Alumni Tugba en Yoran over hun ervaringen

23 February 2021 - Joemi Willems

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional programma aan een baan. Het doel van dit traineeship is dat een Young Professional in dienst treedt op de plek waar hij of zij is gestart. Veel van onze Alumni zitten nu op prachtige plekken en maken mooie stappen. Zo ook Regulatory Reporting Specialist Tugba en Business Analist Yoran, beide werkzaam bij ING. Hoe gaat het met ze? Welke stappen hebben ze gezet en hoe kijken ze terug op de tijd bij Solid Professionals?

In welke functie ben je begonnen en welke stappen heb je gezet de afgelopen jaren?

Tugba: Ik ben in 2018 begonnen bij ING op de afdeling Regulatory Reporting waarbij we rapporteren aan de Europese Centrale Bank. Elke keer als ik start met een nieuwe rapportage, zorg ik eerst dat ik de rapportage zelf onder de knie heb. Sommige rapportages worden vervolgens geoffshored naar Manilla. Dit doen we omdat het ING-hoofdkantoor in Amsterdam het Centre of Excellence wordt en zich niet meer bezighoudt met manuele correcties. Het Regulatory Reporting team kan zich zodoende gaan focussen op het analyseren van de rapportage zodat deze uiteindelijk beter wordt. Bij de offshore projecten geef ik ook trainingen aan de collega’s in Manilla, op dit moment allemaal remote via Skype of Teams.

Doordat ING Amsterdam het hoofdkantoor is en mijn afdeling internationaal is, kom ik met heel veel verschillende landen en culturen in aanraking. Alle data van entiteiten en landen komt bij ons terecht en hierover ga je in gesprek met je collega’s in de andere landen. Dat is heel bijzonder om te doen. Er is hierdoor de afgelopen jaren echt een wereld voor mij opengegaan.

De wet- en regelgeving verandert continu. De ECB komt steeds met nieuwe requirements die moeten worden doorgevoerd in de rapportages. Op onze afdeling is er hierdoor continu verandering gaande. Je gaat met verschillende afdelingen, maar ook met verschillende landen, in discussie over hoe zij rapporteren, hoe het beter kan, en wat zij anders kunnen doen.

Elke keer als ik een rapportage heb afgerond of heb geoffshored naar Manilla, begin ik met een nieuwe rapportage. Ik heb bijna alle rapportages gezien. Als dit het geval is, is het mijn plan om andere afdelingen te gaan proberen. Welke afdelingen weet ik nog niet. Het is wel mijn doel om uiteindelijk in een managementpositie te belanden binnen ING.

Yoran: Ik ben op mijn 26e in contact gekomen met Solid Professionals. Ik had twee gesprekken voor twee functies bij ING en het was meteen raak. Ik ben begonnen als Finance Journey Expert, een nieuwe titel binnen de ING voor agile werken. De functie heet nu Business Analist. Ik maak de vertaalslag tussen eindgebruikers binnen ING, ook wel de business kant, en de IT-ers. Ik werk voor de Statutory en Regulatory Reporting afdeling.

Ik heb in het begin voornamelijk een support rol vervuld. De eindgebruikers gebruikten data om te rapporteren. Als er bijvoorbeeld een issue was in de data, de data niet compleet was of er een productiestoring was waardoor data niet was afgeleverd, dan ging ik helpen om dit op te lossen.

Ik ben vrij snel terecht gekomen in een groter project waar we bezig waren met het automatiseren van een kwartaal rapportage. Hierbij hebben we van de grond af aan iets opgebouwd. Ook binnen dit project had ik de business analist rol, alleen was het wel iets anders. Ik was van het begin tot het eind betrokken bij de ontwikkeling. Ik heb bijvoorbeeld meegedacht over de architectuur, extra tools die moesten worden gebouwd, gebruiksvriendelijkheid van het systeem en documentatie.

De komende jaren wil ik mezelf ontwikkelen tot een ervaren business analist die op verschillende projecten en afdelingen heeft gewerkt. Ik ben niet van plan me te specialiseren op één onderwerp, maar wil graag aantonen dat ik makkelijk inzetbaar ben op verschillende projecten.

Hoe denk je terug aan de tijd dat je bij ons het Young Professional Programma volgde?

Tugba: Heel positief. Met name talentmanagement vond ik super relevant en mis ik nu heel erg. Je talentmanager pakte je als het waren uit ING en zette je voor een spiegel. Hierdoor ging je bewust kijken of dit echt was wat je wilde en wat voor vervolgstappen je wilde zetten. Verder was het erg leuk om andere Young Professionals te spreken. Je hebt veel raakvlakken en kan elkaar vragen stellen over eigen ervaringen.

Yoran: Het is een geslaagde periode en een goede start van mijn carrière. De begeleiding vanuit Solid Professionals, de talentmanager, heeft voor mij een enorme meerwaarde gehad en dat zie ik ook om mij heen. Zeker in het begin van je carrière komt er veel op je af en dan is het fijn dat je met iemand die wat verder van je afstaat, kunt sparren. Verder is het ook altijd leuk om in een Young Professional groep te zitten en je netwerk uit te breiden.

