Interview met young professional Joel Sjouerman

7 May 2020 -

Joel Sjouerman is Alumnus van het traineeship van Solid Professionals. Sinds 1 mei 2020 werkt hij bij ABN AMRO als Business Analist.

Kun je misschien iets meer vertellen over wat je precies doet?

Ik werk binnen ABN AMRO op de digital innovation en ben onderdeel van het team dat werkt aan een applicatie die GRIP heet. Toen ik hier begon stond dit onderdeel nog in de kinderschoenen. Ik ben begonnen als user support en ben na twee maanden doorgegroeid naar business analist.

Als business analist maak je de vertaalslag tussen wat de business vraagt en wat de IT afdeling hiervoor nodig heeft. Je bent hiervoor veel in gesprek met de UX designer en market researchers. Het is daarnaast ook belangrijk om je eigen gevoel te volgen en te bedenken wat logisch is. Ik stond hier niet altijd helemaal achter en dus heb ik ervoor gezorgd dat we een meer ‘data driven mindset’ zijn gaan hanteren. Dit betekent dat we nu veel meer beslissingen maken aan de hand van beschikbare data.

Waar ben jij precies voor verantwoordelijk?

Uiteindelijk ben ik verantwoordelijk voor het maken van de technische user stories. Dit houdt in dat ik een business case aanmaak, hierin alle eisen verwerk en deze vervolgens bespreek met de ontwikkelaars. Als voor hen alles duidelijk is en goedgekeurd wordt, dan gaan zij aan de slag met het daadwerkelijk bouwen van de oplossing. In mijn rol schakel ik dus tussen veel functies en belangen. Assertiviteit wordt op prijs gesteld, ik heb veel vrijheid en krijg de ruimte om me te ontwikkelen. Als voorbeeld: er viel iemand uit en daardoor ben ik ook veel in contact geweest met het management en onze legal afdeling. Geen standaard rol dus!

Hoe ben je bij Solid Professionals terecht gekomen en hoe is het eerste contact gegaan?

Ik heb eerst ergens anders een traineeship gevolgd. Helaas was dat niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Ik heb er dus voor gekozen om op zoek te gaan naar iets anders. Via Magnet.me toonde ik mijn interesse in een vacature van Solid Professionals en kwam ik in contact met een van jullie recuiters. We hadden een super leuk, warm en geïnteresseerd telefoongesprek. Er volgende een gesprek op kantoor en samen hebben we gekeken naar welke functies bij mij passen. Hierin heb ik kunnen uitspreken wat ik belangrijk vind en is er rekening gehouden met mijn wensen. Ik heb me erg verbaasd toen ik mijn contract kreeg. Dit keer geen twintig pagina’s lezen en tien krabbels zetten, maar één pagina met de belangrijkste informatie.

Wat dacht je toen je dit zag?

Nou, ik realiseerde me vooral dat ik het fijn vond dat alles op basis van vertrouwen ging. ‘What you see, is what you get’. Geen ingewikkelde claims en boetes, maar het vertrouwen dat we er samen uit kunnen komen. Toen wist ik dat het goed zat. Het warme gevoel en de persoonlijke aandacht is eigenlijk wat me binnen heeft gehaald.

Zijn er voor jou ook nog momenten van twijfel geweest?

De enige twijfel die ik gehad heb, is of ik de combinatie tussen IT en Business niet te veel geromantiseerd. Ik was, gezien mijn eerdere ervaring, bang om weer een verkeerde keuze te maken.  Aan mijn keuze voor Solid Professionals heb ik niet getwijfeld, want het was een erg warm proces. Ik kreeg het vertrouwen, een goed aanbod en het was een start-up binnen een corporate. Alle combinaties klopten.

Wat is voor jou de grootste toegevoegde waarde van het programma geweest?

Lieke! Lieke was mijn talentmanager. Iedereen die aan het programma deelneemt krijgt een eigen talentmanager. Ik had best wel wat wijzigingen in mijn eerste jaar, ik vond het allemaal super gaaf en was erg enthousiast, maar ik kon het met niemand delen. Lieke had er goed zicht op, dus het was fijn dat ik er met haar over kon sparren.

Welke onderwerpen sprongen er echt uit?

Met name de punten die met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben. Ik wist dat ik alle kanten op kon en probeerde continue verder te kijken dan dat ik kon zien. Hier werd ik erg onrustig van. Samen met Lieke heb ik een plan opgesteld, zodat ik dingen meetbaar kon maken. We hebben dit heel dynamisch aangepakt en veel met elkaar gesproken.

En als je terugkijkt naar de trainingen uit het programma. Welke was voor jou het meest nuttig?

Mentale weerbaarheid. De training van Paul Zwama. Er waren veel inhoudelijke trainingen, maar deze ging, zoals de naam al zegt, meer over mentale onderwerpen. Het maakte bepaalde onderwerpen voor mij een stuk tastbaarder. We hadden op een gegeven moment een training over scrum, dat is een voorbeeld van een training die voor mij minder nuttig was. Ik had hier bij ABN AMRO al veel mee te maken gehad. Het was voor mij dus herhaling en daardoor niet zo waardevol.

