Young Professionals Ron Jurgash en Bram Gabriëlse

We hebben onze traineeship afgelopen zomer een upgrade gegeven en verder ontwikkeld. Ron Jurgash, young professional Finance & Risk Data Analyst bij Rabobank, heeft het trainingsprogramma in maart afgerond en Bram Gabriëlse, young professional Business Analyst bij ABN AMRO is in april klaar. Wij vroegen ze hun ervaringen over het programma met ons te delen. 

Hoe hebben de trainingen bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling?

Ron: De trainingen zijn een zeer leerzame aanvulling op de ontwikkeling van je soft-skills. Tijdens werk maak je continu gebruik van je sociale vaardigheden. Je bent je alleen niet altijd bewust van hoe dit invloed heeft op je werkwijze. En net zo belangrijk: hoe beschouwen anderen dit?  

De cursussen zijn in die zin als het ware ‘eye-openers’. Je ontdekt bijvoorbeeld wat je persoonlijke sterke en zwakke punten zijn, wat je werkwijze is en waarom je het op die manier doetTegelijkertijd verbind je de theorie met de praktijk door middel van je eigen werkervaring. Dit bespreek je ook met je mede-trainees. Zo word je steeds bewuster van je soft-skills en kun je jezelf hierin ook verbeteren. En daar zit, naar mijn mening, uiteindelijk de meeste waarde in. 

Ron Jurgasch

Bram: Als ik kijk naar de invloed van de verschillende trainingen in het opleidingsprogramma dan maak ik een onderscheid tussen hard- en softskills. Bij de hardskill trainingen is het eenvoudiger te zien wat voor invloed de training heeft op je persoonlijke ontwikkeling, je kan het namelijk koppelen aan en toepassen bij je werkzaamheden. Deze trainingen hebben bijgedragen aan meer kennis en een efficiëntere manier van werken binnen Excel door gebruik te maken van tools, zoals Power Query, VBA en Power BI.  

De softskill trainingen zetten je meer aan het denken over hoe je kijkt naar jezelf, vrienden en collega’s en vooral de verschillende persoonlijke profielen die daarbij horen. Een van die trainingen ging over de uitkomsten van een persoonlijkheidstest (MBTI). Bij het bespreken van deze uitkomsten realiseer je hoeveel verschillende profielen er zijn en hoe accuraat je profiel geschetst kan worden op basis van een aantal vragen. Door de verschillende testresultaten en profielen vervolgens binnen in de trainingsgroep te bespreken, krijg je meer inzicht in de verschillende profielen en hoe om te gaan of gebruik te maken van die inzichten.  

Bram Gabriëlse

Wat is je ervaring met de training Persoonlijk Leiderschap?

Bram: Door de omstandigheden omtrent COVID-19 is het trainingsprogramma grotendeels doorgeschoven en aangepast naar online sessies. Zo ook voor de Persoonlijk Leiderschap trainingen, waarvan ik er tot nu toe één heb gevolgd. Voor de organisatoren Jeroen en Marloes was dit de eerste keer dat ze deze sessie, die veel interactie vereist, online hebben gegeven. Dit had gelukkig weinig effect op de effectiviteit van de training. Tijdens de training heeft iedereen een leerdoel met daarbij een actiepunt geformuleerd. Na deze eerste training was er via whatsapp nog veel interactie met de organisatoren over de naleving van de opgestelde leerdoelen. Al met al een leuke training, waarbij ik benieuwd ben wat de tweede training gaat brengen. 

Wat heb je geleerd in de vitaliteitstraining?

Ron: Fulltime achter een beeldscherm zitten kan je mentaal meer uitputten dan je denkt. Met als risico dat je de opeenvolgende dag met steeds minder energie begint. Het is daarom belangrijk om vaker rustmomenten te nemen, zowel binnen als buiten het werk. Als tip: ga tijdens je pauzes even naar buiten, klap je laptop ook écht dicht als je stopt met werken of doe even helemaal niks.  

Bram: Tijdens de training werd de mentale weerbaarheid omtrent het thuiswerken besproken. Hoe zorg je dat er een goede balans blijft tussen werk en privé en hoe vitaal je bent. Bijna alle young professionals in de groep waren in maart begonnen bij hun (eerste) opdracht, maar helaas was dit voor iedereen ook gelijk vanuit huis. Veel tips die tijdens de training werden gegeven, pas ik nog steeds toe in de praktijk. Een aantal voorbeelden hiervan zijn wandelingen buiten tijdens pauzes, na je werkdag je laptop echt wegstoppen en genoeg slapen.

Aan welke training heb jij het meest gehad?

Ron: Van alle trainingen die ik gevolgd heb, heb ik de MBTI-sessie als meest interessant ervaren. Voor deze training leg je een persoonlijkheidstest af en krijg je een duidelijke omschrijving hoe jij als persoon bent, maar ook wat jouw manier van aanpakken is. Natuurlijk hoef je het niet 100% eens te zijn met alle omschrijvingen, maar het kan wel degelijk inzicht brengen op je werkwijze. Daarbij vond ik het meest interessant om erachter te komen wat mijn valkuilen zouden kunnen zijn. Iets waar ik normaliter nooit bewust bij stilsta.  

Bram: Ik heb het meeste gehad aan de Power BI trainingen van Ynte Jan. Qua timing kwam deze training perfect uit tijdens mijn opdracht bij ABN AMRO, waarbij wij op het punt stonden om onze gegevens vanuit Excel te visualiseren in een dashboard met Power BI.

Wat wil je zelf kwijt over het trainingsprogramma?

Ron: Alhoewel ik alle trainingen online heb doorgelopen in verband met corona, kijk ik met een positieve blik terug op alle sessies. Uiteraard miste ik het persoonlijke contact en de sociale gelegenheden, maar uiteindelijk moet je er het beste van maken. Wellicht haal ik die sociale gelegenheden dit jaar een keer in, maar dan als alumnus. 

Bram: Het trainingsprogramma van Solid Professionals is erg gemixt. Je kunt je inschrijven voor optionele trainingen zoals Machine Learning, Power Query en VBA, maar ook de geplande trainingen passen goed in het programma. De frequentie is ongeveer 1 training per maand en dat is naar mijn idee een fijne frequentie. Door de omstandigheden van het thuiswerken is het programma wel grotendeels omgegooid. Een trainingsweekend met de groep ging daarom helaas niet door.

Ondanks dat alles online werd gehouden, waren de organisatoren van de trainingen erg enthousiast en dat zorgde voor een goede dynamiek binnen de groep young professionals. 

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2021 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ontdek de verschillende traineeships

Waar ligt jouw talent? Bekijk de traineeships en ontdek welke het best bij jou past.

Bekijk de traineeships