Interview met young professional Robert-Jan Hoekstra

16 April 2020 -

Na het behalen van zijn bachelor Business Administration in Groningen, heeft Robert-Jan een master International Financial Management afgerond. Sinds april 2019 is hij young professional bij Solid Professionals. Via het traineeship van Solid Professionals is hij werkzaam als business analist bij ING.

Hoe ben jij bij Solid Professionals terecht gekomen?

In 2018 deed ik mijn master in Groningen. Ik was toen aanwezig bij het Risk Congres Groningen en daar maakte ik kennis met Solid Professionals. Ik vond toen allereerst het introductiestukje van Solid Professionals erg interessant. Het stukje was goed opgezet, wat ertoe heeft geleid dat ik me heb aangemeld voor de case en het diner. Daar ben ik vervolgens voor uitgenodigd en zo is het begonnen.

Tijdens de case hebben we de Banking Game gedaan. Dat was geinig en erg leuk om dat te zien. Vervolgens hadden we een borrel en gingen we met de hele groep eten. Toen ben ik eigenlijk niet direct de sollicitatieprocedure ingegaan, maar ik heb toen nog wel contact onderhouden met Judy en zij is nu ook mijn talentmanager. Nadat ik was afgestudeerd, zou ik eigenlijk nog een master gaan doen, maar ik heb uiteindelijk besloten hier toch van af te zien. Ik ben een beetje gaan rondneuzen en omdat het contact met Solid Professionals en Judy altijd goed was geweest, kwam ik hier weer terecht. Ik had ook beloofd dat als het moment daar was, dat ik weer contact op zou nemen en zodoende heb ik dus bij Solid Professionals gesolliciteerd. Ik kwam eigenlijk voor een informatiegesprek maar dit werd al snel een sollicitatiegesprek, wat ik eigenlijk erg prettig vond.

Bij welke opdrachtgever ben je momenteel werkzaam? En wat houdt jouw functie in?

Momenteel zit ik bij ING. Daar ben ik werkzaam als business analist in het Statuatory en Regulatory reporting department, de finance COO kant en operations. Mijn team houdt zich eigenlijk vooral bezig met onboarding. Dit houdt meerdere dingen in. Allereerst bedienen wij de verschillende business lines, dan hebben we het over financial markets, trade finance, payments, landing services en een stukje retail. Maar wat wij vooral doen is eigenlijk werken naar de toekomst. In dat toekomstplaatje vindt het verwerken van data en inrichten van rapportages plaats. Mijn team is bezig om dat in te richten, dus daar zit ook een stukje analyse bij. Dus hoe kunnen we naar die toekomstige wereld toe? Daarnaast houden we ons ook bezig met daadwerkelijk het onboarden van locaties, zoals we dat noemen. Dus echt het overbrengen van de huidige manier, naar de manier zoals wij dat op het hoofdkantoor doen. Het is vrij dynamisch. Je hebt namelijk het financiële aspect, je moet productkennis hebben, weten waar je acteert en het heeft een behoorlijk technische component.

Hoe ervaar je het traineeship van Solid Professionals als eerste baan na je studie?

Ik ben hier al met al vrij positief over. Ik denk dat dit voornamelijk komt door de vrijheid die je in dit programma hebt. Je volgt natuurlijk wel de trainingen en dergelijke, maar dit zijn er niet buitensporig veel. Verder doorloop je ook niet een heel gestandaardiseerd traject met je talentmanager, dus daarin is best veel ruimte om dit zelf in te vullen.

Daarnaast vind ik het voor mezelf gewoon heel prettig om met iemand te kunnen sparren over wat er nu gaande is en hoe ik er op dit moment in sta. Iemand los van mijn collega’s. Dat is heel fijn. In het begin van een startersfunctie kan je af en toe door de bomen het bos niet meer zien, dus de talentmanager helpt je echt om op het goede spoor te blijven.

Hoe ervaar je het trainingsprogramma?

Ik vind de trainingen erg interessant. Vooral de training mentale weerbaarheid. Ik kan niet meteen zeggen dat ik het nu vol in de praktijk aan het toepassen ben, maar het is zeker wel interessant om er goed over na te denken. Ik vond dat Paul het ontzettend leuk heeft opgezet op zijn manier. Hij doet je er echt over nadenken. Dus dat is een training die mij zeker wel is bijgebleven.

Waar ben je trots op van wat je tot nu toe hebt bereikt?

We zitten natuurlijk in een roerige sector waar veel gebeurt en ik denk dat ik dan wel erg trots ben dat ik in staat ben me hierin staande te houden, zeker in tijden waar toch veel onzekerheid heerst. Er verandert en gebeurt veel en het is fijn als jij daarin jezelf kan ontwikkelen. Daarnaast ben ik blij dat ik goed in staat ben naar mezelf te luisteren.

Wat ik nog graag wil bereiken voor mezelf is denk ik dat ik het financiële plaatje nog beter leer in te vullen. Wat ik al noemde, omdat ik nu acteer in een technisch en financieel landschap is het allemaal vrij breed en moet ik overal kennis van opdoen. Ik zou graag op den duur toch meer de focus op de finance kant willen zetten.

