Young Professional Matthijs Lip

Na zijn studie wiskunde en natuurkunde heeft Matthijs zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt gezet via het traineeship Risk van Solid Professionals. Nu is hij aan het werk als modelontwikkelaar bij a.s.r verzekeringen. In deze blog deelt hij zijn ervaringen over het traineeship en zijn nieuwe werkgever.

Welke rol heb jij binnen je team?

Ik werk nu bij a.s.r. verzekeringen. Daar ben ik modelontwikkelaar. Samen met mijn team bouw ik modellen. Dat houdt in dat wij een model programmeren, testen en vervolgens ook beheren. Het model wordt dan geleverd aan een andere afdeling binnen a.s.r. Wij bouwen het en geven het daarna dus af aan een zusterafdeling waar we nauw mee samenwerken. De klant is dus een interne klant.

Matthijs Lip

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Ik ben via LinkedIn benaderd, zowel door Solid Professionals als door Hermes | Partners los van elkaar. Uiteindelijk heb ik een oriëntatiegesprek gehad met beide tegelijk. Op deze manier kon ik het werk dat ze aanbieden goed met elkaar vergelijken. Na het gesprek werd duidelijk dat de kant van Solid Professionals, dus de financiële sector, mij meer ligt dan puur technische IT, waarin Hermes | Partners werkzaam is.

Waarom heb je gekozen voor Solid Professionals?

Toen ik via LinkedIn werd benaderd, stond ik er nog twijfelend in. Ik had op dat moment nog niet precies een idee wat ik verder wilde doen. Het begon voor mij dus puur met oriënteren en bedenken of dit werk wel echt iets voor mij zou zijn. Maar na mijn eerste gesprek met Solid Professionals was ik eigenlijk meteen enthousiast.

De combinatie van de specifieke werkzaamheden bij een opdrachtgever en de trainingen en steun om het werk heen vanuit Solid Professionals, sprak mij heel erg aan. Er is daarom vrij snel een gesprek bij a.s.r. gepland voor de functie waarin ik nu werkzaam ben.

Hoe ervaar je het traineeship?

Om te beginnen, vind ik het erg fijn om het programma te hebben naast mijn werkzaamheden bij a.s.r. Vooral omdat je op deze manier nog contact met de buitenwereld hebt, namelijk de mensen uit je groepje waarmee je de trainingen volgt. Zo hoor je ook hoe het bij andere bedrijven in zijn werk gaat.

Wel kan het soms ingewikkeld zijn hoe de verhoudingen liggen tussen mijn werk bij a.s.r. en het deelnemen aan het Young Professional programma van Solid Professionals. Je wordt namelijk de ene keer gewoon gezien als interne medewerker bij a.s.r. en op andere momenten weer niet.  Dat ligt altijd een beetje in het midden. Maar al met al, ben ik positief.

Zie je resultaten in je persoonlijke ontwikkeling?

Ik merk zeker resultaten in mijn ontwikkeling sinds ik ben begonnen vorig jaar oktober. Dat komt natuurlijk ook door andere dingen, maar het Young Professionals programma heeft hier tevens een grote rol in gespeeld. Vooral mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Vanuit mijn studie worstelde ik al heel lang met mijn gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ik kom nu meer voor mezelf op en ik heb meer vertrouwen in mijn eigen kunnen. Ik ben minder afwachtend geworden.

Het zijn dus voor mij vooral de soft skills die zich meer ontwikkelen. De kennis neem ik meer op uit het werk bij a.s.r. zelf. De specifieke trainingen en gesprekken met de talentmanager helpen bij deze ontwikkeling, al is het soms alleen al om iets in een ander perspectief te kunnen zien.

Hoe zou je het traineeship uitleggen aan een ander?

Ik zou het programma omschrijven als een goed programma dat mensen ondersteunt bij het wennen aan het werkende leven. Daarbij helpt het programma bij het opdoen van de vaardigheden die hierbij nodig zijn. In tegenstelling tot wat je bij een studie leert aan inhoudelijke vaardigheden, leer je in het traineeship meer de soft skills en andere ondersteunende vaardigheden.

Verder vind ik de persoonlijke aandacht heel fijn. Een leuk voorbeeld hiervan vind ik de afsluiting van het eerste jaar, waarbij de talentmanagers een boek voor iedereen persoonlijk hadden uitgezocht. Ik kreeg het boek ‘Ik, gezond egocentrisme’. Dit boek sloot qua onderwerp goed aan bij mij, omdat ik juist toen bezig was met het bouwen aan mijn zelfvertrouwen.

Wat was voor jou de meest interessante training?

De MBTI-training vind ik erg interessant. Voordat ik startte bij a.s.r. kende ik dit systeem al. Dit maakte het voor mij leuk om er meer over te leren en ook af en toe terug te zien komen in de andere trainingen. Bij a.s.r. wordt MBTI niet gebruikt, maar door de training vanuit Solid Professionals houd ik het toch altijd in mijn achterhoofd tijdens een samenwerking. Door de training kan ik goed voor mezelf bedenken dat sommige mensen iets minder fijn kunnen vinden wat andere juist weer waarderen. Het helpt mij dus heel erg in de samenwerking met andere mensen.

Ik zou het persoonlijk ook leuk vinden als er een mogelijkheid zou komen om extra trainingen te volgen waar je zelf voor kiest, of dieper in te gaan op onderwerp die je zelf interessant vindt.

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2020 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ontdek de verschillende traineeships

Waar ligt jouw talent? Bekijk onze traineeships en ontdek welke het beste bij jou past.

Bekijk de traineeships