De Curling Manager

21-02-19 / Gideon van den Brink, Matthias Geerse

Half Nederland kijkt weer naar de Luizenmoeder. Een satirisch programma op NPO waar recent de term “curlingouder” voorbij kwam. Wie kent ze niet? Is het niet de persoon die je in de spiegel aankijkt, dan is er in de naaste omgeving wel een te vinden: De ouder die alle mogelijke gevaren voor zijn of haar kind op voorhand wegneemt.

Dit is natuurlijk een fantastisch onderwerp op zichzelf, maar ook breder betekenis heeft dan op en naast het schoolplein. Wat is jouw houding ten aanzien van risico? Volgens ons is de curlingouder een zeer geschikt onderwerp van gesprek te voeren met collega-risk managers, in het MT overleg en in de boardroom.

Want de vragen die een ouder zich stelt moet een bank, verzekeraar, en eigenlijk elk bedrijf zich natuurlijk ook stellen: Welke risico’s accepteer je, en welke gevaren neem je liever op voorhand weg? Hoe voer je een passend risicobeleid dat groei mogelijk maakt en risicobereidheid ook daadwerkelijk beloont? Het beperken van de time-to–market wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker, maar daar kleven risico’s aan die bewust en expliciet (h)erkend en overwogen moeten worden. Overmatig risico avers gedrag staat een positieve ontwikkeling van een organisatie uiteindelijk in de weg. En dat geldt natuurlijk ook voor de ontwikkeling van je kind(eren).

Kortom, vragen genoeg over een onderwerp dat ons mateloos boeit. Als vaders én als adviseurs.

Gideon van den Brink en Matthias Geerse zijn consultants bij Solid Professionals en zijn specialisten op gebied van Financial & Non-Financial Risk.

Deel:

Terug naar blogs