rondetafel-2019

Rondetafel 2019: De toekomst van Risk Modelling

9 juni, 2019 - Matthias Geerse,

Afgelopen maand heeft Solid Professionals samen met de Volksbank een rondetafelgesprek gehouden over de toekomst van risk modelling met risk professionals van verschillende Nederlandse grootbanken. Het doel: kennis en ervaring delen over de veranderingen bij risk modelling.

Kim de Haan (de Volksbank) vertelde dat vorig jaar bij risk modelling het eerste project volledig agile is afgerond en er zullen meer projecten volgen. Een uitdaging bij agile werken, is het effectief communiceren met teams die dat niet doen: intern, maar ook met de toezichthouder.

Casper Rutjes (Solid Professionals) ging hierna dieper in op de software die nodig is om effectief agile met elkaar te kunnen werken, en welke verwachtingen hij heeft van de toekomst. Hij gelooft dat we in de toekomst onze modellen automatisch gaan testen en ons steeds meer gaan focussen op continue integratie. Hierin ligt een grote rol voor bijvoorbeeld Git om efficiƫnt samen te coderen. Iedereen kan zich vinden in dit beeld, maar ziet tegelijkertijd dat er nog veel stappen gezet moeten worden. Ook het rapporteren in livescripts sluit hierbij aan.

Casper gelooft dat validatie straks de kwaliteit van de toetsing moet testen en moet kijken of de modellen wel compliant zijn. Het gaat dus niet langer om het alleen voldoen aan de afgesproken testen. Een deel van de aanwezigen is het hier mee eens, omdat validatie moet testen op risicobereidheid en het model moet challengen. Anderen zien hierin echter eerder een rol weggelegd voor auditors.

Als laatste vertelde Diederik Fokkema (ING) over hoe agile werken binnen ING risk modelling wordt toegepast. Hij gelooft dat agile werken erg belangrijk is: de toekomst van risico management is digitaal, waarbij managementinformatie beschikbaar is in real time. Daar is het voor van belang dat er op flexibele en snelle wijze modellen kunnen worden ontwikkeld. Daarbij is een model een asset die meerwaarde kan toevoegen aan een bank. Het modelleren zelf is binnen een bank een dienst, waarbij de eindgebruiker centraal staat. Deze visie werd door iedereen ter harte genomen.

Binnen ING worden de teams georganiseerd volgens het Spotify model. Hier zijn werknemers ingedeeld in multidisciplinaire squads en chapters met focus op hun eigen discipline. Bij de weekstart wordt informatie binnen en tussen teams gedeeld, waardoor Diederik alle belangrijke informatie maandagmiddag al heeft. In de toekomst verwacht hij dat dit zelfde proces ook op donderdag ingevoerd gaat worden. Hoe lang het duurt voor een team efficiĆ«nt agile werkt verschilt.  Het ligt er aan hoe lang een team al samenwerkt en of mensen van huis uit gewend zijn kritische feedback te mogen geven.

Een inspirerende bijeenkomst waar veel kennis en ervaring is gedeeld. Ook zijn er nog veel vragen te beantwoorden. Wat duidelijk werd is dat agilty in risk modelling een onomkeerbaar proces is. Wilt u meer weten over onze rondetafels, zelf aanwezig zijn of hoort u graag hoe u agility in risk modelling kan toepassen? Neem contact op met Matthias Geerse.