Stel je voor dat iemand je iets vraagt over het traineeship. Wat zijn voor jou de leukste weetjes of ervaringen die je met iemand zou willen delen?

Ik vind het moeilijk om een weetje te vertellen, maar ik kan wel zeggen dat ik mezelf als ambassadeur van dit programma zou kunnen bestempelen. Het gaat bij Solid Professionals om vertrouwen. Hetgeen wat je erin stopt, haal je er ook uit. Als je er 100% voor gaat, dan weet ik ook dat je volledige steun krijgt.  De opzet van het programma is goed en je bent veel in contact met leeftijdsgenoten. Ik ben fan!
judy-rotering-talent-manager-solid-professionals

Judy Rotering

Talentmanager

judyrotering@solidprofessionals.nl
M: +31 (0)6 12 89 54 29
T: +31 (0)30 2400 511

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

Eerste maand van young professionals Boutaina en Vincent

Boutaina en Vincent zijn afgelopen periode gestart met het traineeship van Solid Professionals. Boutaina als Junior Financial Accounting bij Nationale Nederlanden. Vincent als Business Developer…

Alumni Tugba en Yoran over hun ervaringen

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional programma aan een baan. Het doel van dit traineeship is…

Eerste maand van young professionals Sanne en Laura

Young Professionals Laura en Sanne zijn vorig jaar tegelijkertijd in dezelfde functie gestart bij ABN AMRO. Hoe kijken zij terug op hun eerste maand in…

Alumni Sharon en Virgill over hun ervaring met het traineeship

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons Young Professional Programma. Het doel van het traineeship is dat een Young…

Een terugblik op 2020 met Young Professional Rick

Rick is Young Professional bij Solid Professionals. Hij is werkzaam bij ABN AMRO. Rick en zijn manager Gerard blikken terug op 2020, op de functie…

MBTI en persoonlijke ontwikkeling: Young Professional Brechje over haar ervaringen

Als Talentmanager werk ik veel met MBTI, een mooie tool om te werken aan de ontwikkeling van individuen en teams. Mijn profiel is ISFJ. Young Professional...

Alumni Murat en Danny over hun ervaringen

Al tien jaar lang helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional traineeship. Het doel van het traineeship is dat een…

De Big Four als springplank

Regelmatig spreek ik met potentiële kandidaten die werkzaam zijn in de accountancy en een overstap willen maken naar consultancy. Vaak begint het na een aantal…

Alumni Thijs en Bas over hun ervaring (met het traineeship)

Hoe gaat het nu met onze alumni? We spraken met Thijs Kruimer en Bas de Wit, die vijf jaar geleden ons young professional programma hebben...

De eerste maand van Young Professional Daan

Daan Bouwman is gestart bij ABN AMRO. Zijn sollicitatieprocedure en inwerkperiode zijn volledig online gegaan. Lees hier hoe de eerste maand van Daan was.

Interview met young professional Kjeld van Keulen

"Solid Professionals biedt mij ook daadwerkelijk de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren door de trainingen die je volgt."

Interview with young professional Evangelos

Evangelos is a Young Professional at Solid Professionals and is following the IT traineeship!

Interview met young professional Joel Sjouerman

Joel Sjouerman is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Bregje Klomp

Bregje Klomp is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Robert-Jan Hoekstra

"Als ik kijk naar hoe Solid Professionals aan het groeien is, denk ik dat het een jong en ambitieus bedrijf is, waar je heerlijk aan...

Interview met young professional Koen Thijssen

"De trainingen geven een extra dimensie aan je werk, waardoor je een hoop extra kan leren"

Interview met young professional Carlo Heijink

"Ik wist precies waar ik aan toe was toen ik begon en er werd goed en geïnteresseerd naar me geluisterd"

Interview met young professional Lianne Oosterop

De extra begeleiding en dat iemand met je meedenkt is heel prettig en zorgt ervoor dat je makkelijker grote beslissingen kan maken.

Interview met young professional Matthijs Lip

"Ik zou het programma omschrijven als een goed programma dat mensen ondersteunt bij het wennen aan het werkende leven"

Interview met young professional Wesley Bruines

Wesley Bruines is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Aaron de Jong

Aaron de Jong is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Patryk Hogendorf

Patryk Hogendorf is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees hier meer!

Interview met young professional Helianne Kalff

Helianne Kalff is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Laura Barbé

Laura Barbé volgt het traineeship data, onderdeel van het Young Professional Programma van Solid Professionals.

Aan het woord: Young Professional Herman Nelissen

Herman Nelissen vertelt over zijn ervaring met het Young Professional Programma van Solid Professionals. Van het eerste bericht op LinkedIn tot zijn afscheid.

Interview met young professional Sjors Zewald

"De combinatie van de trainingsavonden en de opleidingstrajecten bieden je de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van de rest"

Young Professional Tugba Cosgun aan het woord

Trainee Tugba Cosgun over haar functie bij ING via het traineeship van Solid Professionals