De Big Four als springplank

Regelmatig spreken we met potentiële kandidaten die werkzaam zijn in de accountancy en een overstap willen maken naar consultancy. Vaak begint het na een aantal jaren toch te kriebelen om ook eens aan de andere kant van de tafel te gaan zitten. Van controle naar advies. Onze consultants Roderick en Frank zijn hun carrière allebei begonnen bij een Big Four-kantoor. Wij vroegen ze naar hun ambities en beweegredenen om bij Solid Professionals te gaan werken.

Frank Reichardt
Roderick Koster

Waarom de overstap van een big 4 kantoor naar Solid Professionals?

De oneindige studie

Roderick: Ik heb drie jaar als accountant bij een Big Four-kantoor gewerkt. Gaandeweg werd het mij steeds duidelijker dat het toch niet helemaal bij mij paste. De opdrachten hadden een korte doorlooptijd, meestal variërend van één tot drie weken, en de werkzaamheden hadden een sterk repetitief karakter. Een jaarrekeningcontrole draait immers om het vormen van een dossier, waarbij bijna alle te doorlopen stappen zijn gestandaardiseerd en middels gestandaardiseerde werkprogramma’s moeten worden uitgevoerd. Ik kwam erachter dat dat niks voor mij is; ik wil zelf nadenken, creatief zijn, oplossingen zoeken, nieuwe dingen proberen. Dat was als accountant bij een Big Four kantoor alleen mogelijk binnen de gebaande paden en de gestelde kaders.

Frank: Als ik bij het Big Four-kantoor was gebleven zou ik starten aan weer een nieuw boekjaar met veel repeterende werkzaamheden en daar parallel aan ook de praktijkopleiding tot RA. Na tien jaar studeren zag ik dat niet meer zitten.

Een springplank is er om vanaf te springen

Frank: De ambitie om carrière technisch door te groeien had ik wel, maar dat hoefde van mij niet per se binnen de audit zijn. Mijn grootste werkplezier haalde ik als accountant uit de (beperkt) adviserende rol richting de klant en de verbindende rol binnen de teams. Ik wist dat met deze competenties binnen de consultancy veel werk is te vinden. Een overstap binnen de Big Four is ook mogelijk, maar het leek mij na bijna zes jaar voor één werkgever te werken ook weleens leuk en goed om verder te kijken. Zeker omdat we bij de Big Four altijd tegen elkaar zeiden: na deze springplank gaat de wereld voor ons open. Dit wilde ik graag ontdekken!

Benieuwd hoe het is om te werken als consultant? Lees het interview met Robbert Woldring, die vertelt over zijn projecten en de uitdagingen waar hij voor staat.

Hoe verliep jouw oriëntatieproces?

Frank: Solid Professionals heeft een prachtig pand aan de Maliebaan in hartje Utrecht. Hier kwam ik in mijn vrije tijd vaak langs en op vrijdagmiddag hoorde ik dan altijd veel gezelligheid. Dit heeft mij nieuwsgierig gemaakt en toen ik eenmaal had besloten dat ik openstond voor een nieuwe uitdaging was Solid Professionals een van de partijen waar ik ben gaan praten.

Roderick: Toen ik had besloten om op zoek te gaan naar een andere baan heb ik eerst overwogen om op zoek te gaan naar een plek waar ik mijn praktijkstage tot registeraccountant (RA) zou kunnen afronden. Bijvoorbeeld in een rol als Internal Auditor. Tijdens het oriëntatieproces realiseerde ik me dat deze verandering voor mij niet drastisch genoeg was: ik wilde echt weg uit de Audit. Wat ik dan wel precies wilde vond ik nog een lastige vraag; verschillende financiële rollen uitproberen op interim-basis was misschien wel een goed idee. Vervolgens kwam ik een bekende tegen op een feestje; zij was net gestart als recruitment consultant bij Solid Professionals en heel enthousiast over het bedrijf. Solid Professionals bleek ook nog eens gespecialiseerd in opdrachten op het gebied van Finance & Risk. De afspraak om eens een kop koffie op kantoor te komen drinken was vervolgens snel gemaakt, daarna is het allemaal heel snel gegaan.

Frank: Andere bedrijven waar ik op gesprek ging waren veelal grote corporates, maar die leken wat mij betreft te veel op de Big Four en wilden mij het liefst binnen een (internal-) audit functie plaatsen. Ik was klaar voor iets nieuws, dus van groot bedrijf leek het mij leuk om naar een klein bedrijf over te stappen. Solid Professionals gaf tijdens het kennismakingsgesprek aan dat met mijn profiel van alles mogelijk is en luisterde goed naar wat ik wil. Eigenlijk wist ik na het eerste gesprek al meteen dat deze organisatie bij mij past. De sfeer op kantoor was goed, de mensen vriendelijk en gezellig en de inhoudelijke job klonk mij zeer interessant en uitdagend.

