The robots are coming

Voormalig freelancer Talash Razab-Sekh is deze maand gestart als consultant bij Solid Professionals. Hij ziet enorme kansen op het gebied van Robotic Process Automation (RPA) in de financiële sector. Met zijn ervaring op het gebied van automatisering helpt hij de financiële sector verder en maakt hij van RPA een volwassen product. Talash is erg nieuwsgierig en heeft een sterke drive om te blijven leren. Bij Solid Professionals krijgt hij de mogelijkheid om zijn expertise te vertalen naar een sterk RPA product. Zijn motto: "Ik ben niet blauw of rood, maar paars".

"Niet blauw of rood, maar paars"?

Talash: “Het motto is eigenlijk ontstaan doordat ik enerzijds heel graag dingen goed en op tijd geregeld wil hebben en tegelijkertijd snel mijn doelen wil bereiken. Ik ben constant op zoek naar de juiste balans. Ik probeer regelmatig uit te zoomen, dat helpt mij enorm in het doen van mijn werk. Even afstand nemen en soms het tempo eruit te halen. Ik ben overigens kleurenblind.

Nieuwsgierig zijn en blijven leren. Elk project is anders, elke klant is uniek. Zodra het toepassen van je skills op de automatische piloot gaat, moet je alert zijn en de scherpte weer te vinden. Het gevaar loert dat je het wel mooi vindt om langlopende (IT) projecten op een veilige manier aan te vliegen, omdat je toch de tijd hebt. In mijn tijd als zzp’er heb ik dit zelf ook gemerkt. Dit veranderde toen ik in aanraking kwam met Rapid Application Development (RAD), een methode waarbij software in projectvorm ontwikkeld wordt.”

Wat zijn je ambities?

Talash is een oude bekende van Solid Professionals. In de periode van 2013 tot 2018 heeft hij via Solid Professionals mooie opdrachten gedaan in de financiële sector.

Talash: “De warme band en fijne samenwerking is gebleven en is de belangrijkste reden dat ik nu in dienst treedt bij Solid Professionals. Daarnaast is er een goede match tussen de ambitie van Solid Professionals en die van mij: RPA en Low Code Technologie optuigen en laten groeien naar een volwassen product voor de financiële sector. Daarnaast is het mijn wens om RPA uiteindelijk ook in andere sectoren, zoals transport, logistiek, overheid en de zorg, bekend te maken.”

Vanwaar de interesse en ervaring in RPA?

“Mijn interesse voor IT begon al bij mijn eerste baan als financial bij een groot Amerikaans internetbedrijf (Cisco Systems). Nog “groen” achter de oren, mocht ik direct aan de slag met de implementatie van Oracle Financials. Ik was blij verrast door de combinatie van debiteurenbeheer/cash management en de techniek. Het was vallen en opstaan, maar hierdoor het ik snel kunnen leren.

Met RPA ben ik in aanraking gekomen toen ik in 2017 bij ING werkte. Destijds was RPA nog vrij onbekend in Nederland. Het sprak mij enorm aan, omdat het (dankzij RAPID development) vrij goed afgebakende en kortlopende trajecten zijn. Vervolgens ben ik in 2018 zelf robots gaan ontwerpen en ontwikkelen. Uiteindelijk is het supergaaf om te zien dat jouw robot ergens in de business als virtuele medewerker taken uitvoert en de klant ontzorgt.”

Hoe ga jij de financiële sector veranderen met RPA?

“RPA zorgt voor snelle levering en hogere productiviteit. Met een robot kun je onderdelen van processen (denk aan: Purchase to Pay, Invoicing, Journal Entry, Reporting) op een robuuste en accurate manier uitvoeren. Veel repetitief en handmatig werk kan geautomatiseerd worden, op een vast tijdstip ingepland worden en op de achtergrond verwerkt worden, zonder dat er handen aan te pas komen. Bovendien zorgt dit ervoor dat vastlegging “first time right” is en een close sneller verloopt.

Door RPA toe te passen naast de conventionele IT en onderdeel te laten worden van de IT strategie. De volgende stap is om toepassingen zoals Text Analytics en Data Analytics te combineren met RPA. RPA wordt tussen nu en een paar jaar iets dat iedereen gebruikt. Het wordt normaal om robots in te zetten voor gestructureerde processen met duidelijke business rules.

Ik wil nu alvast nadenken en werken aan de next level robot die wordt versterkt met ‘intelligentie’. Bijvoorbeeld een robot die, naast het verzamelen van gegevens en verwerken in een database of ERP systeem, business data kan interpreteren en klantgedrag kan voorspellen.

Of het nou om hypotheekaflossingen gaat of om hoe je je geld moet beleggen, je wilt vooruit kunnen werken en een goede forecast van je geldstromen hebben.”

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2021 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Meer weten over RPA?

RPA specialist Talash Razab-Sekh kan je hier meer over vertellen!

Neem contact op