De Big Four als springplank

5 November 2020 - Tim Marsman

Regelmatig spreek ik met potentiële kandidaten die werkzaam zijn in de accountancy en een overstap willen maken naar consultancy. Vaak begint het na een aantal jaren toch te kriebelen om ook eens aan de andere kant van de tafel te gaan zitten. Van controle naar advies.

Onze consultants Roderick en Frank zijn hun carrière allebei begonnen bij een Big Four-kantoor.  Ik vroeg ze naar hun ambities en beweegredenen om bij Solid Professionals te gaan werken.

 

Jullie hebben in een aantal jaren een mooie ontwikkeling doorgemaakt bij een Big Four-kantoor. Waarom hebben jullie de overstap gemaakt naar Solid Professionals en het bedrijfsleven?

De oneindige studie

Roderick: Ik heb drie jaar als accountant bij een Big Four-kantoor gewerkt.  Gaandeweg werd het mij steeds duidelijker dat het toch niet helemaal bij mij paste. De opdrachten hadden een korte doorlooptijd, meestal variërend van één tot drie weken, en de werkzaamheden hadden een sterk repetitief karakter. Een jaarrekeningcontrole draait immers om het vormen van een dossier, waarbij bijna alle te doorlopen stappen zijn gestandaardiseerd en middels gestandaardiseerde werkprogramma’s moeten worden uitgevoerd. Ik kwam erachter dat dat niks voor mij is; ik wil zelf nadenken, creatief zijn, oplossingen zoeken, nieuwe dingen proberen. Dat was als accountant bij een Big Four kantoor alleen mogelijk binnen de gebaande paden en de gestelde kaders.

Frank: Als ik bij het Big Four-kantoor was gebleven zou ik starten aan weer een nieuw boekjaar met veel repeterende werkzaamheden en daar parallel aan ook de praktijkopleiding tot RA. Na tien jaar studeren zag ik dat niet meer zitten.

Een springplank is er om vanaf te springen

Frank: De ambitie om carrièretechnisch door te groeien had ik wel, maar dat hoefde van mij niet per se binnen de audit zijn. Mijn grootste werkplezier haalde ik als accountant uit de (beperkt) adviserende rol richting de klant en de verbindende rol binnen de teams. Ik wist dat met deze competenties binnen de consultancy veel werk is te vinden. Een overstap binnen de Big Four is ook mogelijk, maar het leek mij na bijna zes jaar voor één werkgever te werken ook weleens leuk en goed om verder te kijken. Zeker omdat we bij de Big Four altijd tegen elkaar zeiden: na deze springplank gaat de wereld voor ons open. Dit wilde ik graag ontdekken!

Hoe verliep voor jou het oriëntatieproces en hoe kwam je uiteindelijk bij Solid Professionals terecht?

Frank: Solid Professionals heeft een prachtig pand aan de Maliebaan in hartje Utrecht. Hier kwam ik in mijn vrije tijd vaak langs en op vrijdagmiddag hoorde ik dan altijd veel gezelligheid. Dit heeft mij nieuwsgierig gemaakt en toen ik eenmaal had besloten dat ik openstond voor een nieuw uitdaging was Solid Professionals een van de partijen waar ik ben gaan praten.

Roderick: Toen ik had besloten om op zoek te gaan naar een andere baan heb ik eerst overwogen om op zoek te gaan naar een plek waar ik mijn praktijkstage tot registeraccountant (RA) zou kunnen afronden. Bijvoorbeeld in een rol als Internal Auditor. Tijdens het oriëntatieproces realiseerde ik me dat deze verandering voor mij niet drastisch genoeg was: ik wilde echt weg uit de Audit. Wat ik dan wel precies wilde vond ik nog een lastige vraag; verschillende financiële rollen uitproberen op interim-basis was misschien wel een goed idee. Vervolgens kwam ik een bekende tegen op een feestje; zij was net gestart als Recruitment Consultant bij Solid Professionals en heel enthousiast over het bedrijf. Solid Professionals bleek ook nog eens gespecialiseerd in opdrachten op het gebied van Finance & Risk. De afspraak om eens een kop koffie op kantoor te komen drinken was vervolgens snel gemaakt, daarna is het allemaal heel snel gegaan.

