MBTI en persoonlijke ontwikkeling: Young Professional Brechje over haar ervaringen

26 November 2020 - Judy Rotering, Brechje Boeklagen

Als Talentmanager werk ik veel met MBTI, een mooie tool om te werken aan de ontwikkeling van individuen en teams. Mijn profiel is ISFJ. Young Professional Brechje Boeklagen, Data Specialist bij ABN AMRO,  heeft veel gehad aan de MBTI trainingen en 1:1 sessies. Haar profiel is ESFJ, we verschillen dus maar één letter. Ze deelt haar ervaringen en we kijken terug op onze samenwerking.

Het leukste aan MBTI vind ik dat iedereen een andere profiel heeft. Soms zorgt dit ook voor onenigheid, maar vaak ook voor mooie leermomenten en situaties waar je samen om kunt lachen.

Jij hebt samen met andere Young Professionals de trainingen gevolgd, hoe heb je dit ervaren?

De trainingen waren erg interactief en intuïtief. Er werden veel afbeeldingen gebruikt om de uitleg per onderwerp te ondersteunen. Verder werd bij elke categorie ook het woord gegeven aan een aantal Young Professionals die hun keuze konden toelichten.

De interactie met mede Young Professionals over hun eerste ingeving per onderwerp, vond ik vooral interessant; zo zie je maar dat iedereen anders denkt. Het blijft bijvoorbeeld lastig voor te stellen dat iemand eerst op de details van een taak focust terwijl jijzelf eerder naar het grote plaatje kijkt voordat je inzoomt. Op deze manier wordt een ander perspectief belicht, waar ik veel van geleerd heb.

De tweede MBTI training focuste meer op het omgaan met andere persoonlijkheidsprofielen: we kregen onder andere de opdracht een poster te maken voor het tegenovergestelde profiel. Dit was nog best ingewikkeld, maar zeer goed toepasbaar op mijn werkomgeving wanneer ik bijvoorbeeld meetings heb met stakeholders.

Dat klinkt goed, mooi dat je het kan toepassen in je eigen werkomgeving. Kun je meer vertellen over de samenwerking?

Ik vind samenwerken met mijn team echt geweldig. We hebben dezelfde humor en zijn allemaal gemotiveerd om samen goed werk te leveren. Het samenwerken en sparren werkt voor mij motiverend en aanstekelijk. Ik merk wel dat we verschillende persoonlijkheidstypen hebben, maar we vullen elkaar goed aan. Bij samenwerkingen waar het proces soms minder goed loopt kan ik MBTI toepassen door me in te leven in mijn collega’s om hun wensen of standpunten beter te begrijpen en zo mijn argumentatie en woordkeuze aan te passen.

‘’De reflectie is voor mij telkens een groot inzicht, waardoor ik mij verder kan ontwikkelen.’’

We hebben 1:1 ook een aantal thema’s besproken en geanalyseerd aan de hand van MBTI. Ondanks dat we maar 1 letter verschillen had ik veel ‘’oh ja dat herken ik wel’’ momenten. Jouw eagerness om te leren gaf mij veel energie en zorgde voor mooie een leerzame gesprekken.

Hoe heb jij dat ervaren en wat is je grootste inzicht geweest?

Ondanks dat jij mijn 3e Talentmanager bent, verloopt de samenwerking erg goed: wanneer ik een bepaalde invulling wil geven aan de sessie, speel jij daar geweldig op in door mij van de juiste handvatten te voorzien. Ik heb ook veel herkenningspunten die betrekking hebben op hoe we met sommige situaties omgaan of reageren.  Dit zorgt voor een fijne en vertrouwde sfeer.

Ik heb MBTI kunnen gebruiken om mijn Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) aan te vullen. Onderdelen van mijn POP relateren aan stress en het afstemmen van informatievoorziening op een doelgroep. Het behandelen van en dieper ingaan op de MBTI thema’s stress en communicatiestijl heeft mij erg geholpen. Dit deden we door middel van een bestand met MBTI ESFJ-specifieke punten. Bepaalde punten gingen we analyseren, om vanuit daar situaties te koppelen en tot slot te reflecteren: wat gebeurde er, hoe voelde ik me, hoe reageerde ik, en (indien van toepassing) hoe had ik (beter) hiermee om kunnen gaan? De reflectie is voor mij telkens een groot inzicht, waardoor ik mij verder kan ontwikkelen.

