Het IKEA-Effect

05-03-17

Psychologische valkuilen van ons denken, doen en laten

Henk-Jelle Reitsma: IKEA-effect - Psychologische valkuilen van ons denken, doen en laten

Het Ikea-Effect: Menselijk gedrag is niet zo onvoorspelbaar als vaak gedacht. We zijn allemaal ongeveer hetzelfde opgebouwd. Met kennis van psychologie en sociologie zijn risico’s die samenhangen met ons functioneren als mens of groep goed te onderkennen en tegen te gaan. Hiervoor zijn concrete kaders en handvatten te geven. Voor bestuurders en managers, maar eigenlijk voor ons allemaal. Ieder mens heeft immers doelen. En iedereen kan bij de keuzes en acties die nodig zijn deze te bereiken in dezelfde valkuilen trappen. Dit boek is bij uitstek geënt op de praktijk in bedrijven en organisaties. Maar de inhoud kan moeiteloos naar het individuele niveau en het dagelijks leven van iedere lezer worden vertaald.

Over de auteur

Henk-Jelle Reitsma is sinds 2004 actief als managementadviseur, boardroomconsultant en projectmanager, onder andere bij PricewaterhouseCoopers en ConQuaestor. Van 2012 tot maart 2017 is hij onderdeel geweest van Solid Professionals | Advisory, waar hij de rol van Practice Lead heeft vervuld. Henk-Jelle heeft ervaring met en kennis van de brede bedrijfsvoering. Typische opdrachten zijn het ontwikkelen en inrichten van strategie en beleid en het optimaliseren van risicomanagement, maar bijvoorbeeld ook het interpreteren van compliance vraagstukken en implementeren van lean management. Van oorsprong voert hij deze opdrachten met name uit bij banken, maar later voegde hij daar vele andere sectoren aan toe.

Wil je het IKEA-Effect ook lezen?

Is uw interesse gewekt en wilt u het boek graag lezen? Stuur een mail aan anoukgimberg@solidprofessionals.nl, vermeld uw naam en adresgegevens en wij sturen het boek, samen met een factuur (€7,50 excl. btw), per post naar u toe. We horen achteraf heel graag wat u er van vond! Ook dit kunt u doorgeven via een mailtje aan anoukgimberg@solidprofessionals.nl.

Henk-Jelle Reitsma heeft ook een tweede boek geschreven: Chasing the Horizon.

Deel:

Terug naar kennis