Interview met young professional Helianne Kalff

3 september, 2019 -

Wat is je achtergrond qua studie?

Ik heb in Delft werktuigbouwkunde gestudeerd en ik ben afgestudeerd met de specialisatie transporttechnologie en logistiek. Iets totaal anders dan wat ik nu doe. Ik ben wel met mijn afstuderen bezig geweest met een model maken en data verwerken, dus dat heeft raakvlakken met wat ik nu doe. Ik wist al dat ik niet de echte techniek in wilde en dus was ik op zoek naar iets nieuws. Toen kwam ik bij jullie terecht en inmiddels werk ik als Quantitative Risk Analyst bij de ABN AMRO. Dagelijks ben ik bezig met data binnenhalen en dat omvormen naar bruikbare informatie voor modellen. Ik omschrijf het vaak als de hele dag puzzels oplossen. Verder houd ik mij bezig met de kwaliteit van data en hoe we dit kunnen verbeteren.

Ik omschrijf het vaak als de hele dag puzzels oplossen!

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Ik kreeg van Esther een berichtje op LinkedIn. Zij was een van de weinige die wel een leuk en persoonlijk berichtje stuurde. Ik kreeg meerdere berichten per dag, maar meestal waren dit van die standaard berichtjes. Dit keer overtuigde het berichtje mij om te reageren en zo ben ik er eigenlijk ingerold. Ik had voordat ik een baan ging zoeken eigenlijk ook nog nooit over de financiële sector nagedacht. Maar toen ik me erin ging verdiepen, kwam ik erachter dat de bankenwereld eigenlijk best interessant is. Het is veel meer dan alleen de financiële dingen, het is eigenlijk een groot IT-bedrijf.

Wat zijn de voor-en tegens waardoor je uiteindelijk voor Solid Professionals hebt gekozen?

Ik had wel al in mijn hoofd dat ik graag een traineeship zou willen doen. Dit leek me erg leuk, maar vooral heel nuttig. Wat ik heel prettig vind aan Solid Professionals is dat het best wel klein is. Hierdoor word je echt als persoon gezien. Daarnaast vind ik het heel fijn dat wanneer je aan het afstuderen bent, of net afgestudeerd bent, je wordt geholpen in de keuze: wat nu. Omdat je eigenlijk niet weet wat je wilt en wat er allemaal is, kunnen jullie hierheel goed bij helpen.

Wat vind jij dat Solid Professionals anders maakt dan andere bedrijven in de IT-sector?

Met name de persoonlijke benadering. Bij grote detacheringbureaus gaat het vaak alleen om het geld en niet om de persoon. Ik heb het gevoel dat er bij Solid Professionals echt naar je wordt geluisterd. Dat vind ik ook fijn in de trainingen. Nu ik ook meer achtergrondinformatie heb over Solid Professionals en The Hup weet ik dat de mensen die hier werken ook echt iets willen doen voor het bedrijf.

Hoe zou je het traineeship omschrijven aan mensen die ons niet kennen?

Ik omschrijf het meestal als een soort hulp die ik krijg bij het leren werken. De meeste mensen komen recht uit de studiebanken en beginnen dan met werken, maar in een bedrijf werken is natuurlijk heel anders dan studeren. Ik vind de gesprekken met Lieke erg waardevol. In deze gesprekken begeleidt zij mij, als externe partij, door de eerste fase van je loopbaan heen. Zij ziet dingen die ik niet zie, omdat ik teveel in het bedrijf zit. Het andere aspect betreft de trainingen. Wat ik hier leuk aan vind is dat je met een groep van 12 mensen zit, die allemaal net zijn begonnen met een nieuwe baan. Deze banen zijn allemaal wel ongeveer gelijk, maar ook weer anders omdat het bij een ander bedrijf is. Daarmee zit je in een soort klasje waar je informatie mee uit kan wisselen over de ervaringen die iedereen opdoet tijdens het werken. Hierdoor kan je van elkaar leren. Ook leer je van de specifieke onderwerpen van de trainingen. Het zijn wel algemene trainingen maar deze zullen niet snel bij een normale baan worden aangeboden, terwijl deze wel heel nuttig zijn voor als je net in het bedrijfsleven zit. Ik heb nog niet heel veel trainingen gehad, maar ik vond de training stakeholdermanagement heel interessant. Zo leerden we over de verschillende strategieën die je kan toepassen tijdens uitdagende discussies op je werk. Deze training gaf meer inzicht in het denkproces van mijn omgeving, maar ook van mezelf.

Kan jij benoemen wat je het meest waardevol vind aan de begeleiding van je talentmanager Lieke?

Het meest waardevol vind ik hier aan dat een onafhankelijke partij met een frisse blik naar je werk kijkt. Zij stelt vragen zoals: “Waarom wil je dit dan doen?”. Dus iemand die weet wat er in het hoofd van beginners om kan gaan, zonder dat ze dat zelf weten.

Je bent nu vier maanden op weg. Zie je al een beetje resultaten in je ontwikkeling?

Zeker, ook gewoon aan mezelf. In het begin ben je onzeker. Ik kwam ook terecht in een reorganisatie. Het was wat chaotisch maar inmiddels heb ik mijn plek gevonden  en durf ik ook mijn mond open te trekken as ik het ergens wel of niet mee eens ben. Ik wist natuurlijk heel weinig van de financiële wereld. Daar heb ik inmiddels heel veel over geleerd. Daar maak je gaandeweg kennis mee door je werk. Ik heb ook geleerd hoe je omgaat met collega’s. Niet elke collega is jouw ideale persoon en hoe ga je daar mee om? Ik heb ook geleerd om met ‘onbekenden’ om te gaan. Normaal ben ik een persoon die de kat uit de boom kijkt. Ik heb nu meer geleerd om dingen gewoon te zeggen in plaats van te wachten tot iemand het vraagt.