Blog-cybercriminaliteit-340x360

5 maatregelen voor bescherming tegen cybercriminaliteit

19 mei, 2019 -
De maatschappij digitaliseert. Dit heeft een hoop voordelen. Je hoeft niet meer naar de bank voor elke transactie, je hoeft niet meer naar het postkantoor voor de meeste vormen van communicatie en een groot deel van de zaken die je met de overheid regelt kun je via een digitaal portaal regelen. Erg handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Waar je voor het digitale tijdperk een grote mate van controle had over de weg die jouw informatie aflegde, is het nu vaak onduidelijk welke routes en tussenstations deze aflegt. Hackers kunnen een enorme impact hebben op je computer of smartphone, maar ook op bedrijven of individuen. Daarom is het in steeds grotere mate belangrijk om je te wapenen tegen malware, virussen, spyware, ransomware en identiteitsdiefstal. Maar wat kun je hier als individu nu aan doen? In deze blog bespreken we vijf relatief eenvoudige maatregelen voor bescherming tegen cybercriminaliteit die de cybersecurity van een consument sterk kunnen verhogen.

1. Doe altijd een dubbelcheck op de mails en links die je toegestuurd krijgt

Er is in de afgelopen jaren een enorme toename in nep-emails geweest die je onder valse voorwenselen naar een frauduleuze betaalpagina of andere kwaadaardige webpagina’s leiden. Via deze weg stelen hackers je persoonlijke informatie of betaalgegevens. Niet alleen is er een enorme stijging in de kwantiteit van phishing mails/links, ook de kwaliteit wordt steeds groter. Een nepper is bijna niet meer van echt te onderscheiden. Kijk daarom altijd goed naar de afzender of het linkadres en voorkom dat je op deze manier slachtoffer van phishing wordt.

2. Update je software en je besturingssysteem

Het lijkt vaak een tijdrovend en onzinnig taakje als windows weer minutenlang onbruikbaar is door de updates die moeten worden uitgevoerd. Dit heeft echter wel een belangrijke functie! Er worden constant nieuwe zwaktes in software en besturingssystemen gevonden en deze worden verholpen doormiddel van updates. Als je niet update wordt je systeem dus steeds kwetsbaarder voor aanvallen. Stel het updaten daarom niet uit en neem die paar minuten digitale rust voor lief!

3. Gebruik zo min mogelijk openbare netwerken

Het kan verleidelijk te zijn om gratis gebruik te maken van openbare netwerken. Deze zijn echter vaak kwetsbaar en hackers kunnen hierdoor eenvoudig met je meekijken. Gebruik je toch een openbaar netwerk, doe het dan niet om belangrijke informatie te versturen of voor betaalverkeer. De stelregel is dat als iedereen in een netwerk kan, iedereen ook met je mee kan kijken.

4. Gebruik een betrouwbare(!) passwordmanager

Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor al hun accounts. Dit is lekker makkelijk, maar betekent ook dat als je op 1 plek gehackt bent, hackers meteen toegang tot al je gegevens hebben. Hierom is het belangrijk om verschillende wachtwoorden te hebben en deze ook eens in de zoveel tijd te veranderen. Dit klinkt als een hoop gedoe, maar een passwordmanager kan dit heel eenvoudig maken. Een passwordmanager genereert sterke wachtwoorden, onthoud deze voor je en kan ze zelfs voor je invullen (wat wel nieuwe risico’s met zich meebrengt). Let wel op dat je een betrouwbare passwordmanager gebruikt, anders lever je alsnog zeer eenvoudig al je gegevens in.

5. Gebruik 2-factor authenticatie

Mochten hackers je wachtwoord na al deze maatregelen alsnog in handen krijgen, dan is er nog een maatregel die ze kan tegenhouden, namelijk 2-factor authenticatie. Dit houdt in dat je niet alleen inlogt met een wachtwoord, maar daarnaast op een tweede manier bewijst dat jij daadwerkelijk jij bent. Dit kan bijvoorbeeld door middel van apps op je telefoon of bevestigingsberichten. Nog niet alle websites of diensten bieden 2-factor authenticatie aan. Bij degenen die het wel bieden is het sterk aan te raden om jezelf met zoiets simpels extra te wapenen tegen digitale criminelen.