Frank: Andere bedrijven waar ik op gesprek ging waren veelal grote corporates, maar die leken wat mij betreft te veel op de Big Four en wilden mij het liefst binnen een (internal-)audit functie plaatsen. Ik was klaar voor iets nieuws, dus van groot bedrijf leek het mij leuk om naar een klein bedrijf over te stappen. Solid Professionals gaf tijdens het kennismakingsgesprek aan dat met mijn profiel van alles mogelijk is en luisterde goed naar wat ik wil. Eigenlijk wist ik na het eerste gesprek al meteen dat deze organisatie bij mij past. De sfeer op kantoor was goed, de mensen vriendelijk en gezellig en de inhoudelijke job klonk mij zeer interessant en uitdagend.

Het grote plaatje

Solid Professionals is goed vertegenwoordigd bij onder andere een aantal grote FSI klanten. Na een jaar als consultant heb ik van diverse projecten al de gehele process flow meegemaakt in plaats van slechts een klein stukje. Klanten nemen graag de tijd voor je en investeren in het uitleggen van hun probleem om samen aan een oplossing te werken. Ze hebben je nota bene ingehuurd om een probleem voor hen op te lossen en om het (midden)management te ontzorgen.

Klinkt alsof jullie een goede keuze hebben gemaakt. Jullie werken hier inmiddels alweer geruime tijd. Wat heb je hier gevonden wat je in je vorige baan miste?

Roderick: Bij Solid Professionals kan ik werken aan projecten met een veel langere looptijd dan binnen de Audit, en kan ik dus ook veel meer impact maken. Mijn werk is nu veel afwisselender en ik kan mijn eigen ontwikkeling sturen, waarbij ik word gefaciliteerd door Solid Professionals. Zo heb ik mij de afgelopen twee jaar sterk kunnen ontwikkelen op het gebied van Business Intelligence, voornamelijk met Power BI. Hier zijn en ervaar ik veel minder gebaande paden en kaders waarbinnen ik moet blijven; als ik iets wil doen of een idee heb, dan kan ik daarover gewoon de dialoog aangaan met mijn manager of een van de partners. Echt een stukje ondernemerschap dus.

Hoe is dat voor jou Frank?

Frank: Wat Roderick zegt herken ik zeker. Wat ik mooi vind is dat ik nu dicht bij de partners sta. Na een roerige periode waarbij we delen van de organisatie, waaronder de afdeling waar ik werkzaam ben, opnieuw vormgegeven hebben wil ik vooruit kijken en bouwen aan een vernieuwd en sterker team. We hebben de focus bepaald en zetten ons nu als team in om onze doelen te behalen. Dit teamgevoel gaat, doordat we veelal op individuele opdrachten werken, niet vanzelf. Toch voelt het wel zo, de betrokkenheid binnen de club is hoog en we hebben veel contact met elkaar.

Ook mag ik meedenken over bedrijfseconomische beslissingen, over organisatorische vraagstukken en over strategische besluitvorming. Ik volg niet de uitgestippelde route binnen een sjabloon dat sinds jaar en dag bestaat, maar zie ik het verloop van mijn carrièrepad als maatwerk waar veel ruimte is voor eigen initiatief en inzet. Daarnaast is mijn werk inhoudelijk veel aantrekkelijker geworden, van een accountant die een wettelijk verplichte controle uitvoert naar een consultant die een probleem oplost. Klanten ontvangen je op een totaal andere manier, terwijl je inhoudelijk veel overlap hebt in de werkzaamheden die je uitvoert. We gaan actief met klanten in gesprek over lopende en toekomstige problemen en kunnen vanuit Solid Professionals verschillende diensten aanbieden, zoals: consultants, young professionals en (data gedreven) technische oplossingen.

