Interview met young professional Matthijs Lip

13 January 2020 -

Matthijs is Young Professional in het Young Professional programma van Solid Professionals. Hij is momenteel werkzaam bij a.s.r. verzekeringen via het Traineeship Risk. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Wat is je achtergrond qua studie?

Ik heb een bachelor in wiskunde en in natuurkunde gedaan, een dubbele bachelor dus. Daarna heb ik een master in wiskunde gedaan.

Waar werk je nu en welke rol heb jij daar binnen je team?

Ik werk nu bij a.s.r. verzekeringen. Daar ben ik modelontwikkelaar. Samen met mijn team bouw ik modellen. Dat houdt in dat wij een model programmeren, testen en vervolgens ook beheren. Het model wordt dan geleverd aan een andere afdeling binnen a.s.r. Wij bouwen het en geven het daarna dus af aan een zusterafdeling waar we nauw mee samenwerken. De klant is dus een interne klant.

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Ik ben via LinkedIn benaderd, zowel door Solid Professionals als door Hermes | Partners los van elkaar. Uiteindelijk heb ik een oriëntatiegesprek gehad met beide tegelijk. Op deze manier kon ik het werk dat ze aanbieden goed met elkaar vergelijken. Na het gesprek werd duidelijk dat de kant van Solid Professionals, dus de financiële sector, mij meer ligt dan puur technische IT, waarin Hermes | Partners werkzaam is.

Was er vooraf twijfel om wel of niet deel te nemen aan ons programma?

Toen ik via LinkedIn werd benaderd, stond ik er nog twijfelend in. Ik had op dat moment nog niet precies een idee wat ik verder wilde doen. Het begon voor mij dus puur met oriënteren en bedenken of dit werk wel echt iets voor mij zou zijn. Maar na mijn eerste gesprek met Solid Professionals was ik eigenlijk meteen enthousiast. De combinatie van de specifieke werkzaamheden bij een opdrachtgever en de trainingen en steun om het werk heen vanuit Solid Professionals, sprak mij heel erg aan. Er is daarom vrij snel een gesprek bij a.s.r. gepland voor de functie waarin ik nu werkzaam ben.

Hoe is je ervaring in het Young Professionals programma tot nu toe?

Om te beginnen, vind ik het erg fijn om het programma te hebben naast mijn werkzaamheden bij a.s.r. Vooral omdat je op deze manier nog contact met de buitenwereld hebt, namelijk de mensen uit je groepje waarmee je de trainingen volgt. Zo hoor je ook hoe het bij andere bedrijven in zijn werk gaat.

Wel kan het soms ingewikkeld zijn hoe de verhoudingen liggen tussen mijn werk bij a.s.r. en het deelnemen aan het Young Professional programma van Solid Professionals. Je wordt namelijk de ene keer gewoon gezien als interne medewerker bij a.s.r. en op andere momenten weer niet.  Dat ligt altijd een beetje in het midden. Maar al met al, ben ik positief.

Zie je resultaten in je ontwikkeling? Zo ja, is dat dan vooral op de soft skills of juist op kennis en kunde?

Ik merk zeker resultaten in mijn ontwikkeling sinds ik ben begonnen vorig jaar oktober. Dat komt natuurlijk ook door andere dingen, maar het Young Professionals programma heeft hier tevens een grote rol in gespeeld. Vooral mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Vanuit mijn studie worstelde ik al heel lang met mijn gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ik kom nu meer voor mezelf op en ik heb meer vertrouwen in mijn eigen kunnen. Ik ben minder afwachtend geworden.

Het zijn dus voor mij vooral de soft skills die zich meer ontwikkelen. De kennis neem ik meer op uit het werk bij a.s.r. zelf. De specifieke trainingen en gesprekken met de talentmanager helpen bij deze ontwikkeling, al is het soms alleen al om iets in een ander perspectief te kunnen zien.

Hoe zou je het traineeship omschrijven aan mensen die ons niet kennen?

Ik zou het programma omschrijven als een goed programma dat mensen ondersteunt bij het wennen aan het werkende leven. Daarbij helpt het programma bij het opdoen van de vaardigheden die hierbij nodig zijn. In tegenstelling tot wat je bij een studie leert aan inhoudelijke vaardigheden, leer je in het traineeship meer de soft skills en andere ondersteunende vaardigheden.

Verder vind ik de persoonlijke aandacht heel fijn. Een leuk voorbeeld hiervan vind ik de afsluiting van het eerste jaar, waarbij de talentmanagers een boek voor iedereen persoonlijk hadden uitgezocht. Ik kreeg het boek ‘Ik, gezond egocentrisme’. Dit boek sloot qua onderwerp goed aan bij mij, omdat ik juist toen bezig was met het bouwen aan mijn zelfvertrouwen.

Wat vond je tot nu toe de meest interessante training en waarom?

