmann, IT engineering lead bij Asset Based Finance (ABF), een dochterorganisatie van ABN AMRO. Zes jaar geleden nam Peter voor het eerst een young professional aan van Solid Professionals en inmiddels is het uitgegroeid tot een nauwe samenwerking.

De uitdaging

Voor zijn afdeling Software Engineering / Generic (28 FTE) is het moeilijk om ervaren mensen aan te trekken die in vast dienstverband willen werken. En dat heeft effect op de stappen die Peter al had willen zetten met zijn afdeling: “Extern personeel is makkelijk te vinden, maar met enkel externen kan ik geen team opbouwen”. Wanneer de klus klaar is, dan verdwijnt daarmee ook de kennis en voor het volgende project moet ik het weer opnieuw opbouwen, ik mis hierin de continuïteit. Met het traineeship van Solid Professionals is het doel dat de young professionals na dit traject in dienst komen bij ABF en hier blijven werken.”

Het traject

Gelukkig zit het traject van Solid Professionals goed in elkaar en kan ik hiermee jong talent werven en behouden. “Zowel de kandidaat als de manager wordt begeleid door een talentmanager. Dat zit hem in het begin in het bepalen of er een match is of niet, maar met name nadat iemand is aangenomen. Solid Professionals heeft hier ervaring mee. Ze weten waar de behoefte ligt van de young professionals en begeleiden hen hierin. Dat betekent dat ik me meer kan richten op de hardere kant en in samenwerking met de talentmanagers kijk naar de persoonlijke groei en -ontwikkeling. Hier stemmen we vervolgens een traject op af.”

“Het leren werken na een opleiding en in een grote organisatie, daar zit niet mijn expertise en ook niet die van de organisatie. Maar wel die van Solid Professionals, naast hun vakinhoudelijke trainingen. En voor jonge kandidaten is deze begeleiding zo nodig. Ik heb heel nauw contact met de talentmanager van het individu. Samen bepalen we de strategie waar hij of zij zich op moet ontwikkelen. Op basis daarvan stippen we het pad uit samen met de kandidaat.”

“De meeste young professionals blijven bij ons in dienst nadat hun traineeship is afgerond. Op mijn vorige afdeling zijn ze alle drie nog steeds in dienst.”

– Peter Ahsmann, IT engineering lead bij Asset Based Finance (ABF)

Maatwerk en opleiding

De ene young professional is een hoogvlieger terwijl bij de ander de start wat stroever gaat. Peter licht toe: “Toch hebben ze allemaal begeleiding nodig en daar komt maatwerk bij kijken. We hebben nu een young professional in dienst die heel ambitieus is en direct voortvarend aan de slag ging. Zijn valkuil was alleen dat hij dacht direct de hele wereld aan te kunnen, maar eigenlijk nog zijn positie binnen een grote organisatie moest leren kennen. Hij is op ons advies de training Stakeholdermanagement bij Solid Professionals gaan volgen om erachter te komen hoe je jouw omgeving beïnvloedt. Hier heeft hij voor zijn persoonlijke groei veel baat bij gehad.”

“Dit is iemand die je makkelijk op weg helpt, maar dit is niet altijd zo. Midden in coronatijd kwam na onderling overleg naar voren dat een young professional het moeilijk had. Zowel ik als zijn talentmanager vanuit Solid Professionals zijn er vervolgens dichter op gaan zitten. Om de dag contacten om te vragen hoe het gaat en hands-on advies te geven – en dat werkt! Dit is dan ook de reden dat we niet direct starters aannemen, maar dat ik altijd voor dit traject ga.”

Peter Ashmann: “Starters nemen we alleen aan via het traject van Solid Professionals.”

Preferred supplier

“Er zijn meer dan genoeg partijen om mee samen te werken, maar het contact met Solid Professionals vind ik prettiger en natuurlijker. Zo heb ik een talentmanager waar ik direct mee schakel voor alle young professionals bij mij in het team. Bij andere bureaus moet ik veel harder eraan trekken om hetzelfde resultaat en manier van werken te behalen. Ook is het opleidingspakket waaruit we kunnen kiezen breder, het bestaat niet alleen uit begeleiding op het sociaal communicatieve vlak, maar ook vakinhoudelijke onderwerpen komen aan bod. Hierdoor kan ik ook bredere profielen neerleggen bij Solid Professionals dan bij andere partijen.”

“50% van de mensen die Solid Professionals voorstelt, start bij ons daadwerkelijk in het team. Ik kijk tijdens de gesprekken met name naar de persoonlijke klik en of we het gevoel hebben of iemand sociaal communicatief is en sterk genoeg in zijn schoenen staat voor de rol. Met name bij specialistische IT-rollen zie ik een groot verschil met andere bureaus. Dit selectieproces kost niet alleen de bureaus effort, maar vraag ook veel tijd van mij. Dus voor mezelf heb ik de keuze gemaakt om niet meer met partijen te werken die deze kwaliteit niet kunnen leveren. Gelukkig haalt Solid Professionals dit werk juist bij mij weg.”

Wij helpen je met het werven van jong talent

Sta jij, net als Peter van ABF, voor de uitdaging om jong talent aan te trekken en te behouden? Ga het gesprek aan en ontdek hoe wij jou hierbij kunnen helpen.

Wij zorgen voor de werving, selectie en intensieve begeleiding van young professionals voor jouw organisatie. Naast het aanleveren van talent, staan wij je bij als adviseur in het vinden, koppelen en behouden van je medewerkers.

Ontdek onze diensten