Welke tip zou jij een starter meegeven?

Tugba: Netwerken is enorm belangrijk. Als je start merk je dat het niet per se belangrijk is dat je iets weet, maar wel dat je de mensen kent die het wel weten. De kleine gesprekken bij de koffiecorner zijn dus echt van belang als je bijvoorbeeld op een gegeven moment naar een andere afdeling wilt.

Yoran: Ga op zoek naar verschillende mentoren. Wat mij een boost heeft gegeven is dat ik binnen ING op zoek ben gegaan naar mensen die net een extra stapje voor mij willen zetten en mij veel hebben uitgelegd.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

Eerste maand van young professionals Boutaina en Vincent

Boutaina en Vincent zijn afgelopen periode gestart met het traineeship van Solid Professionals. Boutaina als Junior Financial Accounting bij Nationale Nederlanden. Vincent als Business Developer…

Alumni Tugba en Yoran over hun ervaringen

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional programma aan een baan. Het doel van dit traineeship is…

Eerste maand van young professionals Sanne en Laura

Young Professionals Laura en Sanne zijn vorig jaar tegelijkertijd in dezelfde functie gestart bij ABN AMRO. Hoe kijken zij terug op hun eerste maand in…

Alumni Sharon en Virgill over hun ervaring met het traineeship

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons Young Professional Programma. Het doel van het traineeship is dat een Young…

Een terugblik op 2020 met Young Professional Rick

Rick is Young Professional bij Solid Professionals. Hij is werkzaam bij ABN AMRO. Rick en zijn manager Gerard blikken terug op 2020, op de functie…

MBTI en persoonlijke ontwikkeling: Young Professional Brechje over haar ervaringen

Als Talentmanager werk ik veel met MBTI, een mooie tool om te werken aan de ontwikkeling van individuen en teams. Mijn profiel is ISFJ. Young Professional...

Alumni Murat en Danny over hun ervaringen

Al tien jaar lang helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional traineeship. Het doel van het traineeship is dat een…

De Big Four als springplank

Regelmatig spreek ik met potentiële kandidaten die werkzaam zijn in de accountancy en een overstap willen maken naar consultancy. Vaak begint het na een aantal…

Alumni Thijs en Bas over hun ervaring (met het traineeship)

Hoe gaat het nu met onze alumni? We spraken met Thijs Kruimer en Bas de Wit, die vijf jaar geleden ons young professional programma hebben...

De eerste maand van Young Professional Daan

Daan Bouwman is gestart bij ABN AMRO. Zijn sollicitatieprocedure en inwerkperiode zijn volledig online gegaan. Lees hier hoe de eerste maand van Daan was.

Interview met young professional Kjeld van Keulen

"Solid Professionals biedt mij ook daadwerkelijk de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren door de trainingen die je volgt."

Interview with young professional Evangelos

Evangelos is a Young Professional at Solid Professionals and is following the IT traineeship!

Interview met young professional Joel Sjouerman

Joel Sjouerman is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Bregje Klomp

Bregje Klomp is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Robert-Jan Hoekstra

"Als ik kijk naar hoe Solid Professionals aan het groeien is, denk ik dat het een jong en ambitieus bedrijf is, waar je heerlijk aan...

Interview met young professional Koen Thijssen

"De trainingen geven een extra dimensie aan je werk, waardoor je een hoop extra kan leren"

Interview met young professional Carlo Heijink

"Ik wist precies waar ik aan toe was toen ik begon en er werd goed en geïnteresseerd naar me geluisterd"

Interview met young professional Lianne Oosterop

De extra begeleiding en dat iemand met je meedenkt is heel prettig en zorgt ervoor dat je makkelijker grote beslissingen kan maken.

Interview met young professional Matthijs Lip

"Ik zou het programma omschrijven als een goed programma dat mensen ondersteunt bij het wennen aan het werkende leven"

Interview met young professional Wesley Bruines

Wesley Bruines is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Aaron de Jong

Aaron de Jong is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Patryk Hogendorf

Patryk Hogendorf is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees hier meer!

Interview met young professional Helianne Kalff

Helianne Kalff is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Laura Barbé

Laura Barbé volgt het traineeship data, onderdeel van het Young Professional Programma van Solid Professionals.

Aan het woord: Young Professional Herman Nelissen

Herman Nelissen vertelt over zijn ervaring met het Young Professional Programma van Solid Professionals. Van het eerste bericht op LinkedIn tot zijn afscheid.

Interview met young professional Sjors Zewald

"De combinatie van de trainingsavonden en de opleidingstrajecten bieden je de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van de rest"

Young Professional Tugba Cosgun aan het woord

Trainee Tugba Cosgun over haar functie bij ING via het traineeship van Solid Professionals