Young Professional Joel Sjouerman

Joel Sjouerman is Alumnus van het traineeship van Solid Professionals. Sinds 1 mei 2020 werkt hij bij ABN AMRO als business analist.

Even voorstellen

Ik werk binnen ABN AMRO op de digital innovation en ben onderdeel van het team dat werkt aan een applicatie die GRIP heet. Toen ik hier begon stond dit onderdeel nog in de kinderschoenen. Ik ben begonnen als user support en ben na twee maanden doorgegroeid naar business analist.

Als business analist maak je de vertaalslag tussen wat de business vraagt en wat de IT afdeling hiervoor nodig heeft. Je bent hiervoor veel in gesprek met de UX designer en market researchers. Het is daarnaast ook belangrijk om je eigen gevoel te volgen en te bedenken wat logisch is. Ik stond hier niet altijd helemaal achter en dus heb ik ervoor gezorgd dat we een meer ‘data driven mindset’ zijn gaan hanteren. Dit betekent dat we nu veel meer beslissingen maken aan de hand van beschikbare data.

Joel Sjouerman

Wat zijn je verantwoordelijkheden?

Uiteindelijk ben ik verantwoordelijk voor het maken van de technische user stories. Dit houdt in dat ik een business case aanmaak, hierin alle eisen verwerk en deze vervolgens bespreek met de ontwikkelaars. Als voor hen alles duidelijk is en goedgekeurd wordt, dan gaan zij aan de slag met het daadwerkelijk bouwen van de oplossing.

In mijn rol schakel ik dus tussen veel functies en belangen. Assertiviteit wordt op prijs gesteld, ik heb veel vrijheid en krijg de ruimte om me te ontwikkelen. Als voorbeeld: er viel iemand uit en daardoor ben ik ook veel in contact geweest met het management en onze legal afdeling. Geen standaard rol dus!

Hoe ben je bij ons terechtgekomen?

Ik heb eerst ergens anders een traineeship gevolgd. Helaas was dat niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Ik heb er dus voor gekozen om op zoek te gaan naar iets anders. Via Magnet.me toonde ik mijn interesse in een vacature van Solid Professionals en kwam ik in contact met een van jullie recuiters. We hadden een super leuk, warm en geïnteresseerd telefoongesprek.

Er volgende een gesprek op kantoor en samen hebben we gekeken naar welke functies bij mij passen. Hierin heb ik kunnen uitspreken wat ik belangrijk vind en is er rekening gehouden met mijn wensen.

Ik heb me erg verbaasd toen ik mijn contract kreeg. Dit keer geen twintig pagina’s lezen en tien krabbels zetten, maar één pagina met de belangrijkste informatie.

Ik realiseerde me vooral dat ik het fijn vond dat alles op basis van vertrouwen ging. ‘What you see, is what you get’. Geen ingewikkelde claims en boetes, maar het vertrouwen dat we er samen uit kunnen komen. Toen wist ik dat het goed zat. Het warme gevoel en de persoonlijke aandacht is eigenlijk wat me binnen heeft gehaald.

Zijn er voor jou momenten van twijfel geweest?

De enige twijfel die ik gehad heb, is of ik de combinatie tussen IT en Business niet te veel geromantiseerd. Ik was, gezien mijn eerdere ervaring, bang om weer een verkeerde keuze te maken.  Aan mijn keuze voor Solid Professionals heb ik niet getwijfeld, want het was een erg warm proces. Ik kreeg het vertrouwen, een goed aanbod en het was een start-up binnen een corporate. Alle combinaties klopten.

Wat was voor jou de toegevoegde waarde van het traineeship?

Lieke! Lieke was mijn talentmanager. Iedereen die aan het programma deelneemt krijgt een eigen talentmanager. Ik had best wel wat wijzigingen in mijn eerste jaar, ik vond het allemaal super gaaf en was erg enthousiast, maar ik kon het met niemand delen. Lieke had er goed zicht op, dus het was fijn dat ik er met haar over kon sparren.

Welke onderwerpen sprongen eruit?

Met name de punten die met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben. Ik wist dat ik alle kanten op kon en probeerde continue verder te kijken dan dat ik kon zien. Hier werd ik erg onrustig van. Samen met Lieke heb ik een plan opgesteld, zodat ik dingen meetbaar kon maken. We hebben dit heel dynamisch aangepakt en veel met elkaar gesproken.

Wat vond je de meest interessante training?

Mentale weerbaarheid. De training van Paul Zwama. Er waren veel inhoudelijke trainingen, maar deze ging, zoals de naam al zegt, meer over mentale onderwerpen. Het maakte bepaalde onderwerpen voor mij een stuk tastbaarder. We hadden op een gegeven moment een training over scrum, dat is een voorbeeld van een training die voor mij minder nuttig was. Ik had hier bij ABN AMRO al veel mee te maken gehad. Het was voor mij dus herhaling en daardoor niet zo waardevol.

Wat zou jij nog willen delen over het traineeship?

Ik kan wel zeggen dat ik mezelf als ambassadeur van dit programma zou bestempelen. Het gaat bij Solid Professionals om vertrouwen. Hetgeen wat je erin stopt, haal je er ook uit. Als je er 100% voor gaat, dan weet ik ook dat je volledige steun krijgt. De opzet van het programma is goed en je bent veel in contact met leeftijdsgenoten. Ik ben fan!

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2020 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ontdek de verschillende traineeships

Waar ligt jouw talent? Bekijk onze traineeships en ontdek welke het best bij jou past.

Bekijk de traineeships