Afgelopen jaar heb je een mooie ontwikkeling doorgemaakt, zowel op persoonlijk als op inhoudelijk vlak. Met als mooi resultaat dat je bij ABN AMRO in dienst gaat in december. Ik wens je onwijs veel plezier en succes met de verdere stappen in je carrière! We spreken elkaar vast en zeker in 2021, hopelijk in real life! 

judy-rotering-talent-manager-solid-professionals

Judy Rotering

Talentmanager

judyrotering@solidprofessionals.nl
M: +31 (0)6 12 89 54 29
T: +31 (0)30 2400 511

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

Eerste maand van young professionals Boutaina en Vincent

Boutaina en Vincent zijn afgelopen periode gestart met het traineeship van Solid Professionals. Boutaina als Junior Financial Accounting bij Nationale Nederlanden. Vincent als Business Developer…

Alumni Tugba en Yoran over hun ervaringen

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional programma aan een baan. Het doel van dit traineeship is…

Eerste maand van young professionals Sanne en Laura

Young Professionals Laura en Sanne zijn vorig jaar tegelijkertijd in dezelfde functie gestart bij ABN AMRO. Hoe kijken zij terug op hun eerste maand in…

Alumni Sharon en Virgill over hun ervaring met het traineeship

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons Young Professional Programma. Het doel van het traineeship is dat een Young…

Een terugblik op 2020 met Young Professional Rick

Rick is Young Professional bij Solid Professionals. Hij is werkzaam bij ABN AMRO. Rick en zijn manager Gerard blikken terug op 2020, op de functie…

MBTI en persoonlijke ontwikkeling: Young Professional Brechje over haar ervaringen

Als Talentmanager werk ik veel met MBTI, een mooie tool om te werken aan de ontwikkeling van individuen en teams. Mijn profiel is ISFJ. Young Professional...

Alumni Murat en Danny over hun ervaringen

Al tien jaar lang helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional traineeship. Het doel van het traineeship is dat een…

De Big Four als springplank

Regelmatig spreek ik met potentiële kandidaten die werkzaam zijn in de accountancy en een overstap willen maken naar consultancy. Vaak begint het na een aantal…

Alumni Thijs en Bas over hun ervaring (met het traineeship)

Hoe gaat het nu met onze alumni? We spraken met Thijs Kruimer en Bas de Wit, die vijf jaar geleden ons young professional programma hebben...

De eerste maand van Young Professional Daan

Daan Bouwman is gestart bij ABN AMRO. Zijn sollicitatieprocedure en inwerkperiode zijn volledig online gegaan. Lees hier hoe de eerste maand van Daan was.

Interview met young professional Kjeld van Keulen

"Solid Professionals biedt mij ook daadwerkelijk de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren door de trainingen die je volgt."

Interview with young professional Evangelos

Evangelos is a Young Professional at Solid Professionals and is following the IT traineeship!

Interview met young professional Joel Sjouerman

Joel Sjouerman is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Bregje Klomp

Bregje Klomp is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Robert-Jan Hoekstra

"Als ik kijk naar hoe Solid Professionals aan het groeien is, denk ik dat het een jong en ambitieus bedrijf is, waar je heerlijk aan...

Interview met young professional Koen Thijssen

"De trainingen geven een extra dimensie aan je werk, waardoor je een hoop extra kan leren"

Interview met young professional Carlo Heijink

"Ik wist precies waar ik aan toe was toen ik begon en er werd goed en geïnteresseerd naar me geluisterd"

Interview met young professional Lianne Oosterop

De extra begeleiding en dat iemand met je meedenkt is heel prettig en zorgt ervoor dat je makkelijker grote beslissingen kan maken.

Interview met young professional Matthijs Lip

"Ik zou het programma omschrijven als een goed programma dat mensen ondersteunt bij het wennen aan het werkende leven"

Interview met young professional Wesley Bruines

Wesley Bruines is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Aaron de Jong

Aaron de Jong is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Patryk Hogendorf

Patryk Hogendorf is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees hier meer!

Interview met young professional Helianne Kalff

Helianne Kalff is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Laura Barbé

Laura Barbé volgt het traineeship data, onderdeel van het Young Professional Programma van Solid Professionals.

Aan het woord: Young Professional Herman Nelissen

Herman Nelissen vertelt over zijn ervaring met het Young Professional Programma van Solid Professionals. Van het eerste bericht op LinkedIn tot zijn afscheid.

Interview met young professional Sjors Zewald

"De combinatie van de trainingsavonden en de opleidingstrajecten bieden je de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van de rest"

Young Professional Tugba Cosgun aan het woord

Trainee Tugba Cosgun over haar functie bij ING via het traineeship van Solid Professionals