Young Professional Daan Bouwman

Daan Bouwman is in april gestart als Development Engineer bij de ABN AMRO. Zijn sollicitatieprocedure en inwerkperiode zijn door corona volledig online gegaan. Lees hieronder zijn ervaringen en hoe hij zijn eerste maand heeft ervaren.

Hoe ging het online sollicitatieproces?

We hadden een erg fijn kennismakingsgesprek bij jullie op kantoor in maart (toen mocht het nog). Jullie waren heel open en heel duidelijk over wat we aan elkaar hadden. Dat vond ik heel prettig. Vanaf toen was het eigenlijk meteen het moment dat de sollicitatieprocedure online moest plaatsvinden vanwege corona. Dat vond ik wel spannend, maar achteraf gezien vond ik het best wel prettig. Verder was het heel informeel en kreeg ik vriendelijke mensen te spreken.

Daan Bouwman

Kon je digitaal de juiste afweging maken?

Normaal als je gaat solliciteren dan loop je een gebouw binnen en zie je hoe iets ingericht is en zie je de bedrijfscultuur. Dat is onbewust wel heel belangrijk om een beeld te scheppen van waar je gaat werken. Dat miste ik wel. Zij waren nog bereid om een digitale rondleiding te geven door het gebouw. Dat was heel vriendelijk dat ze daar zelf mee kwamen. Ik had vijf mensen gesproken van het team en daar had ik allemaal een goede klik mee, dus dat voelde goed.

Toen heeft Stijn van Solid Professionals ook nog wat verteld over hoe hij de sfeer ervaart als hij daar is. Dat zorgde ervoor dat ik wel voldoende beeld had, maar het blijft toch lastig aan een digitale sollicitatie. Je mist gewoon een hele hoop indrukken.

Hoe ging het inwerken?

Het is soms wel even vreemd. Ik begon tijdens het begin van de hele lockdown. Ik denk dat het toen nog niet zo duidelijk was dat iedereen voor een lange tijd zou gaan thuiswerken. Soms was er daardoor wel wat onduidelijkheid, omdat niemand wist hoe we dit aan moesten pakken. Er waren namelijk nog geen procedures voor. Dus het was nog even puzzelen hoe ik kon starten. Als je ergens begint ben je altijd afhankelijk van anderen en dat is in deze situatie extra moeilijk.

Thuis ingewerkt worden is toch erg anders. Op kantoor loop je naar mensen toe en dan is de drempel niet zo hoog om een vraag te stellen. Nu moet je echt bellen. Gelukkig is iedereen in mijn team erg behulpzaam. Verder heb ik een mentor programma. Ik ben gekoppeld aan een aantal collega’s en nu krijg ik steeds uitleg van deze collega’s over een bepaald onderwerp. Dan ga ik meekijken en kan ik vragen stellen. Ik heb nu elke dag het idee dat iets leer.

Hoe heb jij je collega’s leren kennen?

Wij hebben iedere dag een dagstart, waar we even met elkaar praten. Daar ben ik eerst bij aangesloten. Vervolgens heb ik met iedereen uit mijn team een kennismakingsgesprek gevoerd telefonisch of via Microsoft Teams. Gaande weg gaat het eigenlijk heel soepel, omdat je steeds meer mensen nodig hebt. Je neemt contact op met verschillende persoon en zo spreek je langzaam iedereen. Soms gaat het moeizaam, want je moet echt een meeting inplannen met iedereen. Je kan niet kijken of iemand druk is of er even langslopen.

Normaal gesproken gaan mensen in hun lunchpauze even wandelen en dan haak je even aan, of je ziet je collega’s bij het koffiezetapparaat. Dan rol je automatisch het team in. Je moet nu gewoon echt iets afspreken en dat is wel vreemd. Het is belangrijk om hier proactief in te zijn. Daar had ik vooraf nog niet echt over nagedacht. Het lijkt me wel leuk om mijn collega’s in het echt te zien. Dat wordt denk ik heel raar, ik heb namelijk alleen hun gezicht gezien. Maar ik kijk best wel naar uit naar dat moment!

Hoe ervaar je het traineeship tot nu toe?

Ik heb mijn training gehad over stakeholdermanagement. Deze ging ook via Microsoft teams, dat vond ik wel spannend. De training was erg leerzaam en leuk! Onder de omstandigheden was het goed opgelost. Het was leuk dat we in break-out groepjes werkten. Zo konden we in kleinere groepjes af en toe dingen bespreken.

Als je in een klein groepje zit is het interactief en ga je het gesprek aan. Het was goed uitgedacht, werkte goed en was interessant! Je mist alleen toch soms wel de dynamiek van de groep, omdat iedereen op mute staat. Daarnaast heb ik veel contact met mijn talentmanager. Dit vind ik erg fijn, ik kan namelijk altijd terecht bij hem voor vragen en tips.

Heb je nog tips voor nieuwe starters?

Pro-actief zijn is heel belangrijk in deze tijd. Vraag alles wat je wil weten. Ik voel me soms ook wel bezwaard om iedereen altijd maar aan zijn mouw te trekken voor alles, maar dat is wel de enige manier dat je iets leert. Ik heb ook nog geen een keer een negatieve reactie gehad. Iedereen wil helpen en is super behulpzaam. Je moet wel zelf naar ze toestappen, want zij weten niet dat jij daar zit met je vraag!

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2020 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ontdek de verschillende traineeships

Waar ligt jouw talent? Bekijk de traineeships en ontdek welke het best bij jou past.

Bekijk de traineeships