Young Professional Robert-Jan Hoekstra

Na het behalen van zijn bachelor Business Administration in Groningen, heeft Robert-Jan een master International Financial Management afgerond. Sinds april 2019 is hij young professional bij Solid Professionals. Via het traineeship van Solid Professionals is hij werkzaam als business analist bij ING.

Hoe ben jij bij ons terecht gekomen?

In 2018 deed ik mijn master in Groningen. Ik was toen aanwezig bij het Risk Congres Groningen en daar maakte ik kennis met Solid Professionals. Ik vond toen allereerst het introductiestukje van Solid Professionals erg interessant. Het stukje was goed opgezet, wat ertoe heeft geleid dat ik me heb aangemeld voor de case en het diner. Daar ben ik vervolgens voor uitgenodigd en zo is het begonnen.

Tijdens de case hebben we de Banking Game gedaan. Dat was geinig en erg leuk om dat te zien. Vervolgens hadden we een borrel en gingen we met de hele groep eten. Toen ben ik eigenlijk niet direct de sollicitatieprocedure ingegaan, maar ik heb toen nog wel contact onderhouden met Judy en zij is nu ook mijn talentmanager. Nadat ik was afgestudeerd, zou ik eigenlijk nog een master gaan doen, maar ik heb uiteindelijk besloten hier toch van af te zien. Ik ben een beetje gaan rondneuzen en omdat het contact met Solid Professionals en Judy altijd goed was geweest, kwam ik hier weer terecht. Ik had ook beloofd dat als het moment daar was, dat ik weer contact op zou nemen en zodoende heb ik dus bij Solid Professionals gesolliciteerd. Ik kwam eigenlijk voor een informatiegesprek maar dit werd al snel een sollicitatiegesprek, wat ik eigenlijk erg prettig vond.

Robert-Jan Hoekstra

Wat zijn je werkzaamheden bij ING?

Momenteel zit ik bij ING. Daar ben ik werkzaam als business analist in het Statuatory en Regulatory reporting department, de finance COO kant en operations. Mijn team houdt zich eigenlijk vooral bezig met onboarding. Dit houdt meerdere dingen in. Allereerst bedienen wij de verschillende business lines, dan hebben we het over financial markets, trade finance, payments, landing services en een stukje retail. Maar wat wij vooral doen is eigenlijk werken naar de toekomst. In dat toekomstplaatje vindt het verwerken van data en inrichten van rapportages plaats. Mijn team is bezig om dat in te richten, dus daar zit ook een stukje analyse bij.

Dus hoe kunnen we naar die toekomstige wereld toe? Daarnaast houden we ons ook bezig met daadwerkelijk het onboarden van locaties, zoals we dat noemen. Dus echt het overbrengen van de huidige manier, naar de manier zoals wij dat op het hoofdkantoor doen. Het is vrij dynamisch. Je hebt namelijk het financiële aspect, je moet productkennis hebben, weten waar je acteert en het heeft een behoorlijk technische component.

Hoe ervaar je het traineeship?

Ik ben hier al met al vrij positief over. Ik denk dat dit voornamelijk komt door de vrijheid die je in dit programma hebt. Je volgt natuurlijk wel de trainingen en dergelijke, maar dit zijn er niet buitensporig veel. Verder doorloop je ook niet een heel gestandaardiseerd traject met je talentmanager, dus daarin is best veel ruimte om dit zelf in te vullen.

Daarnaast vind ik het voor mezelf gewoon heel prettig om met iemand te kunnen sparren over wat er nu gaande is en hoe ik er op dit moment in sta. Iemand los van mijn collega’s. Dat is heel fijn. In het begin van een startersfunctie kan je af en toe door de bomen het bos niet meer zien, dus de talentmanager helpt je echt om op het goede spoor te blijven.

Hoe ervaar je de trainingen?

Ik vind de trainingen erg interessant. Vooral de training mentale weerbaarheid. Ik kan niet meteen zeggen dat ik het nu vol in de praktijk aan het toepassen ben, maar het is zeker wel interessant om er goed over na te denken. Ik vond dat Paul het ontzettend leuk heeft opgezet op zijn manier. Hij doet je er echt over nadenken. Dus dat is een training die mij zeker wel is bijgebleven.

Waar ben je het meest trots op?

We zitten natuurlijk in een roerige sector waar veel gebeurt en ik denk dat ik dan wel erg trots ben dat ik in staat ben me hierin staande te houden, zeker in tijden waar toch veel onzekerheid heerst. Er verandert en gebeurt veel en het is fijn als jij daarin jezelf kan ontwikkelen. Daarnaast ben ik blij dat ik goed in staat ben naar mezelf te luisteren.

Wat ik nog graag wil bereiken voor mezelf is denk ik dat ik het financiële plaatje nog beter leer in te vullen. Wat ik al noemde, omdat ik nu acteer in een technisch en financieel landschap is het allemaal vrij breed en moet ik overal kennis van opdoen. Ik zou graag op den duur toch meer de focus op de finance kant willen zetten.

Hoe zou je het traineeship uitleggen aan een ander?

Ik zou het beschrijven als een jong bedrijf en dan niet in de slechte zin van het woord. Dit merk je aan de cultuur die er heerst en de bestaande aandachtspunten. Bijvoorbeeld het creëren van een stukje mentale weerbaarheid en het zorgen dat iedereen zich prettig voelt in de omgeving waar hij werkt. Verder denk ik dat je bij Solid Professionals erg leuke en behoorlijk ambitieuze collega’s tegenkomt.

Als ik kijk naar hoe de organisatie aan het groeien is, denk ik dat het een jong en ambitieus bedrijf is, waar je heerlijk aan de slag kan. En niet alleen collega’s, maar ook echt vrienden hebt. Dus als je geïnteresseerd bent, lekker op kennismakingsgesprek gaan en zelf voelen of de klik er is.

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2020 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ontdek de verschillende traineeships

Waar ligt jouw talent? Bekijk de traineeships en ontdek welke het best bij jou past.

Bekijk de traineeships