Alumni Thijs en Bas over hun traineeship

Vorige maand startte onze 275e young professional. Dat betekent dat wij in de afgelopen 10 jaar 275 jonge talenten aan een baan hebben geholpen. De meeste zitten nu op prachtige plekken en daar zijn wij natuurlijk trots op! Maar hoe gaat het nu met onze alumni? We spraken met Thijs Kruimer, Senior Financial- en Risk Data Analyst bij Rabobank en Bas de Wit, Financial Restructurer MKB en Grootzakelijk bij ABN AMRO. Beiden zijn nog steeds werkzaam binnen dezelfde bank waar ze vijf jaar geleden via ons traineeship gestart zijn. Wij vroegen ze naar hun ervaringen en naar de stappen die ze sindsdien gezet hebben.

Joemi Willems
Joemi Willems

In welke functie ben je gestart en welke stappen heb je gezet?

Thijs: Ik ben bij de Rabobank begonnen als financieel rapporteur. Een internationale organisatie zo groot als de Rabobank is natuurlijk erg complex en bestaat uit meerdere bedrijfsonderdelen die onder de paraplu “Rabobank” vallen. Mijn team houdt zich voornamelijk bezig met de rapportages van de internationale tak van de bank. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende bedrijfsonderdelen in Noord-Amerika, London en Azië waar de Rabobank ook actief is. Om aan verplichtingen van regelgevers te voldoen en om het bedrijf goed te kunnen managen moet er op maandelijkse basis een pakket aan financiële gegevens beschikbaar worden gesteld. Dit is heel leerzaam voor mij geweest omdat ik zo heb kunnen leren hoe het bedrijf georganiseerd is en waarin de Rabobank actief is.

Nadat ik dit een jaar heb gedaan, heb ik mij kunnen aansluiten bij een project om de rapportages van Noord-Amerikaanse bedrijfsonderdelen naar Utrecht te transformeren. Hierbij heb ik het geluk gehad tweemaal op een businesstrip naar New York te mogen gaan. Dit zijn hectische maar heel leerzame weken voor mij geweest. Ik heb echt een passie voor de veelzijdigheid die komt kijken bij het werken aan projecten. In samenspraak met mijn teamlead hebben we gekeken wat de verdere mogelijkheden hiertoe binnen ons team waren.

Dit brengt ook hele leuke mogelijkheden met zich mee om jezelf nog verder te kunnen ontwikkelen. Ik ben inmiddels bij verschillende projecten betrokken geweest, van robotisering/automatisering tot het helpen realiseren van efficiëntere en meer gestandaardiseerde doorloop van financiële informatie. Voor één van deze projecten heb ik de kans gekregen om mee te helpen aan een project in Azië. Hiervoor heb ik voor de Rabobank bijna 8 maanden in Hong Kong mogen zitten. Een geweldige en super leerzame ervaring!

Op dit moment ben ik bezig met een standaardisatie project dat betrekking heeft op Australië en New Zeeland. Dit is een groot en complex project en ik leer nog steeds heel veel bij.

Bas: Ik ben in augustus 2015 gestart als Performance Analist bij de afdeling Productmanagement Zakelijke Kredieten bij ABN AMRO Bank. Dit was met name een beleidsmatige functie en ging onder andere over het rendement dat de bank maakt op haar verstrekte financieringen aan ondernemers. Op dit moment werk ik nog steeds in de zakelijke kredietverlening, bij de afdeling Bijzonder Beheer (tegenwoordig in de media genoemd als de ‘intensive care’ van de bank). Ik werk daar als Financial Restructurer. Ik ga in gesprek met ondernemers in de (financiële) problemen om te proberen het tij te helpen keren.

Hoe kijk je terug naar je tijd als young professional?

Thijs: Bovenal met veel plezier! Ik ben eind 2016 bij Solid Professionals begonnen. Nadat ik mijn studie had afgerond heb ik eerst een poosje in het buitenland gezeten voor een non-profit project. Toen ik hiervan terugkwam ben ik vrijwel meteen bij Solid Professionals komen solliciteren. Gelukkig was er een goede match en kon ik binnen het traineeship aan de slag. De coaching die ik mee heb gekregen voor het solliciteren vanuit Solid Professionals heeft me goed geholpen om bij de Rabobank als opdrachtgever te landen. Op korte termijn heb ik een kamer in Utrecht moeten regelen waar ik nog geen netwerk had. Ook hier ben ik super mee geholpen vanuit het Solid Professionals netwerk, en toen ik later ging verhuizen zelfs nogmaals!

Binnen het traineeship zat ik met andere Solid Professionals collega’s in een klasje voor verschillende courses. We hebben verschillende items behandeld, zoals verwachtingsmanagement, MBTI en verschillende project management systemen. Deze trainingen helpen je in de praktijk, maar ook bij je professionele ontwikkeling die je in het begin van je carrière doormaakt. Naast dat de borrels aan het einde van de avond ook zeer gezellig zijn, heeft het ook veel waarde om met andere ambitieuze starters in een groep te zitten, van elkaars ervaringen te kunnen leren en te sparren over items waar je bij je opdrachtgever tegenaan loopt. Ik wens iedereen die verder bij Solid Professionals gaat beginnen, en natuurlijk alle toppers die er al zitten, enorm veel succes en plezier!

Bas: Het traineeship was na afronding van mijn studie Economie mijn eerste baan buiten het familiebedrijf in de tulpenbollen. Een spannende en grote stap! Opvallend en zeer behulpzaam was de ondersteuning van Solid Professionals bij het sollicitatieproces (hoe bereid je je voor, wat wil je zeggen, wat wil je vragen et cetera). Heel prettig voor iemand die voor het eerst dat soort gesprekken moet voeren. In het bijzonder kijk ik terug op de intensieve en persoonlijke begeleiding gedurende het jaar dat ik via Solid Professionals bij ABN AMRO aan het werk was. Ik heb waardevolle gesprekken gevoerd met mijn talentmanager. Die gesprekken hebben een basis hebben gelegd voor latere stappen in mijn persoonlijke ontwikkeling.

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2020 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ontdek de verschillende traineeships

Waar ligt jouw talent? Bekijk de traineeships en ontdek welke het best bij jou past.

Bekijk de traineeships