Hoe zou jij Solid Professionals omschrijven aan mensen die het niet kennen?

Ik zou het beschrijven als een jong bedrijf en dan niet in de slechte zin van het woord. Dit merk je aan de cultuur die er heerst en de bestaande aandachtspunten. Bijvoorbeeld het creëren van een stukje mentale weerbaarheid en het zorgen dat iedereen zich prettig voelt in de omgeving waar hij werkt. Verder denk ik dat je bij Solid Professionals erg leuke en behoorlijk ambitieuze collega’s tegenkomt. Als ik kijk naar hoe de organisatie aan het groeien is, denk ik dat het een jong en ambitieus bedrijf is, waar je heerlijk aan de slag kan. En niet alleen collega’s, maar ook echt vrienden hebt. Dus als je geïnteresseerd bent, lekker op kennismakingsgesprek gaan en zelf voelen of de klik er is.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

Eerste maand van young professionals Boutaina en Vincent

Boutaina en Vincent zijn afgelopen periode gestart met het traineeship van Solid Professionals. Boutaina als Junior Financial Accounting bij Nationale Nederlanden. Vincent als Business Developer…

Alumni Tugba en Yoran over hun ervaringen

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional programma aan een baan. Het doel van dit traineeship is…

Eerste maand van young professionals Sanne en Laura

Young Professionals Laura en Sanne zijn vorig jaar tegelijkertijd in dezelfde functie gestart bij ABN AMRO. Hoe kijken zij terug op hun eerste maand in…

Alumni Sharon en Virgill over hun ervaring met het traineeship

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons Young Professional Programma. Het doel van het traineeship is dat een Young…

Een terugblik op 2020 met Young Professional Rick

Rick is Young Professional bij Solid Professionals. Hij is werkzaam bij ABN AMRO. Rick en zijn manager Gerard blikken terug op 2020, op de functie…

MBTI en persoonlijke ontwikkeling: Young Professional Brechje over haar ervaringen

Als Talentmanager werk ik veel met MBTI, een mooie tool om te werken aan de ontwikkeling van individuen en teams. Mijn profiel is ISFJ. Young Professional...

Alumni Murat en Danny over hun ervaringen

Al tien jaar lang helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional traineeship. Het doel van het traineeship is dat een…

De Big Four als springplank

Regelmatig spreek ik met potentiële kandidaten die werkzaam zijn in de accountancy en een overstap willen maken naar consultancy. Vaak begint het na een aantal…

Alumni Thijs en Bas over hun ervaring (met het traineeship)

Hoe gaat het nu met onze alumni? We spraken met Thijs Kruimer en Bas de Wit, die vijf jaar geleden ons young professional programma hebben...

De eerste maand van Young Professional Daan

Daan Bouwman is gestart bij ABN AMRO. Zijn sollicitatieprocedure en inwerkperiode zijn volledig online gegaan. Lees hier hoe de eerste maand van Daan was.

Interview met young professional Kjeld van Keulen

"Solid Professionals biedt mij ook daadwerkelijk de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren door de trainingen die je volgt."

Interview with young professional Evangelos

Evangelos is a Young Professional at Solid Professionals and is following the IT traineeship!

Interview met young professional Joel Sjouerman

Joel Sjouerman is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Bregje Klomp

Bregje Klomp is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Robert-Jan Hoekstra

"Als ik kijk naar hoe Solid Professionals aan het groeien is, denk ik dat het een jong en ambitieus bedrijf is, waar je heerlijk aan...

Interview met young professional Koen Thijssen

"De trainingen geven een extra dimensie aan je werk, waardoor je een hoop extra kan leren"

Interview met young professional Carlo Heijink

"Ik wist precies waar ik aan toe was toen ik begon en er werd goed en geïnteresseerd naar me geluisterd"

Interview met young professional Lianne Oosterop

De extra begeleiding en dat iemand met je meedenkt is heel prettig en zorgt ervoor dat je makkelijker grote beslissingen kan maken.

Interview met young professional Matthijs Lip

"Ik zou het programma omschrijven als een goed programma dat mensen ondersteunt bij het wennen aan het werkende leven"

Interview met young professional Wesley Bruines

Wesley Bruines is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Aaron de Jong

Aaron de Jong is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Patryk Hogendorf

Patryk Hogendorf is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees hier meer!

Interview met young professional Helianne Kalff

Helianne Kalff is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Laura Barbé

Laura Barbé volgt het traineeship data, onderdeel van het Young Professional Programma van Solid Professionals.

Aan het woord: Young Professional Herman Nelissen

Herman Nelissen vertelt over zijn ervaring met het Young Professional Programma van Solid Professionals. Van het eerste bericht op LinkedIn tot zijn afscheid.

Interview met young professional Sjors Zewald

"De combinatie van de trainingsavonden en de opleidingstrajecten bieden je de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van de rest"

Young Professional Tugba Cosgun aan het woord

Trainee Tugba Cosgun over haar functie bij ING via het traineeship van Solid Professionals