Roderick: Tot slot is er bij Solid Professionals meer onderlinge betrokkenheid tussen collega’s, ook doordat er naast het werk veel sociale activiteiten worden georganiseerd.

Frank: We werken volgens het principe van Caring & Daring. Dat uit zich tot een goede balans tussen plezier maken in je werk, maar ook elkaar ook uitdagen om goed te presteren. Omdat we diverse achtergronden en ervaringsniveaus in huis hebben bestaan er meerdere initiatieven voor kennisdeling, kennisontwikkeling en intervisie sessies.

Wat zouden jullie graag nog willen bereiken bij Solid Professionals?

Frank: Als stip op de horizon willen wij als consultants een zelfvoorzienend team zijn. Hiervoor zijn wij druk bezig met het etaleren van ons trackrecord, het ontwikkelen van business case gedreven Solutions en het verbeteren van onze coaching skills. Om mijn sectorinhoudelijke kennis te vergroten pak ik zoveel mogelijk kansen op projecten aan en werk ik samen met collega’s van bijvoorbeeld marketing en sales om creatieve ideeën te ontwikkelen tot klantgerichte oplossingen.

Roderick: Ik heb de afgelopen 1,5 jaar verschillende projecten bij ING uitgevoerd als consultant, de laatste maanden voornamelijk op het gebied van datavisualisatie en procesoptimalisatie met Power BI. Bij SPC zijn we sinds kort bezig om onze Power BI propositie verder uit te bouwen, daarvoor ben ik eindverantwoordelijk. Mijn doel is om zoveel mogelijk van dit soort projecten binnen te halen en deze samen met collega’s tot een succes te brengen. Het zou mooi zijn als de propositie uiteindelijk uitgroeit tot een zelfstandig onderdeel binnen Solid Professionals. Uiteraard wil ik dan eindverantwoordelijke zijn!

Ook consultant worden in de financiële sector?

Bekijk de vacature!

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Deel deze blog op

Related Insights & Blogs

De zoektocht naar ‘het schaap met vijf poten’

Waar in 2020 werkgevers nog voldoende keus hadden uit geschikte nieuwe medewerkers, keerde dat in 2021 volledig om en kregen organisaties te maken met een…

Young Professional Marit over haar opdracht bij ABN AMRO

Marit Hansen rondt deze maand haar traineeship af via het Young Professional Programma van Solid Professionals. Ze vertelt over haar ervaringen op opdracht en de…

Eerste maand van young professionals Boutaina en Vincent

Boutaina en Vincent zijn afgelopen periode gestart met het traineeship van Solid Professionals. Boutaina als Junior Financial Accounting bij Nationale Nederlanden. Vincent als Business Developer…

Alumni Tugba en Yoran over hun ervaringen

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional programma aan een baan. Het doel van dit traineeship is…

Eerste maand van young professionals Sanne en Laura

Young Professionals Laura en Sanne zijn vorig jaar tegelijkertijd in dezelfde functie gestart bij ABN AMRO. Hoe kijken zij terug op hun eerste maand in…

Alumni Sharon en Virgill over hun ervaring met het traineeship

Al sinds 2010 helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons Young Professional Programma. Het doel van het traineeship is dat een Young…

Een terugblik op 2020 met Young Professional Rick

Rick is Young Professional bij Solid Professionals. Hij is werkzaam bij ABN AMRO. Rick en zijn manager Gerard blikken terug op 2020, op de functie…

MBTI en persoonlijke ontwikkeling: Young Professional Brechje over haar ervaringen

Als Talentmanager werk ik veel met MBTI, een mooie tool om te werken aan de ontwikkeling van individuen en teams. Mijn profiel is ISFJ. Young Professional...

