Starten met AI, zo makkelijk kan het zijn

29 July 2019 -

Elke twee jaar verdubbelt de beschikbare data: dit betekent dat we in de afgelopen twee jaar evenveel tweets hebben geplaatst, YouTube filmpjes bekeken en banktransacties gedaan als in alle tijd daarvoor. Hoewel dit voor de Data Scientist een zegen is, immers meer data betekent betere Artificial Intelligence (AI) modellen of nieuwe toepassingen voor AI modellen, hebben Data Engineers steeds meer moeite om de omvang van deze data te verwerken. Het gebrek aan rekencapaciteit is dan ook een argument dat we regelmatig horen om niet te starten met AI. Maar is dat terecht?

Hoeveel en welke hardware is er nodig voor de inzet van AI modellen?

Wellicht denk je meteen aan complete server racks, grote hallen met serverkasten met daarbij hoge onderhoudskosten. Hoewel het goed is dat hierover na wordt gedacht, moeten we de benodigdheden voor AI niet overschatten. De meeste moderne laptops zijn prima in staat om een model te draaien voor een Proof of Concept (POC), een server op kantoor is al genoeg voor het trainen van een model en voor grootschalige AI projecten zijn er genoeg clouddiensten die het werk volledig uit handen kunnen nemen.

Kosten van Clouddiensten om AI modellen te trainen

De meest bekende clouddiensten zijn Azure van Microsoft, AWS van Amazon en het Cloud Platform van Google. Het is lastig een beeld te schetsen van de kosten, omdat de benodigdheden sterk af hangen van de omvang van het project. Toch ga ik een poging doen met als voorbeeld Google Cloud. Een grafische kaart die veelvouden sneller is dan het apparaat waarop u deze blogpost leest, kost 45 dollarcent per uur. Per project kunnen tot 8 van deze kaarten tegelijk gebruikt worden, wat alle mogelijke bottlenecks van het trainen van AI modellen oplost.

Bovendien moet je bij de overweging ook kijken naar de verdere besparingen. Clouddiensten bieden een heel portfolio aan van kant en klare modellen die ook naar wens aan te passen zijn. Zo heeft Azure al 30 voorgetrainde modellen klaarliggen die via gedefinieerde interfaces te bereiken zijn. Amazon heeft gebruiksklare chatbots en Google biedt met haar AutoML dienst de mogelijkheid aan om ‘auto-magisch’ modellen te maken. Al deze mogelijkheden besparen zeeën aan (doorloop)tijd.

Starten met AI Artificial Intelligence on-premise of in de cloud

Anno 2019 mag rekenkracht geen beperking meer zijn om slimme AI modellen in te zetten. Of je deze diensten nou on-premise of in de cloud wil hebben, er zijn genoeg mogelijkheden om met AI te beginnen.

Starten met AI?

Wil je weten hoe Solid Professionals kan helpen met de inzet van AI? Neem contact op met Matthias Geerse. Samen met onze implementatie-partners kunnen we u helpen met de ontwikkeling en inzet van AI modellen.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

Stap uit je tunnelvisie

Solid Professionals biedt integrale dienstverlening. Solid Professionals Solutions staat voor het gebruik van technologische toepassingen bij onze klant. Hiermee willen we klanten en medewerkers verbinden…

Procesoptimalisatie: hoe pak je dat aan?

In de loop der jaren heeft Solid Professionals Consulting veel procesoptimalisatietrajecten succesvol afgerond. We hebben hiermee de doorlooptijd van rapportages kunnen verkorten door het inzetten…

Solid Professionals Solutions: In vier stappen klaar voor de toekomst

Solid Professionals heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in het nieuwe onderdeel Solid Professionals Solutions. Dit is een onderdeel dat verschillende innovatieve oplossingen, op het…

Procesoptimalisatie: dit heb je nodig

In dit artikel komen drie consultants van Solid Professionals aan het woord over hun ervaringen bij projecten ...

How we built the model to help you make a sustainable choice

We built a database with 2000+ clothing brands with a sustainability rating. In this article, we walk you through the interesting parts of the process.

Could Artificial intelligence help you buy sustainable clothing?

Since the horrible Dhaka collapse in 2013, the situation concerning working conditions has somewhat improved and clothing brands are trying to make a change. However…

Procesbeheersing: nieuwe uitdagingen, nieuwe mogelijkheden

Hoe combineer je de traditionele en nieuwe mogelijkheden van procesbeheersing? En hoe pak je dit als bedrijf aan?

Starten met AI, zo makkelijk kan het zijn

Het gebrek aan rekencapaciteit is een veelgehoord argument om niet te starten met AI. Maar is dat terecht?

AI, de juiste kennis op het juiste moment

De verschillende fases van volwassenheid van AI binnen organisaties en welke mensen horen daarbij?