Consultancy volgens Martina Gasteovska

Na het afronden van de master Finance op de VU in Amsterdam en toen mijn wereldreis in 2015 er dan écht opzat, begon mijn zoektocht naar een baan. Tijdens mijn jaren als student heb ik meerdere stages gelopen die mij hebben geholpen in mijn keuze voor een baan. Bij de ABN AMRO mocht ik een kijkje nemen binnen het Economic Capital project van Finance, Private Banking International. Het doel was om het begrip Economic Capital bankbreed uit te dragen en de berekeningen transparanter te maken voor verschillende afdelingen. Ik ben erachter gekomen dat ik ervan hou om mentaal te sparren met allerlei mensen binnen verschillende afdelingen omdat het mij de mogelijkheid geeft om mensen en ideeën te verbinden en daardoor kansen te vinden. Bovendien vind ik het omgaan met weerstand voor verandering altijd een leuke uitdaging. Daarnaast heb ik een afstudeerstage gelopen bij een klein consultancy kantoor. Ik heb daar een kader opgezet voor een efficiënte en juiste inrichting van de financiële functie binnen Nederlandse woningcorporaties gelet op de interne omgeving en individuele kenmerken als ook de externe omgeving van de woningbouwverenigingen. Elementen die mij aanspraken in deze stage waren de autonomie. Het bedenken van je eigen regels, waardoor out of the box denken ontzettend gestimuleerd werd. Vanuit deze inzichten heb ik uiteindelijk gekozen voor Solid Professionals, waar de kennismakingsgesprekken meteen erg prettig waren.

Solid Professionals dé plek voor consultants in Finance & Risk

Solid Professionals biedt mij een snelgroeiende en energieke omgeving. Ondernemerschap wordt gewaardeerd en de vrijheid om anders te denken staat hoog in het vaandel. Binnen Solid Professionals | Advisory kan ik mijn creativiteit en kritische blik op de zaken goed kwijt.

Anderzijds kan ik bij de opdrachtgevers mijn talenten inzetten op het gebied van mensen verbinden en daardoor niet gerelateerde ideeën bij elkaar brengen. Als Consultant Finance en Risk  binnen de Advisory tak van Solid Professionals hou ik mij bezig met het creëren van efficiëntere omgevingen binnen de financiële sector. Bij elke nieuwe opdrachtgever vind ik het fantastisch om mijn netwerk uit te breiden en op die manier met verschillende mensen te sparren om zo mijn eigen kennis en verstand zo goed mogelijk in te zetten en écht iets bij te dragen aan de omgeving van de bank of verzekeraar.

Opdracht als Consultant

Binnen mijn laatste opdracht bij de Rabobank was ik werkzaam binnen het project LICWID, het doel was om ervoor te zorgen dat de afdeling Financial Reporting in staat werd gesteld om op het laagste niveau, dus op transactie niveau, data te rapporteren zodat collega’s binnen de afdeling Risk, risico rapportages kunnen opstellen voor de externe toezichthouders van de bank. Om een liquidity coverage ratio te berekenen moet je immers onderscheidt maken tussen high quality assets en low quality assets, voor elke transactie moet dus ook de productcode worden gerapporteerd. Uitdagingen in deze rol waren omgaan met weerstand, systemen die niet meewerkten, dataplatforms die niet goed waren opgesteld, en mensen met elkaar verbinden.

“Onbekende omgeving is uitdaging”

Wat mij het meeste aanspreekt aan consultant zijn is dat het elke keer weer een uitdaging is om je een onbekende omgeving eigen te maken om vervolgens vanuit de kennis opgedaan op de nieuwe afdeling samen met eerder verkregen ervaringen en inzichten verbeteringen door te voeren. En juist met weerstand van collega’s proberen de beste nieuwe situatie voor iedereen eruit te halen. Begrip voor andermans redenatie krijgen en tegenovergestelde ideeën begrijpen zijn belangrijke aspecten hierin. Ik heb dus een grote drang om vernieuwingen en verbeteringen aan te brengen en veranderingen door te voeren.  Volgende week start weer een nieuwe uitdaging voor mij; ik ga aan de slag als  PMO FA bij ING, afdeling Bank Treasury and Financial Markets, waar ik verschillende change projecten naar mij toe ga trekken.

“Hopelijk kan ik ook bij deze opdrachtgever positieve veranderingen teweegbrengen!”

Meer weten over Martina Gasteovska?