De MBTI-training vind ik erg interessant. Voordat ik startte bij a.s.r. kende ik dit systeem al. Dit maakte het voor mij leuk om er meer over te leren en ook af en toe terug te zien komen in de andere trainingen. Bij a.s.r. wordt MBTI niet gebruikt, maar door de training vanuit Solid Professionals houd ik het toch altijd in mijn achterhoofd tijdens een samenwerking. Door de training kan ik goed voor mezelf bedenken dat sommige mensen iets minder fijn kunnen vinden wat andere juist weer waarderen. Het helpt mij dus heel erg in de samenwerking met andere mensen.

Ik zou het persoonlijk ook leuk vinden als er een mogelijkheid zou komen om extra trainingen te volgen waar je zelf voor kiest, of dieper in te gaan op onderwerp die je zelf interessant vindt.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

Eerste maand van young professionals Boutaina en Vincent

Boutaina en Vincent zijn afgelopen periode gestart met het traineeship van Solid Professionals. Boutaina als Junior Financial Accounting bij Nationale Nederlanden. Vincent als Business Developer…

Alumni Tugba en Yoran over hun ervaringen

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional programma aan een baan. Het doel van dit traineeship is…

Eerste maand van young professionals Sanne en Laura

Young Professionals Laura en Sanne zijn vorig jaar tegelijkertijd in dezelfde functie gestart bij ABN AMRO. Hoe kijken zij terug op hun eerste maand in…

Alumni Sharon en Virgill over hun ervaring met het traineeship

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons Young Professional Programma. Het doel van het traineeship is dat een Young…

Een terugblik op 2020 met Young Professional Rick

Rick is Young Professional bij Solid Professionals. Hij is werkzaam bij ABN AMRO. Rick en zijn manager Gerard blikken terug op 2020, op de functie…

MBTI en persoonlijke ontwikkeling: Young Professional Brechje over haar ervaringen

Als Talentmanager werk ik veel met MBTI, een mooie tool om te werken aan de ontwikkeling van individuen en teams. Mijn profiel is ISFJ. Young Professional...

Alumni Murat en Danny over hun ervaringen

Al tien jaar lang helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional traineeship. Het doel van het traineeship is dat een…

De Big Four als springplank

Regelmatig spreek ik met potentiële kandidaten die werkzaam zijn in de accountancy en een overstap willen maken naar consultancy. Vaak begint het na een aantal…

Alumni Thijs en Bas over hun ervaring (met het traineeship)

Hoe gaat het nu met onze alumni? We spraken met Thijs Kruimer en Bas de Wit, die vijf jaar geleden ons young professional programma hebben...

De eerste maand van Young Professional Daan

Daan Bouwman is gestart bij ABN AMRO. Zijn sollicitatieprocedure en inwerkperiode zijn volledig online gegaan. Lees hier hoe de eerste maand van Daan was.

Interview met young professional Kjeld van Keulen

"Solid Professionals biedt mij ook daadwerkelijk de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren door de trainingen die je volgt."

Interview with young professional Evangelos

Evangelos is a Young Professional at Solid Professionals and is following the IT traineeship!

Interview met young professional Joel Sjouerman

Joel Sjouerman is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Bregje Klomp

Bregje Klomp is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Robert-Jan Hoekstra

"Als ik kijk naar hoe Solid Professionals aan het groeien is, denk ik dat het een jong en ambitieus bedrijf is, waar je heerlijk aan...

Interview met young professional Koen Thijssen

"De trainingen geven een extra dimensie aan je werk, waardoor je een hoop extra kan leren"

Interview met young professional Carlo Heijink

"Ik wist precies waar ik aan toe was toen ik begon en er werd goed en geïnteresseerd naar me geluisterd"

Interview met young professional Lianne Oosterop

De extra begeleiding en dat iemand met je meedenkt is heel prettig en zorgt ervoor dat je makkelijker grote beslissingen kan maken.

Interview met young professional Matthijs Lip

"Ik zou het programma omschrijven als een goed programma dat mensen ondersteunt bij het wennen aan het werkende leven"

Interview met young professional Wesley Bruines

Wesley Bruines is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Aaron de Jong

Aaron de Jong is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Patryk Hogendorf

Patryk Hogendorf is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees hier meer!

Interview met young professional Helianne Kalff

Helianne Kalff is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Laura Barbé

Laura Barbé volgt het traineeship data, onderdeel van het Young Professional Programma van Solid Professionals.

Aan het woord: Young Professional Herman Nelissen

Herman Nelissen vertelt over zijn ervaring met het Young Professional Programma van Solid Professionals. Van het eerste bericht op LinkedIn tot zijn afscheid.

Interview met young professional Sjors Zewald

"De combinatie van de trainingsavonden en de opleidingstrajecten bieden je de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van de rest"

Young Professional Tugba Cosgun aan het woord

Trainee Tugba Cosgun over haar functie bij ING via het traineeship van Solid Professionals