Solid Professionals is goed vertegenwoordigd bij onder andere een aantal grote FSI klanten. Na een jaar als consultant heb ik van diverse projecten al de gehele process flow meegemaakt in plaats van slechts een klein stukje. Klanten nemen graag de tijd voor je en investeren in het uitleggen van hun probleem om samen aan een oplossing te werken. Ze hebben je nota bene ingehuurd om een probleem voor hen op te lossen en om het (midden)management te ontzorgen.

Wat heb je hier gevonden wat je in je vorige baan miste?

Roderick: Bij Solid Professionals kan ik werken aan projecten met een veel langere looptijd dan binnen de Audit, en kan ik dus ook veel meer impact maken. Mijn werk is nu veel afwisselender en ik kan mijn eigen ontwikkeling sturen, waarbij ik word gefaciliteerd door Solid Professionals. Zo heb ik mij de afgelopen twee jaar sterk kunnen ontwikkelen op het gebied van Business Intelligence, voornamelijk met Power BI.

Hier zijn en ervaar ik veel minder gebaande paden en kaders waarbinnen ik moet blijven; als ik iets wil doen of een idee heb, dan kan ik daarover gewoon de dialoog aangaan met mijn manager of een van de partners. Echt een stukje ondernemerschap dus.

Frank: Wat Roderick zegt herken ik zeker. Wat ik mooi vind is dat ik nu dicht bij de partners sta. Na een roerige periode waarbij we delen van de organisatie, waaronder de afdeling waar ik werkzaam ben, opnieuw vormgegeven hebben wil ik vooruit kijken en bouwen aan een vernieuwd en sterker team. We hebben de focus bepaald en zetten ons nu als team in om onze doelen te behalen. Dit teamgevoel gaat, doordat we veelal op individuele opdrachten werken, niet vanzelf. Toch voelt het wel zo, de betrokkenheid binnen de club is hoog en we hebben veel contact met elkaar.

Ook mag ik meedenken over bedrijfseconomische beslissingen, over organisatorische vraagstukken en over strategische besluitvorming. Ik volg niet de uitgestippelde route binnen een sjabloon dat sinds jaar en dag bestaat, maar zie ik het verloop van mijn carrièrepad als maatwerk waar veel ruimte is voor eigen initiatief en inzet. Daarnaast is mijn werk inhoudelijk veel aantrekkelijker geworden, van een accountant die een wettelijk verplichte controle uitvoert naar een consultant die een probleem oplost. Klanten ontvangen je op een totaal andere manier, terwijl je inhoudelijk veel overlap hebt in de werkzaamheden die je uitvoert. We gaan actief met klanten in gesprek over lopende en toekomstige problemen en kunnen vanuit Solid Professionals verschillende diensten aanbieden, zoals: consultants, young professionals en (data gedreven) technische oplossingen.

Roderick: Tot slot is er bij Solid Professionals meer onderlinge betrokkenheid tussen collega’s, ook doordat er naast het werk veel sociale activiteiten worden georganiseerd.

Frank: We werken volgens het principe van Caring & Daring. Dat uit zich tot een goede balans tussen plezier maken in je werk, maar ook elkaar ook uitdagen om goed te presteren. Omdat we diverse achtergronden en ervaringsniveaus in huis hebben bestaan er meerdere initiatieven voor kennisdeling, kennisontwikkeling en intervisie sessies.

What's next bij Solid Professionals?

Frank: Als stip op de horizon willen wij als consultants een zelfvoorzienend team zijn. Hiervoor zijn wij druk bezig met het etaleren van ons trackrecord, het ontwikkelen van business case gedreven Solutions en het verbeteren van onze coaching skills. Om mijn sectorinhoudelijke kennis te vergroten pak ik zoveel mogelijk kansen op projecten aan en werk ik samen met collega’s van bijvoorbeeld marketing en sales om creatieve ideeën te ontwikkelen tot klantgerichte oplossingen.

Roderick: Ik heb de afgelopen 1,5 jaar verschillende projecten bij ING uitgevoerd als consultant, de laatste maanden voornamelijk op het gebied van datavisualisatie en procesoptimalisatie met Power BI. Bij Solid Professionals zijn we sinds kort bezig om onze Power BI propositie verder uit te bouwen, daarvoor ben ik eindverantwoordelijk. Mijn doel is om zoveel mogelijk van dit soort projecten binnen te halen en deze samen met collega’s tot een succes te brengen. Het zou mooi zijn als de propositie uiteindelijk uitgroeit tot een zelfstandig onderdeel binnen Solid Professionals. Uiteraard wil ik dan eindverantwoordelijke zijn!

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2020 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ook consultant worden in de financiële sector?