Aan het woord: Young Professional Herman Nelissen

23 mei, 2019 -
Werken bij Solid Professionals was een toffe ervaring. Ondanks dat ik al meerdere jaren werkervaring heb opgedaan, is de tijd die ik bij Solid Professionals heb doorgebracht mijn eerste fulltime gig geweest. Onder de begeleiding van talentmanager Lieke en accountmanager Jelte heb ik de eerste grote stappen in mijn carrière kunnen zetten. In deze blog kijk ik terug op het proces en ervaring bij Solid Professionals.

Het begon met een berichtje op LinkedIn

Op dit moment is de markt vrij krap, zeker voor IT-professionals. Dagelijks ongeveer vijf recruiters in mijn LinkedIn inbox is dan ook geen uitzondering. Veel berichtjes zijn ronduit slecht: verkeerde namen, bizarre matches en functies die totaal niet aansluiten op mijn profiel (want hoe erg kunnen Java en JavaScript nou eigenlijk verschillen?). Er zijn echter eens in de zoveel tijd berichtjes die oprecht, geïnteresseerd en enthousiast zijn. Zelden gaan ze echter over een rol die mij ook aanspreekt. Het bericht van Rosa, recruiter bij Solid Professionals, had dit echter allemaal.

Van het een kwam het ander

Op dat moment was ik nog niet afgestudeerd. Ik was nog bezig met mijn scriptie en nog wat andere projecten die ik daarnaast deed. Ik was echter gecharmeerd van het berichtje dat ik toch besloot te reageren. Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik aan tafel op de Maliebaan te Utrecht. Een mooi gebouw, vlakbij waar ik ben opgegroeid. Ik werd hartelijk ontvangen en we gingen praten over het IT-traineeship. Hoe dat precies werkt: je werkt één of twee jaar namens Solid Professionals bij een opdrachtgever met de uitgesproken intentie om na die periode aldaar intern te gaan. In die periode wordt er gewerkt aan je skillset, zowel soft- als hard skills. Naar aanleiding van het gesprek waren wij beide enthousiast. Rosa en haar collega’s zouden op zoek gaan naar een project waar ik mijn skills, enthousiasme en energie kwijt zou kunnen. Wanneer ze iets zouden vinden dat bij mij past, zou Rosa mij bellen. Er werd nog gezegd: let op, het kan snel gaan! Een week later werd ik gebeld dat er een vet project was dat aansloot bij mijn profiel, een startup binnen een grote bank, dat leek mij wel wat. Twee dagen en evenveel gesprekken later was de kogel door de kerk: ik zou een maand later aan de slag gaan bij de startup als Salesforce Developer!

Het project

Mijn start was tof. Het was een leuk divers team met veel energie en een product waar we voor gingen. Gedurende mijn tijd bij de startup had ik regelmatig coachingsgesprekken met Lieke, mijn talentmanager, waarin we het hadden over mij als persoon en mijn ambities.

Na twee maanden kwam ik erachter dat ik binnen Salesforce toch niet helemaal mijn developer ambities kwijt kon. Ik wilde meer ontwikkelen in plaats van configureren en dat strookt niet met het mantra van Salesforce (‘clicks, not code’). Gelukkig kwam er binnen het team een nieuwe rol vrij, een collega frontend developer had elders een nieuwe baan gevonden. Binnen de wereld van React (een populair JavaScript framework) zou ik wellicht meer mijn energie kwijt kunnen. De rest van mijn tijd bij het project zou ik frontend developer blijven.

Trainingsprogramma

Eens in de zes weken ging ik terug naar het mooie gebouw aan de Maliebaan. Daar deed ik mee met trainingen zoals stakeholdermanagement en MBTI. Van de trainingen bij Solid Professionals is de MBTI test mij het meest bijgebleven. Het is een mooie manier om te verkennen wat jouw echte drijfveren zijn, waar je energie uit haalt en wat vanuit je natuur bij je past. Het helpt mij ook om gedrag en persoonlijkheden van anderen te classificeren en mijn gedrag daarop aan te passen. Al met al mega waardevol!

Leerzame ervaring

Helaas ging het op gegeven moment minder goed met het project als startup binnen de bank, ondanks dat wij als team er keihard voor gingen. Na een paar maanden te hebben gevochten om door te mogen gaan, is er toch door de bank besloten om het project te annuleren. Helaas, het team en project waar ik graag nog een lange tijd mee had samengewerkt, zou worden opgebroken. Flink balen natuurlijk, maar desondanks een zeer leerzame ervaring. Na een maand te hebben nagedacht over mijn opties heb ik besloten om op zoek te gaan naar een ander project. Gezien er binnen de bank helaas geen projecten waren die leken op het project waar ik zat, ben ik buiten de bank gaan kijken. Gedurende deze tijd is iedereen bij Solid Professionals heel supportive geweest, waar ik ze erg dankbaar voor ben.

Terug naar de Maliebaan

Aangezien er voor mij geen reden meer was om gedurende mijn opzegtermijn bij het project te blijven, ben ik de laatste paar weken van mijn dienstverband op de plek waar de reis begon gestationeerd; de Maliebaan. Hier heb ik nog wat meer collega’s van Solid Professionals leren kennen en heb ik ook een leuke tijd gehad.

Ondanks dat het traject bij Solid Professionals voor mij anders is gelopen dan gepland, kijk ik terug op een heel mooie tijd. Ik heb mij zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontplooien en heb veel nieuwe inzichten opgedaan. Ik ga weg met een gemixt gevoel: natuurlijk erg jammer dat ik de toffe collega’s van Solid Professionals en het project ga verlaten, maar ik ben dankbaar dat ik met deze mensen heb mogen samenwerken. Bedankt voor alles!