#Trots

27-12-18 / Gideon van den Brink

December stond voor mij in het teken van een heel gaaf project: mijn huis verbouwen. Waar ik me toen we de sleutels net hadden gekregen nog een vreemdeling voelde in een wat random pand, is nu alles* naar mijn zin en ken ik alle hoekjes. De eerste week voelde het nog als een soort avonturenvakantie. Ik had er plezier in, we konden grote stappen maken en dat het ook de bedoeling was er te gaan wonen drong nog even niet tot me door.

Inmiddels ruwe handen, wat schrammetjes, een maand en veel stof verder, helpt mij dit ook om na te denken over het leven in kantoortuinenland. Over trots, bescheidenheid en de gouden combinatie daarvan.

Allereerst het gevoel van ongegeneerde trots.

Wat mij opviel is hoe het vervelende gevoel van een rotklusje als sneeuw voor de zon verdwijnt zodra je eigenaar bent en hoe ik vol verwondering en trots naar een hoop stenen kan kijken zodra ik er zelf aan gewerkt heb. Natuurlijk is dit geen wereldschokkende conclusie. Ikea bezorgt haar klanten al jaren dopamine door de meubels zelf in elkaar te laten zetten. Maar dat maakt het des te interessanter om nog eens goed naar ons werk te kijken: Waar ben je trots op? Waar voel je je eigenaar van? En waarvan wil je dat zijn? Hoe kun je dat worden? Of hoe kun je juist anderen de ruimte geven dat te worden?

Vervolgens is er natuurlijk het moment dat je het stucwerk aan de vakman overlaat.

En het mooie is dat het gevoel van trots daarmee alleen maar toeneemt. Want wat maakt die man dat huis mooi! En zo kwamen er meer en kreeg ik naarmate de verbouwing vorderde steeds meer het gevoel op schouders van reuzen te staan. Ik bleef zelf natuurlijk ook dingen doen, zoals de vloer leggen. Mooi werk, maar heb wel even flink last van mijn rug gehad. Het maakt je trots én bescheiden. In dit proces van zelf dingen doen, zelf dingen proberen en hulpvragen stellen is je zwakte erkennen een kracht.

Focus

En nu zijn we weer terug aan het werk. Verbouwing klaar, tijd voor een nieuwe focus. Toevallig genoeg kondigde Solid Professionals nét nadat ik dit stukje had geschreven de focus voor dit jaar aan: #Trots. Mij op het lijf geschreven. Ten eerste omdat ik trots ben op Solid Professionals, waar ik in 2019 met veel plezier kan blijven werken en er leuke nieuwe dingen in het verschiet liggen terwijl ik 200 kilometer verderop ben gaan wonen. Maar ook omdat het goed is om trots te kúnnen zijn. Eerlijk, iets waar je achter kunt staan. En tenslotte natuurlijk omdat het gewoon lekker werkt: als we ongegeneerd trots zijn op onze keuzes, ons werk, op elkaar, wordt werken leuker, makkelijker. We gaan elkaar dus uitdagen om die trots op te zoeken en uit te spreken. Zelf heb ik toevallig voor het eerst ook een persoonlijk thema voor komend jaar: ‘Humble’. En juist in die combinatie van kracht en kwetsbaarheid kijk ik erg uit naar komend jaar!

*Behalve de plinten natuurlijk, die moet ik nog doen

trots

Gideon van den Brink

Deel:

Terug naar blogs