Trends in Risicomanagement 2017

30-03-17

Er gebeurt veel in de wereld. Overal zien we trends komen en gaan. Zo ook in risicomanagement. Wat zijn de bewegingen in risicomanagement voor 2017? De opkomst van zelfbeslissende software, gedragspsychologen en nieuwe regelgeving zijn allemaal factoren die daarin meespelen. Namens Solid Professionals heb ik een lijst opgesteld van de verwachte trends in risicomanagement van 2017. Ik ben benieuwd naar jullie mening en of ik trends over het hoofd heb gezien.

Taco Trimbach, Consultant Finance & Risk Solid Professionals

Artificial Intelligence & Machine Learning

Technologische vooruitgang op het gebied van risico management is niet per se typerend voor 2017, maar de continue ontwikkelingen op dit gebied maken het wederom een zeer relevant onderwerp. Bedrijven willen niet alleen technologie die snel kan inspelen op nieuw opkomende risico’s (e.a. cybersecurity risico, model risico). Maar die ook nog eens in staat is bergen data te analyseren en helder weet weer te geven.

Zo zullen we dit jaar de opkomst zien van zogeheten ‘smart programs’. Deze zelfdenkende software is in staat met grote snelheid en betrouwbaarheid risicoprojecties te maken en kan indien nodig zelfs actie ondernemen. In 2014 maakte Deep Knowledge Venture,  een durfkapitaal bedrijf gevestigd in Hong Kong, al bekend een stoel in de raad van bestuur te reserveren voor VITAL (*1), een kunstmatig intelligentie programma. Het programma, dat op basis van een algoritme, door grote hoeveelheden data zift en ter ondersteuning dient voor de overige leden van de raad van bestuur. Aan de operationele kant zullen ontwikkelingen in robotica en process-mining de nodige verandering brengen. Steeds meer menselijke taken in risicomanagement zullen worden overgenomen door robotica. Ook kunnen bedrijven door middel van process-mining de knelpunten in het bedrijfsproces aanpakken.

Small Data

Big data is een term die we de afgelopen jaren veel gehoord hebben maar zijn ‘ kleinere broertje’ small data is wellicht minder bekend……

Lees het volledige artikel van Taco over Trends Risicomanagement.

(*1) Validating Investment Tool for Advancing Life Science

Deel:

Terug naar blogs