Rondetafelgesprek

Op maandag 10 september 2018 organiseert Solid Professionals samen met ABN AMRO het rondetafelgesprek over Machine Learning. Samen met de deelnemers gaan we in gesprek over kansen en risico’s, de ethische dilemma’s en de verklaarbaarheid van AI, in het bijzonder deep learning. Hoe kun je interacties benutten die onzichtbaar zijn binnen elke huidige economische theorie? Wat vinden we van de ethische dilemma’s en hoe maak je AI verklaarbaar?

Inhoud rondetafelgesprek

Weten wat je niet weet | Kansen en risico’s

Met deep learning kunnen interacties in data worden benut die onzichtbaar zijn binnen elke economische theorie of traditionele (lineaire) machine learning modellen. Deep learning kan ook beter omgaan met ruwere datastromen, zoals tekst, beeld en geluid. Echter, als deep learning modellen het fout hebben, dan zijn de fouten ook bijzonder groot.

Ethische dilemma’s

Door uitgebreider gebruik van interacties in data kan onbewuste profilering en zelfs discriminatie ontstaan. Modellen die zelflerend zijn zijn per definitie bevooroordeeld en dit kan leiden tot ethische dilemma’s. En hoeveel mag een voorspelling bij een enkeling afwijken ten gunste van de gemiddelde performance?

Verklaarbaarheid van AI

Hoe haal je de AI uit de black-box? Interpreteerbaarheid en verklaarbaarheid zijn vereisten om risico’s beheersbaar te houden en te voldoen aan wet- en regelgeving.

Wil jij meer weten over Machine Learning en Deep Learning?

Lees het artikel Explainable AI in Finance & Risk van onze consultants Vivienne Haring, Laurens Stronks en Casper Rutjes. Of bekijk de vlog Machine Learning, wat doe je er mee? van Govert van Koningsveld.