Young Professional Aaron de Jong

Al meer dan vijftien jaar helpen we starters met onze traineeship aan hun eerste baan in de financiële sector. Zo ook Aaron, die na zijn studie Information Engineering als business IT consultant bij a.s.r. verzekeringen is gestart.

Even voorstellen

“Ik ben Aaron de Jong, 24 jaar en ik kom uit Huizen. Ik ben na de havo naar het hbo gegaan, daar heb ik Information Engineering gestudeerd. In het derde jaar van de studie kon ik kiezen of ik software engineer wilde worden of dat ik meer de business of consultant kant op wilde gaan. Ik heb toen gekozen voor de consultant kant, namelijk BIM (Business IT Management). Dit sluit mooi aan op mijn functie van business IT consultant bij a.s.r. verzekeringen. Ik werk in het Claims team bij de afdeling Informatiemanagement voor Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.”

Aaron de Jong

Hoe ben je bij Solid Professionals terechtgekomen?

“Ik ben hier al een jaar geleden gestart. Ik ben door een van de recruiters benaderd via LinkedIn. Op het moment dat ik afgestudeerd was, heb ik even twee weken gewacht. Daarna heb ik mijn LinkedIn profiel op ‘beschikbaar’ gezet. Zeg maar, mijn Tindersite helemaal opengezet. Ik kreeg veel berichten van verschillende mensen of ik langs wilde komen. In totaal ben ik bij drie of vier bedrijven langs geweest, maar uiteindelijk heb ik voor Hermes | Partners gekozen.”

(Hermes | Partners is sinds 2021 onderdeel van Solid Professionals, red.)

Waarom heb voor Solid Professionals gekozen?

“Ik had al een aantal bedrijven weggestreept. Solid Professionals bleef daarna over, samen met een ander IT Consultancy bedrijf. Solid Professionals bood grote partijen, zoals a.s.r. verzekeringen en ABN AMRO. Maar wat mij het meeste aantrok, was het uitgangspunt dat je na twee jaar intern gaat. Ik vind het belangrijk om bij een bedrijf te blijven en daar te groeien en te leren. Ik vind het ook heel fijn dat jullie een Young Professional programma aanbiedt. Dit is voor mij ook meteen de meerwaarde om het via jullie aan te gaan. Je krijgt ondersteuning en je staat er niet alleen voor.

Er was wel een kleine twijfel. Deze lag niet zo zeer bij het bedrijf zelf, maar meer op het feit dat ik een keuze moest maken over mijn toekomst, namelijk over mijn ‘echte baan’.”

“Dit is natuurlijk meer dan een simpele beslissing. En ik vond het lastig om te beslissen over het in zee gaan met een tussenpartij. Ik was heel benieuwd wat ik hiervan zou merken. Moet ik er veel voor inleveren en wat krijg ik ervoor terug? Wat zijn de kleine lettertjes? Uiteindelijk heeft een van de recruiters mij duidelijk uitgelegd wat het allemaal inhoudt. Bijvoorbeeld dat je niks hoeft in te leveren en je wordt ook niet mogelijk ergens anders geplaatst. Het is gewoon echt de bedoeling om bij a.s.r. verzekeringen te werken, maar dan met ondersteuning van Hermes | Partners. Het idee dat ik daar goed zou zitten, was voor mij doorslaggevend.”

Hoe ervaar je het traineeship tot nu toe?

“In het afgelopen jaar heb ik niet echt problemen gehad. Maar het is wel altijd fijn dat Lieke, mijn talentmanager, elke maand langskomt en de mogelijkheid biedt om je hart te luchten. Deze gesprekken zijn altijd informeel en leuk! Ze vraagt door waar je zelf eigenlijk al was gestopt met antwoorden, waardoor je dieper gaat nadenken over bepaalde zaken. Dat vind ik fijn aan een talentmanager. Je merkt echt dat je gewoon een tussenpartij hebt. Het voelt niet als extra en je kan gewoon je ding doen, want het is niet zo dat jullie elke week op de stoep staan. Het heeft de juiste verhoudingen. Ik heb uiteindelijk de juiste keuze gemaakt. Als ze het over een jaar opnieuw vragen, dan zou ik het zo nog een keer doen.”

Hoe heb je de trainingen ervaren?

“Er waren meerdere trainingen. De ene was meer toepasbaar dan de andere. Zo hadden we bijvoorbeeld SQL, een Banking Game en personal branding. De leukste vond ik de trainingen zoals MBTI, personal branding, waarbij ik werd uitgedaagd om na te denken over mijn eigen softskills. Dit zijn dingen die je toepasbaar maakt binnen een bedrijf. Je leert dat ook wel enigszins op de werkvloer, maar de training heeft mij geholpen om extra stappen te zetten binnen het bedrijf. Hierdoor ben ik anderen en mezelf beter gaan begrijpen.”

Hoe zou je het traineeship uitleggen aan een ander?

“Bij een traineeship had ik zelf het idee dat je een soort stage aan zou gaan. Je bent natuurlijk nog steeds een junior Consultant die ingewerkt moet worden binnen a.s.r., zoals ieder ander, maar dit is wel een zelfstandige functie. Bij het traineeship van Solid Professionals word je echt als consultant neergezet en niet als een stagiair. Je bent dus een specialist, maar ondertussen krijg je de extraatjes vanuit Solid Professionals. Zo zou ik het uitleggen. Je moet je niet laten afschrikken door het label traineeship, want je bent echt een volwaardig collega. Ik zou het traineeship dan ook aan iedereen aanraden.”

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2019 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ontdek de verschillende traineeships

Waar ligt jouw talent? Bekijk de traineeships en ontdek welke het best bij jou past.

Bekijk de traineeships