MBTI en persoonlijke ontwikkeling: Young Professional Brechje over haar ervaringen

26 November 2020 - Judy Rotering, Brechje Boeklagen

Als Talentmanager werk ik veel met MBTI, een mooie tool om te werken aan de ontwikkeling van individuen en teams. Mijn profiel is ISFJ. Young Professional Brechje Boeklagen, Data Specialist bij ABN AMRO,  heeft veel gehad aan de MBTI trainingen en 1:1 sessies. Haar profiel is ESFJ, we verschillen dus maar één letter. Ze deelt haar ervaringen en we kijken terug op onze samenwerking.

Het leukste aan MBTI vind ik dat iedereen een andere profiel heeft. Soms zorgt dit ook voor onenigheid, maar vaak ook voor mooie leermomenten en situaties waar je samen om kunt lachen.

Jij hebt samen met andere Young Professionals de trainingen gevolgd, hoe heb je dit ervaren?

De trainingen waren erg interactief en intuïtief. Er werden veel afbeeldingen gebruikt om de uitleg per onderwerp te ondersteunen. Verder werd bij elke categorie ook het woord gegeven aan een aantal Young Professionals die hun keuze konden toelichten.

De interactie met mede Young Professionals over hun eerste ingeving per onderwerp, vond ik vooral interessant; zo zie je maar dat iedereen anders denkt. Het blijft bijvoorbeeld lastig voor te stellen dat iemand eerst op de details van een taak focust terwijl jijzelf eerder naar het grote plaatje kijkt voordat je inzoomt. Op deze manier wordt een ander perspectief belicht, waar ik veel van geleerd heb.

De tweede MBTI training focuste meer op het omgaan met andere persoonlijkheidsprofielen: we kregen onder andere de opdracht een poster te maken voor het tegenovergestelde profiel. Dit was nog best ingewikkeld, maar zeer goed toepasbaar op mijn werkomgeving wanneer ik bijvoorbeeld meetings heb met stakeholders.

Dat klinkt goed, mooi dat je het kan toepassen in je eigen werkomgeving. Kun je meer vertellen over de samenwerking?

Ik vind samenwerken met mijn team echt geweldig. We hebben dezelfde humor en zijn allemaal gemotiveerd om samen goed werk te leveren. Het samenwerken en sparren werkt voor mij motiverend en aanstekelijk. Ik merk wel dat we verschillende persoonlijkheidstypen hebben, maar we vullen elkaar goed aan. Bij samenwerkingen waar het proces soms minder goed loopt kan ik MBTI toepassen door me in te leven in mijn collega’s om hun wensen of standpunten beter te begrijpen en zo mijn argumentatie en woordkeuze aan te passen.

‘’De reflectie is voor mij telkens een groot inzicht, waardoor ik mij verder kan ontwikkelen.’’

We hebben 1:1 ook een aantal thema’s besproken en geanalyseerd aan de hand van MBTI. Ondanks dat we maar 1 letter verschillen had ik veel ‘’oh ja dat herken ik wel’’ momenten. Jouw eagerness om te leren gaf mij veel energie en zorgde voor mooie een leerzame gesprekken.

Hoe heb jij dat ervaren en wat is je grootste inzicht geweest?

Ondanks dat jij mijn 3e Talentmanager bent, verloopt de samenwerking erg goed: wanneer ik een bepaalde invulling wil geven aan de sessie, speel jij daar geweldig op in door mij van de juiste handvatten te voorzien. Ik heb ook veel herkenningspunten die betrekking hebben op hoe we met sommige situaties omgaan of reageren.  Dit zorgt voor een fijne en vertrouwde sfeer.

Ik heb MBTI kunnen gebruiken om mijn Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) aan te vullen. Onderdelen van mijn POP relateren aan stress en het afstemmen van informatievoorziening op een doelgroep. Het behandelen van en dieper ingaan op de MBTI thema’s stress en communicatiestijl heeft mij erg geholpen. Dit deden we door middel van een bestand met MBTI ESFJ-specifieke punten. Bepaalde punten gingen we analyseren, om vanuit daar situaties te koppelen en tot slot te reflecteren: wat gebeurde er, hoe voelde ik me, hoe reageerde ik, en (indien van toepassing) hoe had ik (beter) hiermee om kunnen gaan? De reflectie is voor mij telkens een groot inzicht, waardoor ik mij verder kan ontwikkelen.

Afgelopen jaar heb je een mooie ontwikkeling doorgemaakt, zowel op persoonlijk als op inhoudelijk vlak. Met als mooi resultaat dat je bij ABN AMRO in dienst gaat in december. Ik wens je onwijs veel plezier en succes met de verdere stappen in je carrière! We spreken elkaar vast en zeker in 2021, hopelijk in real life! 

Judy Rotering

Talentmanager

judyrotering@solidprofessionals.nl
M: +31 (0)6 12 89 54 29
T: +31 (0)30 2400 511

Deel deze blog op