Project: Operational Excellence Black Belt

11 November 2021 - Marianne Reussing, Joemi Willems

Consultant Marianne Reussing heeft de afdelingen Regulatory Reporting (RR), Data Quality (DQ) en Financial Risk Reporting (FRR) begeleid en geadviseerd over het efficiënter inrichten van de processen en de controle hierop.

Achtergrond van het project

Het project was onderdeel van het Operational Excellence (OpEx) programma binnen ING. OpEx is één van de strategische thema’s die in het leven geroepen is om voor 2025 zoveel mogelijk operationele activiteiten te reduceren. De opdracht was dan ook om de afdelingen RR, DQ en FRR te helpen met het realiseren van dit doel. Dit werd gedaan door het in kaart brengen van het verbeterpotentieel en het ontwerpen en starten van de verbeter initiatieven.

Het traject

  1. Het begrijpen van de processen en onderliggende activiteiten
    Als de procesdocumentatie nog niet beschikbaar is wordt hiermee gestart. Daarna ligt de focus op het in kaart brengen van de klantwaarde, door met de klant en de proces participanten het zogeheten kano model te vullen. Tenslotte worden de proces KPI’s opgesteld en wordt data verzameld voor een efficiëntie- en effectiviteitsanalyse. Op deze manier wordt er zichtbaar waar de ‘waste’ in het proces zit.
  2. Het managen van de proces performance
    Door middel van het KPI-dashboard en de uitkomsten van de ‘waste’ analyse ontstaat er een goed beeld van de proces performance. Vervolgens ga je op zoek naar de grondoorzaken en wordt er samen met de proces participanten een plan opgesteld om zoveel mogelijk ‘waste’ weg te nemen. Het vormen van een gezamenlijke procesvisie is hierbij heel belangrijk.
  3. Het verbeteren van de processen en ‘in control’ blijven
    Om de ‘waste’ uit het proces te nemen zijn er verschillende oplossingsrichtingen mogelijk: elimineren met lean, digitaliseren via Robotics, automatiseren middels AI, outsourcing of offshoring. Belangrijk hierbij is een duidelijke roadmap met buy-in van de stakeholders. Daarnaast is het van belang om goed met elkaar af te stemmen hoe je de initiatieven en proces performance blijft monitoren. In veel gevallen wordt dit gedaan door middel van een maandelijkse proces review, om zo ‘in control’ te blijven van de processen en procesverbeteringen.

Resultaat

Uiteindelijk zijn er concrete verbetervoorstellen opgeleverd waarbij de samenwerking is gezocht met andere strategische thema’s zoals automation en innovation. Zo is er een robot gebouwd om datacollectie handelingen te automatiseren. Daarnaast zijn er ook verbeteringen door de desbetreffende afdelingen zelf ingevoerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn de implementatie van een self-service portal, het verbeteren van de feedbackloop met locaties en in het inzetten van proces indicatoren in combinatie met visueel management.

Consultants Solid Professionals

Eén van de leuke kanten van dit project was dat er veel verschillende collega’s van Solid Professionals betrokken zijn bij dit project. Zo was een collega de Product Owner van het programma en een andere collega leidde de verbeterinitatieven binnen de afdeling STP. Collega Roderick Koster werkte binnen het thema automation aan Alteryx en Power BI oplossingen. En nog drie andere collega consultants waren betrokken als procesparticipanten en leverden belangrijke input.  De consultants van Solid Professionals blijven zich continu afvragen hoe activiteiten beter en slimmer ingericht kunnen worden.
Wil je meer weten over robotics en automation? Vraag dan onze demo aan via onderstaande button.
Verder praten over hoe wij kunnen helpen bij het ‘in control’ brengen en blijven van de processen in jouw organisatie? Neem dan contact op met Marianne Reussing.

 

Marianne Reussing

Consultant Finance & Risk

mariannereussing@solidprofessionals.nl

T: +31 (0)30 2400 511

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

Project: Operational Excellence Black Belt

Consultant Marianne Reussing heeft de afdelingen Regulatory Reporting (RR), Data Quality (DQ) en Financial Risk Reporting (FRR) begeleid en geadviseerd over het efficiënter inrichten van…

Project: Solid Professionals helpt ING met procesmanagement vraagstuk

Romy Janssens is consultant bij Solid Professionals en vervult sinds augustus 2019 een functie bij het onderdeel Global Services van ING. Afdeling Global services levert…

Project: Data-gedreven werken op een ORM afdeling

Op welke manieren kan data-gedreven werken de ORM afdeling verder helpen. Diederick Levi, consultant bij Solid Professionals, werkte aan een project en deed onderzoek.

Offshoring: Wat komt er bij kijken?

Marianne Reussing is bezig met een offshoringsvraagstuk voor een klant. In dit blog legt ze uit wat offshoring precies inhoudt en waarom het ene bedrijf...