Alumni Murat en Danny over hun ervaringen

Al tien jaar lang helpen we starters op de arbeidsmarkt door middel van ons young professional traineeship. Het doel van het traineeship is dat een…

De Big Four als springplank

Regelmatig spreek ik met potentiële kandidaten die werkzaam zijn in de accountancy en een overstap willen maken naar consultancy. Vaak begint het na een aantal…

Alumni Thijs en Bas over hun ervaring (met het traineeship)

Hoe gaat het nu met onze alumni? We spraken met Thijs Kruimer en Bas de Wit, die vijf jaar geleden ons young professional programma hebben...

Kennis en jarenlange ervaring komen samen in het nieuwe Advanced Professional Programma van Solid Professionals

Solid Professionals heeft een Advanced Professional Programma ontwikkeld. Tim Marsman, Recruitment Consultant, interviewde directeur Kathelijn Loos.

275 Young Professionals: Het talent van de toekomst

Met trots kunnen we zeggen dat de 275e Young Professional is gestart in ons traineeship. In de afgelopen 10 jaar hebben we veel starters aan...

De 5 tips voor een successvolle online onboarding

5 onmisbare tips van onze trainees die zelf zijn gestart vanuit huis.

De eerste maand van Young Professional Daan

Daan Bouwman is gestart bij ABN AMRO. Zijn sollicitatieprocedure en inwerkperiode zijn volledig online gegaan. Lees hier hoe de eerste maand van Daan was.

Interview met young professional Kjeld van Keulen

"Solid Professionals biedt mij ook daadwerkelijk de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren door de trainingen die je volgt."

Interview with young professional Evangelos

Evangelos is a Young Professional at Solid Professionals and is following the IT traineeship!

Interview met young professional Joel Sjouerman

Joel Sjouerman is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Mijn eerste opdracht als consultant

Lisanne Stolte is werkzaam als consultant finance & risk bij Solid Professionals. Ze deelt haar ervaringen als...

Interview met young professional Bregje Klomp

Bregje Klomp is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Robert-Jan Hoekstra

"Als ik kijk naar hoe Solid Professionals aan het groeien is, denk ik dat het een jong en ambitieus bedrijf is, waar je heerlijk aan...

Interview met young professional Koen Thijssen

"De trainingen geven een extra dimensie aan je werk, waardoor je een hoop extra kan leren"

Interview met young professional Carlo Heijink

"Ik wist precies waar ik aan toe was toen ik begon en er werd goed en geïnteresseerd naar me geluisterd"

Interview met young professional Lianne Oosterop

De extra begeleiding en dat iemand met je meedenkt is heel prettig en zorgt ervoor dat je makkelijker grote beslissingen kan maken.

Interview met young professional Matthijs Lip

"Ik zou het programma omschrijven als een goed programma dat mensen ondersteunt bij het wennen aan het werkende leven"

Interview met young professional Wesley Bruines

Wesley Bruines is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Aaron de Jong

Aaron de Jong is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over zijn werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Patryk Hogendorf

Patryk Hogendorf is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees hier meer!

Interview met young professional Helianne Kalff

Helianne Kalff is young professional bij Solid Professionals en volgt het IT traineeship. Meer weten over haar werkzaamheden en ervaringen?

Interview met young professional Laura Barbé

Laura Barbé volgt het traineeship data, onderdeel van het Young Professional Programma van Solid Professionals.

Young Professionals? UITVERKOCHT!

Het werven van Young Professionals is een kwestie van Timing. Judy legt uit waarom het belangrijk is hier al op tijd op in te spelen.

Aan het woord: Young Professional Herman Nelissen

Herman Nelissen vertelt over zijn ervaring met het Young Professional Programma van Solid Professionals. Van het eerste bericht op LinkedIn tot zijn afscheid.

Interview met young professional Sjors Zewald

"De combinatie van de trainingsavonden en de opleidingstrajecten bieden je de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van de rest"

Young Professional Tugba Cosgun aan het woord

Trainee Tugba Cosgun over haar functie bij ING via het traineeship van Solid Professionals