Alumni Murat en Danny over hun traineeship

Al tien jaar lang helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van onze traineeships. Het doel van onze traineeships is dat een young professional in dienst treedt op de plek waar hij of zij is gestart. Veel van onze alumni zitten nu op prachtige plekken en zetten mooie stappen. Zo ook Murat Kuzey, Business Developer bij ABN AMRO en Danny Roffel, Associate Financial Services Regulatory Reporting bij ING. Hoe gaat het met ze? Welke stappen hebben ze gezet en hoe kijken ze terug op hun tijd bij Solid Professionals?

Joemi Willems
Joemi Willems

In welke functie ben je gestart en welke stappen heb je gezet?

Murat: Ik ben twee jaar geleden begonnen als Financial Data Analist en werk nu als Business Developer bij ABN AMRO. Mijn doel als developer is om niet-bestaande processen te ontwikkelen en op de rails te krijgen. Zodra dit op de rails is, draag ik het over aan iemand anders die het gaat beheren. Daarbij komt veel stakeholdermanagement kijken. Dit maakt de job een leuke en uitdagende combinatie van people skills en technische skills.

Ik heb in de afgelopen twee jaar ook verschillende onsites gedaan en soms ook begeleid. Dit waren verschillende projecten die uit het niets ontstonden en waar ik zelf de leiding in heb genomen. Bij de laatste onsite moesten we volgens een hele strakke deadline een rapport leveren aan de ECB. We hebben onder hoge druk een heel goed rapport weten te creëren. Een resultaat waar ik trots op ben!

Een ander project waar ik aan werk, gaat over kritische data elementen. Van alle miljoenen data elementen binnen de bank heb ik onderzocht welke het meest kritisch zijn. Je wilt als bank in controle blijven over die elementen en zorgen dat het altijd 100% goed gaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft dat veel invloed op hoe je als bank opereert. We zijn nu begonnen met het opstellen van requirements voor onze data. Hiermee maken we duidelijk aan welke eisen de data moet voldoen en welke data quality controles we moeten bouwen. Hierdoor blijven we in controle over onze data. De eerste tests zijn goed gegaan en mijn team en ik krijgen langzaam mensen mee. Dus mijn proces wordt steeds meer uitgedragen binnen de bank.

Murat Kuzey

Danny: Ik ben begonnen bij Consolidation Services bij de ING. Binnen deze afdeling voegen we rapportages samen om vervolgens daarmee naar de regelgever gaan. Op dit moment werk ik bij de Regulatory Reporting afdeling. Hieronder valt alles wat je met je balans en winst- en verliesrekening kunt uitsplitsen, en additionele informatie die je mee kan geven.

Na een aantal jaar bij mijn afdeling was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ben met mijn manager rond de tafel gaan zitten. We hebben besproken dat het misschien leuk zou zijn om een STA, een short term assignment, te gaan doen in het buitenland. Het doel van het project was offshoring, waarbij werkzaamheden van Amsterdam naar Manilla werden overgeheveld. Op een gegeven moment ben ik naar Manilla vertrokken. Ik was daar twee weken toen corona uitbrak. Dat project is stilgelegd waardoor ik nu weer terug ben bij mijn Amsterdamse team.

Danny Roffel

Wat zijn je ambities?

Murat: Binnen mijn werkveld kan je de kant van manager of specialist op. Voor nu trekt de management kant me meer, omdat je veel praat met mensen en hierdoor mensen in beweging krijgt. Ik probeer me te blijven ontwikkelen binnen het team en mocht ik deze groei blijven doormaken, dan zie ik mezelf over een paar jaar wel in een managementpositie.

Danny: Binnen mijn afdeling krijgen we regelmatig audits op onze rapportage en daar komen vaak verbeterpunten uit. Vanuit daar worden altijd een hoop projecten gestart. Je gaat dan deep dives maken in datasets en uitzoeken of bepaalde zaken wel goed geordend zijn. Dat is heel erg leerzaam. Daarnaast heb ik onlangs ook een project management training afgerond en de mogelijkheid gekregen een opleiding CMA te volgen naast mijn werk. Op den duur zou ik door willen stromen richting Management Accounting. Dat is een hele andere tak van sport. Ik zou in de toekomst ook wel een managementpositie willen bekleden.

Hoe kijk je terug naar je tijd als young professional?

Murat: Solid Professionals bleek uiteindelijk precies te zijn waar ik naar op zoek was. Solid Professionals heeft mijn werkgever exact verteld wie ik ben en wat ik zocht in een baan. Ik kwam bij ABN AMRO terecht en dat is zo’n goede match gebleken. Van beide kanten is er vertrouwen in elkaar, waardoor ik nu al veel projecten gedaan heb. Wat Solid Professionals uniek maakt is dat ze echt openstaan voor de persoon. Er is dat stukje persoonlijke ontwikkeling. Daar helpt je talentmanager je enorm bij. Ze stonden altijd voor me klaar en ik kon ze altijd bereiken.

Danny: Toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek bij Solid Professionals ben ik langsgegaan met het idee: “Ik kijk wel wat het wordt.” Dat bleek uiteindelijk een goede keuze. Wat ik sowieso heel erg leuk vond aan Solid Professionals waren de soft skill trainingen. Je komt net van je studie, dus de inhoud weet je wel. Daadwerkelijk de arbeidsmarkt betreden is een tweede. Het is een redelijk onzekere periode. Via Solid Professionals kun je ervaringen delen met mensen uit je groepje die hetzelfde meemaken.

Welke tip zou jij een starter meegeven?

Murat: Een tip die ik mezelf ook heb gegeven is: volg je hart. Ik had ook bij de DNB, ECB of Wereldbank kunnen gaan werken, maar het klikte niet. En daar zit ook het motto van Solid Professionals: je moet blij worden van wat je doet. Dus volg je hart en ga je ontwikkelen. Want als je blij wordt van je werk, dan komt het beste in je naar boven.

Danny: Ik zou zeggen: sluit niet te snel iets uit. Je moet dingen soms een kans geven. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, ga ernaartoe met een open-minded instelling. Misschien is het wel een hele leuke job, terwijl je het niet had verwacht!

*Het originele artikel is gepubliceerd in 2020 op solidprofessionals.nl en is in 2022 herzien en opnieuw gepubliceerd.

Ontdek de verschillende traineeships

Waar ligt jouw talent? Bekijk de traineeships en ontdek welke het best bij jou past.

Bekijk de traineeships