5 tips voor online solliciteren

8 April 2020 - Laurina de Vries,

Een peptalk voor alle kandidaten!

Beste topper,

Je leest het goed, we noemen je een topper! Deze bijnaam heb je dik verdiend, solliciteren is in deze tijd hard werken! Alles gaat anders dan normaal: je moet jezelf opeens presenteren via een scherm, de verbinding hapert en veel dingen zijn onduidelijk. Om toch een goede indruk te maken tijdens zo’n video call hebben wij een aantal tips om te zorgen voor een spetterende “eerste virtuele indruk”

Tip 1: Geloof in jezelf!

Als je vertrouwen hebt in jezelf, kun je dit extra goed overbrengen. Geef jezelf een peptalk voor het video gesprek, bedenk waar je trots op bent en welke sterke kwaliteiten je hebt. Hou dit goede gevoel vast tijdens het gesprek!

Tip 2: Oefen met videobellen

De eerste keer videobellen of video solliciteren kan pittig zijn, je zit namelijk telkens naar jezelf te kijken. Je ziet het als je een bad hairday hebt, of als die ene vraag je wat ongemakkelijk maakt. Dat geeft niks, maar oefen hiermee. Hierdoor laat jij je minder snel uit het veld slaan tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg daarbij voor een opgeruimde en rustige achtergrond.

Tip 3: Draag representatieve kleding waarin jij je fijn voelt

Geen uitleg nodig

Tip 4: Bedenk hoe jij jezelf goed kunt laten zien

Een eerste indruk maak je op vele manieren; uitstraling en de manier van handen schudden zijn slechts enkele voorbeelden. Tijdens een video gesprek is het lastiger om deze eerste indruk goed over te brengen. Bedenk daarom goed hoe je bepaalde kwaliteiten wilt laten zien, kom met concrete voorbeelden!

Tip 5: Maak er een gesprek van en zoek verbinding

Last but not least; probeer er een gesprek van te maken. Dit kan wat lastiger zijn tijdens een video gesprek, maar niet onmogelijk. Stel je gesprekspartner vragen en vertel (wat persoonlijks) over jezelf.

Veel succes! En wie weet spreken we jou binnenkort wel voor een toffe functie!

Laurina de Vries

Recruitment Consultant

laurinadevries@solidprofessionals.nl
M: +31 (0)6 10 91 83 47
T: +31 (0)30 2400 511

Deel deze blog op